Δικτύωση Super Dual Band από COSMOTE και Huawei

Εξελιγμένη πρόσβαση στο Internet με συνδυαστική τεχνολογία νέας γενιάς, έτοιμη η πιλοτική υλοποίηση

Δεν είναι ακριβώς... μυστικό το γεγονός ότι από τη μία πλευρά όλοι χρειαζόμαστε όλο και συχνότερα, για όλο και περισσότερα πράγματα πρόσβαση στο Internet από smartphones ή tablets, ενώ από την άλλη αυτά τα περισσότερα πράγματα χρειάζονται όλο και υψηλότερες ταχύτητες πρόσβασης (και όλοι μας όλο και καλύτερη κάλυψη από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας βέβαια). Αν δεν υπήρχε αυτή η ανάγκη, δεν θα σχεδιαζόταν τόσο γρήγορα η μετάβαση σε δίκτυα περισσότερο εξελιγμένης, ικανότερης τεχνολογίας ενώ τα δίκτυα 4G/4.5G δεν έχουν καλά καλά συμπληρώσει δύο χρόνια στην αγορά. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο οι COSMOTE και Huawei έχουν ήδη προχωρήσει στην σταδιακή υλοποίηση δικτύου που μπορεί να προσφέρει όλα τα παραπάνω και, σε βάθος χρόνου, πολλά περισσότερα.

Αναφερόμαστε σε δίκτυο τεχνολογίας Super Dual Band, πιλοτική υλοποίηση του οποίου ολοκλήρωσαν οι COSMOTE και Huawei όχι μόνο για τον ελληνικό πάροχο, αλλά για ολόκληρο τον όμιλο της Deutsche Telekom. H τεχνολογία αυτή συνδυάζει τις "παραδοσιακές" μικροκυματικές συχνότητες (6-42GHz) με τις υπερυψηλές ταχύτητες της ζώνης E-Band (71-86GHz) έτσι ώστε να προσφέρει τα οφέλη και των δύο: την μετάδοση δεδομένων σε μεγάλη απόσταση μέσα από παραδοσιακές συχνότητες, αλλά και την μεγάλη χωρητικότητα των συχνοτήτων E-Band, ώστε οι χρήστες ενός δικτύου Super Dual Band να απολαμβάνουν γρήγορη, άνετη πρόσβαση στo Internet ακόμη και σε εξαιρετικά πυκνοκατοικημένες, "υπερενεργές" από πλευράς "συμφόρησης" συχνοτήτων και κίνησης δεδομένων, περιοχές.

Με κινήσεις όπως αυτή η COSMOTE συνεχίζει ν' αποδεικνύει πως επενδύει σταθερά περισσότερους πόρους στην εξέλιξη του δικτύου της από τον ανταγωνισμό της - έστω και αν το ζήτημα φυσικά δεν είναι μόνο να έχουν καλύτερη πρόσβαση στο Internet με φορητές συσκευές μόνο οι χρήστες των αστικών κέντρων, αλλά και οι επισκέπτες όλων των περιοχών της χώρας. Στο συγκεκριμένο θέμα πάντως, αυτό της κάλυψης, η τεχνολογία Super Dual Band μπορεί όντως να βοηθήσει σημαντικά: οι σταθμοί βάσης που αξιοποιεί μπορούν να απέχουν έως και 7 χιλιόμετρα μεταξύ τους, καλύπτοντας έτσι μεγαλύτερες αποστάσεις - και δυσκολότερα προσβάσιμες περιοχές - αντιμετωπίζοντας έτσι τα γνωστά προβλήματα έλλειψης ή εξασθένισης σήματος. Όλα αυτά, φυσικά, θα κριθούν κάποια στιγμή στην πράξη και δεν το κρύβουμε πως... ανυπομονούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ