Δημόσια σημεία Wi-Fi: νέα διαβούλευση

Για έργο που έχουμε ξαναδεί - διπλή ερμηνεία - και στόχο τα 2500 σημεία δωρεάν Δικτυακής ασύρματης πρόσβασης πανελλαδικά

Αν το... γεφύρι της Άρτας είχε ψηφιακή εκδοχή, αυτή πιθανότατα θα ήταν το περίφημο έργο δωρεάν "δικτύωσης" της χώρας μέσω Wi-Fi για χρήση τόσο από τους πολίτες της όσο και από τους επισκέπτες της τουριστικής περιόδου. Το αρχικό πρόγραμμα WiFi4EU της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχε προκυρηχθεί για όλες τις χώρες-μέλη, είχε προταθεί το 2016, η χρηματοδότησή του είχε εγκριθεί το 2017 και οι πρώτοι ελληνικοί δήμοι που θα επωφελούνταν από αυτό γνωστοποιήθηκαν το 2018. Ιδέα δεν έχουμε για το αν και κατά πόσο εν τέλει εκείνα τα Wi-Fi hotspots υλοποιήθηκαν και λειτουργούν, όμως το το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δρομολόγησε πριν από μερικές ημέρες την διενέργεια νέου σχετικού (σε πολλά πράγματα παρόμοιου) διαγωνισμού.

Αυτός ονομάζεται "WiFi4GR: Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο" και αφορά - ξανά - στην προμήθεια, εγκατάσταση, σύνδεση και ενεργοποίηση σημείων ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Στόχος του έργου αυτού (με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 15 εκατομμύρια ευρώ) είναι να προσφερθεί στο κοινό η δυνατότητα δωρεάν και χωρίς όρους ασύρματη Δικτυακή ευρυζωνική πρόσβαση σε υπαίθριους ή/και κλειστούς δημόσιους χώρους.

Στο πλαίσιο του έργου αυτού προβλέπεται να δημιουργηθούν υποδομές ασύρματης Δικτυακής πρόσβασης σε περίπου 2.500 περιοχές σε όλη την επικράτεια που θα κατανεμηθούν σε όσο το δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική έκταση. Θα δοθεί έμφαση σε χώρους και σημεία συνάθροισης κοινού, αναμονής ή μετακίνησης, εκδηλώσεων, καθώς και σε όσο το δυνατόν περισσότερα τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται στο τέλος Οκτωβρίου και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες που επιθυμούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους σε αυτό το website. Και ας ελπίζουμε πως, αυτή τη φορά και παρά την πανδημία του COVID-19 που δυσκολεύει τις συνθήκες υλοποίησης οποιουδήποτε έργου, να δούμε αποτελέσματα... έπρακτα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ