Apple: νέα Δικτυακή εκδήλωση στις 14/9

Θα ανακοινωθούν σίγουρα νέα iPhone αλλά και ορισμένα άλλα προϊόντα - ποιά;

Όπως ήταν αναμενόμενο - η ίδια σχετική προσέγγιση ακολουθείται εδώ και μία... δεκαετία πλέον - η Apple έστειλε σε εκπροσώπους του Τύπου πρόσκληση για την παρακολούθηση Δικτυακής εκδήλωσης που θα λάβει χώρα στις 14 Σεπτεμβρίου. Αυτές οι προσκλήσεις προς τον Τύπο λειτουργούν περισσότερο ως... δημόσιες ανακοινώσεις σε έναν κόσμο που συνεχίζει να πλήγεται από την πανδημία του COVID-19, βέβαια, αφού η Apple θα μεταδώσει την εκδήλωση μέσω Internet για θέαση από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο (20.00 ώρα Ελλάδος) και δημοσιογράφοι δεν θα επισκεφθούν τα κεντρικά της. Είναι ένας τρόπος παρουσίασης, άλλωστε, που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί επιτυχώς από την Apple και πιθανότατα θα συνεχίσει να αξιοποιείται στο μέλλον, ασχέτως με τον COVID-19 και τους περιορισμούς που θέτει.

Καθώς αυτή είναι η εκδήλωση της Apple για τα μέσα Σεπτεμβρίου, όλοι γνωρίζουν πως θα παρουσιαστεί το νέο της smartphone, το iPhone 13. Η σχετική φημολογία που έχει αναπτυχθεί εδώ και μήνες στο Web έχει κατά καιρούς αναφερθεί σε... όλων των ειδών τα νέα χαρακτηριστικά, από τα πολύ πιθανά έως τα απολύτως απίθανα. Οι φίλοι της Apple πάντως θα πρέπει να περιμένουν από τα νέα iPhone ισχυρότερο επεξεργαστή (τον Α15), σχεδιασμό παρόμοιο με αυτόν των παρόντων iPhone 12 (με ίσως κατά τι μικρότερη εγκοπή στην οθόνη λόγω ανασχεδιασμένου συστήματος ανάγνωσης προσώπου), επιτέλους οθόνη με υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης (αλλά μόνο στα μοντέλα Pro) και ακόμη ικανότερη διάταξη κύριας κάμερας στο πίσω μέρος.

Αυτά που δεν γνωρίζουμε για την ώρα είναι το αν και κατά πόσο θα παρουσιαστεί και μοντέλο iPhone 13 Mini μαζί με τα 13/13 Pro/13 Pro Max, το αν και κατά πόσο θα προσφερθούν φέτος νέα χρώματα σε σχέση με αυτά των iPhone 12, καθώς και αν το σύστημα διασύνδεσης με δορυφόρο που φημολογείται (για βασική Δικτυακή πρόσβαση εκεί όπου δεν υπάρχει κάλυψη 4G/5G) θα είναι λειτουργικό φέτος ή μελλοντικά. Υπάρχει φυσικά πάντοτε η πιθανότητα η Apple να έχει... κατορθώσει να κρατήσει και κάποια πράγματα μυστικά όσον αφορά στο νέο iPhone, αλλά - για να είμαστε ειλικρινείς - ακόμη και λίγες αλλά σημαντικές αναβαθμίσεις όπως οι προαναφερθείσες να ισχύουν, αρκούν για να προσφέρουν στην Apple ακόμη μία επιτυχημένη χρονιά στην αγορά των smartphones παγκοσμίως.

Τα μέσα ενημέρωσης και οι αναλυτές πάντως θέλουν την Apple να ανακοινώνει και κάποια ακόμη νέα προϊόντα στην ίδια εκδήλωση: την ανασχεδιασμένη σειρά Apple Watch Series 7, βελτιωμένα ασύρματα ακουστικά AirPods, αλλά και ένα εντελώς διαφορετικό iPad Mini περισσότερο στο ύφος των iPad Pro (εννοείται με αναβαθμισμένα υποσυστήματα). Αυτό που δεν θα πρέπει να περιμένουν οι φίλοι της Apple είναι ο,τιδήποτε σχετικό με τους Η/Υ Mac: οι φημολογούμενοι Mac Mini και MacBook Pro που θα βασίζονται στον βελτιωμένο επεξεργαστή M1X ή ακόμη και ένας νέος Mac Pro (ο τελευταίος με επεξεργαστή της Intel), όλοι μαζί αξίζουν δική τους εκδήλωση, την οποία οι σχετικές φήμες ήδη τοποθετούν προς τα μέσα Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου.

Θα έχει ενδιαφέρον πάντως να διαπιστώσουμε αν (α) η Apple έχει να επιδείξει κάτι νέο στην φωτογραφία βάσει του ισχυρού επεξεργαστή Α15 και του ανώτερου συστήματος κάμερας, καθώς και αν (β) η εταιρεία κατόρθωσε να κρατήσει τις τιμές πώλησης των νέων iPhone στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά της σειράς 12, με δεδομένο το τεράστιο πρόβλημα διαθεσιμότητας μικροεπεξεργαστών που συνεχίζει να επηρεάζει την τεχνολογική αγορά παγκοσμίως. Όλα τα άλλα περιμένουμε να έχουν "ακουστεί", με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από το ένα μέσο ενημέρωσης ή το άλλο, στην διάρκεια των τελευταίων 6-7 μηνών. Οι εκδηλώσεις της Apple έχουν γίνει... παιχνίδι επιβεβαίωσης - ποιές φήμες αλήθευαν, ποιές όχι - εδώ και πάρα πολύ καιρό. Από την άλλη πλευρά και τον Απρίλιο ένα απλώς συνολικά καλύτερο iPad Pro περιμέναμε και... μάς προέκυψε από το πουθενά το iPad Pro M1. Περιθώριο για εκπλήξεις; Υπάρχει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ