COSMOTE: πρώτη προς το μέλλον με δίκτυο 5G

Ένα μεγάλο βήμα μπροστά στις τηλεπικοινωνίες της χώρας - οι πρώτες μας πρακτικές εντυπώσεις

Καθώς το Internet συνεχίζει να παίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, η ταχύτητα κι αξιοπιστία της σύνδεσης με αυτό αποκτά τεράστια σημασία - και η COSMOTE έκανε πρόσφατα ένα από τα μεγαλύτερα βήματα για το μέλλον των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας φέρνοντας πρώτη το δίκτυο 5G της σε απίστευτες ταχύτητες που ήδη ξεπερνούν το 1Gbps.

Τα δίκτυα 5G δεν είναι απλώς "σαν 4G, αλλά πιο γρήγορα": η φιλοσοφία και ο τρόπος λειτουργίας τους διαφέρουν και τα χαρακτηριστικά τους προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες στο κοινό. Σε βάθος χρόνου η τεχνολογία 5G έχει την δυναμική να αλλάξει τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε, καθώς σχεδιάστηκε εξ αρχής ως "πανταχού παρούσα" και "αστραπιαία" στην λειτουργία της.

Το σημαντικό, ωστόσο, είναι πως το δίκτυο COSMOTE 5G δεν είναι κάτι... αόριστα μελλοντικό: είναι εμπορικά διαθέσιμο σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Καβάλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δράμα, Γιαννιτσά, Νάουσα, Ξάνθη, Σέρρες, Ηγουμενίτσα και Μυτιλήνη. Μάλιστα οι ταχύτητες σύνδεσης σε συγκεκριμένα σημεία ξεπερνούν το 1 Gbps. Πρόσβαση στο COSMOTE 5G έχουν όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, ιδιώτες κι επαγγελματίες, ανεξαρτήτως προγράμματος - συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο ή καρτοκινητή - χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν συσκευή 5G που έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο COSMOTE. Τέτοιες συσκευές είναι όλα τα Apple iPhone 12, τα Samsung Galaxy S20 Ultra, Samsung Galaxy A42 και Samsung Galaxy Note 20 Ultra, το OnePlus Nord N10 καθώς και τα Xiaomi Mi10T/Τ Pro, Xiaomi Mi10/10 Pro και Xiaomi Mi10T Lite (η πλήρης λίστα βρίσκεται στο www.cosmote.gr/5G). Η COSMOTE, άλλωστε, σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές, θα πιστοποιεί διαρκώς, ολοένα και περισσότερες συσκευές για πρόσβαση στο δίκτυο 5G της.

To COSMOTE 5G επεκτείνεται σταδιακά σε πιο πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα και παράλληλα θα βελτιώνονται τα χαρακτηριστικά του, δηλαδή οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που προσφέρει (download & upload) και οι χρόνοι απόκρισής του (latency). Η πληθυσμιακή κάλυψη στην οποία στοχεύει ξεπερνά το 50% έως το τέλος του 2021. H COSMOTE έχει ήδη έλθει, δε, σε συμφωνία με δίκτυα του εξωτερικού για την παροχή υπηρεσιών 5G roaming στους πελάτες της σε επιλεγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η διαθεσιμότητα των υπηρεσιών αυτών θα επεκταθεί σύντομα σε ακόμα περισσότερες χώρες.

Στην διάρκεια των τελευταίων 10 ημερών αξιοποιούμε το δίκτυο 5G της COSMOTE σε συνδυασμό με ένα iPhone 12 Mini - και οι εντυπώσεις μας, από την πρώτη αυτή φάση και με τα δεδομένα υποδομών αιχμής, είναι θετικές και σίγουρα πολλά υποσχόμενες. Όχι παντού, αλλά ομολογουμένως "πιάσαμε 5G" σε πολύ περισσότερες περιοχές της Αθήνας απ' όσες περιμέναμε: όχι μόνο στο κέντρο της πόλης, αλλά και σε Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Περισσό, Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Κηφισιά και σε όλους τους κεντρικούς δρόμους και λεωφόρους όπου κινηθήκαμε.

Η εμπειρία, άλλωστε, της σύνδεσης με το Internet μέσω 5G - σε όλα τα σημεία όπου η πρόσβαση λειτουργεί όπως την περιμένει το κοινό να το κάνει σε λίγα χρόνια - είναι απολαυστική: μετρήσαμε ταχύτητες άνω των 400 και 500 Mbps σε πολλές περιπτώσεις, με ανώτερη αυτή των 660 Mbps, υψηλότερη από κάθε άλλη ταχύτητα σύνδεσης έχουμε δει ποτέ όχι μόνο με φορητή, αλλά... με οποιουδήποτε είδους συσκευή. Με ταχύτητες αυτού του επιπέδου όλα γίνονται στην κυριολεξία ακαριαία σε ένα σύγχρονο κινητό όπως το iPhone 12 Mini, από την δημοσίευση αναρτήσεων με μεγάλες φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι την αποστολή e-mail με πολλά επισυναπτόμενα ή και αρχεία video ακόμη. Μιλώντας για video, δε, η θέαση υλικού σε ανάλυση 4Κ και χρωματική ποιότητα HDR από YouTube λειτουργεί άψογα, ενώ η λήψη ταινιών ή επεισοδίων από το Netflix είναι ζήτημα λεπτού ή και... δευτερολέπτων ακόμη!

Μία διαπίστωση, δε, απρόσμενη όσο κι ευπρόσδεκτη: σε διάφορα "δύσκολα" σημεία του δικτύου - όπου άλλοτε μέσω 4G δεν "πιάναμε" πιο πολλά από μερικά Mbps ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων - με 5G δεν "πιάσαμε" μεν τα υψηλότερα νούμερα που είδαμε σε άλλες περιοχές, "πιάνουμε" όμως πολύ περισσότερα απ' όσα μάς προσέφερε το 4G στην ίδια περιοχή. Είναι διαπίστωση ιδιαίτερα θετική καθώς, όσο περισσότερο εξαπλώνεται η κάλυψη 5G, τόσο σημαντικότερη θα αποδεικνύεται στην πράξη: συνεχίζοντας από το σημείο που είχε ξεκινήσει η κάλυψη 4G, θα αυξάνεται η συνολική αξιοπιστία της Δικτυακής πρόσβασης με ποιότητα "από ένα επίπεδο και πάνω", οπουδήποτε. Προϋπόθεση που δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Στην πλήρη τους ανάπτυξη τα δίκτυα 5G θα προσφέρουν σε ολόκληρο τον κόσμο νέες διαδραστικές και "έξυπνες" υπηρεσίες σε ευρύτατη γκάμα συνδεδεμένων συσκευών σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Είναι σχεδιασμένα ώστε να εξυπηρετούν έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και να προσφέρουν ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που αγγίζουν τα 10 Gbps. Στόχος των δικτύων 5G μακροπρόθεσμα είναι ο χρόνος απόκρισής τους (latency) να ανέρχεται στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου και η αξιοπιστία λειτουργίας τους στο 99,999%, προσφέροντας με άλλα λόγια μόνιμη, αδιάλειπτη σύνδεση με το Internet οπουδήποτε κι οποτεδήποτε.

Kαμία απορία, λοιπόν, που όλες οι σχετικές μελέτες χαρακτηρίζουν τα δίκτυα 5G ως μελλοντικούς σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης. Με εφαρμογή σε όλα πρακτικά τα επίπεδα της παγκόσμιας οικονομίας - από την βιομηχανία, την υγεία και τις μεταφορές, μέχρι την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την ψυχαγωγία - η διασύνδεση 5G θα δώσει νέα ώθηση σε αμέτρητους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Και οι Έλληνες καταναλωτές μπορούν να έχουν μία γεύση από αυτό το τηλεπικοινωνιακό μέλλον ήδη σήμερα, μέσα από το δίκτυο 5G της COSMOTE. Γιατί να... περιμένουν;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ