Ασύρματη Δικτυακή πρόσβαση από το φως; Γίνεται!

Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που υποδέχεται το Li-Fi της Signify

Χρειάστηκαν βέβαια... επτά ολόκληρα χρόνια (την πρώτη φορά που γράψαμε για το θέμα αυτό ήταν Νοέμβριος του 2013!) όμως ακόμη και με τα δεδομένα του 2020 συνεχίζει να είναι φουτουριστικά εντυπωσιακό και ενδιαφέρον: η τεχνολογία Li-Fi, με την χρήση της οποίας μπορεί να προσφερθεί ασύρματη Δικτυακή πρόσβαση σε συσκευές μέσω... φωτισμού εσωτερικών χώρων, έχει αρχίσει εδώ και κάποιο καιρό να διατίθεται εμπορικά σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα - και η Signify (η νέα εταιρική επωνυμία της Philips Lighting ουσιαστικά) φέρνει στην Ελλάδα την τεχνολογία αυτή εφαρμοσμένη για πρώτη φορά στην νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της συνεργασίας και σχετικής υλοποίησης που ανακοίνωσε με την STIRIXIS Group και την Pressious.

H τεχνολογία Li-Fi μεταφέρει δεδομένα μέσα από το φως που παράγεται από ειδικά μέσα φωτισμού, τόσο στο φάσμα του ορατού, όσο και του υπεριώδους ή του υπέρυρθου. Το φως χρησιμοποιείται ουσιαστικά σαν "κύματα" Wi-Fi για να προσφέρει αξιόπιστη, γρήγορη, αμφίδρομη κι ασφαλή επικοινωνία σε συνθήκες όπου η τυπική ασύρματη διασύνδεση μέσω ραδιοσυχνοτήτων είτε δεν επιτρέπεται (βάσει π.χ. κανονισμών), είτε δεν μπορεί για άλλους λόγους να λειτουργήσει απρόσκοπτα.

Η τεχνολογία αυτή προτείνεται, όπως σκιαγραφεί και το εικαστικό που παραθέτουμε, ως "τρίτη λύση" στην Δικτυακή διασύνδεση: οι συνδέσεις 4G/5G για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, οι συνδέσεις Wi-Fi για εσωτερικούς χώρους μεγάλους κι ευρύχωρους όπου η κάλυψη είναι εύκολη, ενώ οι συνδέσεις Li-Fi για χώρους όπου οι συνδέσεις Wi-Fi γίνονται λόγω αποστάσεων ή εμποδίων αδύναμες - οπότε η οπτική επαφή των συσκευών με τις λάμπες να λειτουργούν ως hotspot είναι περισσότερο αποτελεσματική.

Η πρώτη υλοποίηση χώρων διασύνδεσης μέσω Li-Fi έγινε από την STIRIXIS Group στα νέα γραφεία της Pressious Αρβανιτίδης, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας στον κλάδο της επαγγελματικής εκτύπωσης, στο Μαρούσι. Το έργο κάλυψε με Li-Fi πολλά σημαντικά σημεία του κτιρίου, από γραφεία εργαζομένων και αίθουσες συσκέψεων ή επίδειξης (showrooms) μέχρι χώρων παραγωγής. Για... κόστη δεν ρωτάμε ακόμη, φυσικά, αλλά όταν αυτά αγγίξουν το επίπεδο που σημαντικό ποσοστό καταναλωτών δεν θεωρεί απαγορευτικό, είμαστε βέβαιοι πως η Signify θα μας ενημερώσει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ