Apple iPhone XR

Εξαιρετικά ισορροπημένο, δυστυχώς υπερκοστολογημένο

Στους υπόλοιπους τομείς, επίσης κανένα παράπονο σημαντικό. Η επεξεργαστική δύναμη του iPhone XR είναι ισάξια αυτής των XS/XS Max, με άλλα λόγια άφθονη και υπεραρκετή για... τα πάντα: ο συγκεκριμένος συνδυασμός επεξεργαστή και υποσυστήματος γραφικών είναι από τους ισχυρότερους σε φορητή συσκευή σήμερα. Η ασύρματη διασύνδεση με δίκτυα ή περιφερειακά γίνεται χωρίς πρόβλημα με όλους τους σύγχρονους τρόπους - και ναι μεν καταγράψαμε κατά μέσο όρο λιγότερα MB ανά δευτερόλεπτο στο κορυφαίο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της COSMOTE που πάντοτε χρησιμοποιούμε για τις δοκιμές μας, γύρω στα 70-75, απ' ότι σε άλλα κινητά του 2018, αλλά κρίνονται και πάλι αρκετά για τυπική χρήση mobile Internet. Παρούσα είναι και η ασύρματη φόρτιση, και η αντοχή στο νερό και η καλή απόδοση ήχου με τα ενσωμαστωμένα ηχεία. Όλα μια χαρά.

Τα προβλήματα για το iPhone XR ξεκινούν - μιλώντας για το ελληνικό κοινό συγκεκριμένα - όταν θέσει κανείς όλα τα παραπάνω στο πλαίσιο του κόστους του. Στα 750 αμερικανικά δολάρια ζήτημα σχεδόν δεν υφίσταται και δικαίως ο εκεί ειδικός Τύπος αποκαλεί το XR "το καταλληλότερο νέο iPhone για τον πιο πολύ κόσμο". Στα... €929 (!!!) όμως για το κοινό της χώρας μας η εικόνα της συσκευής, στην έκδοσή της με τον λιγότερο αποθηκευτικό χώρο πάντα, είναι διαφορετική: το... "προσιτό iPhone" πρακτικά τοποθετεί τον εαυτό του στο club των "κινητών του χιλιάρικου", έχοντας όμως κάνει ήδη τις υποχωρήσεις που προαναφέραμε κι αντιμετωπίζοντας σκληρότερο ανταγωνισμό από τα top κινητά με Android που προσφέρουν πιο πολλά σε αυτό το κόστος.


Ας κάνουμε, ωστόσο, την υπόθεση πως τον επίδοξο καταναλωτή δεν τον ενδιαφέρουν τα Androidή και πως συνειδητά θέλει να αποκτήσει νέο iPhone και τίποτε άλλο. Στα €929 το iPhone XR και πάλι έχει πρόβλημα, αυτή τη φορά απέναντι στα "μεγαλύτερα αδέλφια" του (μιλώντας πάντοτε για την ελληνική αγορά). Γιατί αν έχεις πια φτάσει στο επίπεδο των €1000 για ένα smartphone, δεν είναι και... τόσο μεγάλο το άλμα των €300 ακόμη για να αποκτήσεις το αντίστοιχου αποθηκευτικού χώρου iPhone XS, το οποίο προσφέρει περισσότερη μνήμη λειτουργίας, σημαντικά υψηλότερης ποιότητας κι ανάλυσης οθόνη, περισσότερη ανθεκτικότητα και την "διπλή" κύρια κάμερα που χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ευελιξία.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, λοιπόν, τί έχει συμβεί με το iPhone XR; Η Apple αξίζει τα εύσημα και, ταυτόχρονα, την δικαιολογημένη οργή των Ελλήνων καταναλωτών. Αξίζει τα εύσημα γιατί δημιούργησε ένα από τα πλέον καλομελετημένα, ισορροπημένα, συνολικά ικανότερα κινητά της αγοράς, προσεκτικά σχεδιασμένο ώστε να κάνει τις λιγότερες δυνατές υποχωρήσεις για να διατεθεί σε κόστος ευδιάκριτα χαμηλότερο των XS/XS Max. Και αξίζει την οργή των καταναλωτών γιατί με την εμπορική της πολιτική σε χώρες όπως η δική μας... "κάνει το καλό και το πετάει στο γυαλό", ορίζοντας την τιμή πώλησης του XR άβολα κοντά σε αυτήν όλων των top smartphones φέτος, iPhone και μη.


Κατά συνέπεια τo XR μπορούμε να το προτείνουμε μόνο ως αναβάθμιση στους κατόχους iPhone που έχουν "μείνει πίσω" στα 6/6S/7 και εννοούν να μείνουν (απολύτως κατανοητά...) κάτω από το "ψυχολογικό όριο" των €1000. Γι' αυτούς η διαφορά θα είναι μεγάλη και αξίζει το κόστος. Όλοι οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι θα ήταν προτιμότερο, θεωρούμε, είτε να κοιτάξουν τί άλλο "γύρω στο χιλιάρικο", ή και λιγότερο φυσικά, κυκλοφορεί στην αγορά ως το τέλος του χρόνου με προσφορές κλπ., είτε να κάνουν το πρόσθετο βήμα και επένδυση και να προτιμήσουν ένα iPhone XS. Από όλες τις δυνατές απόψεις, Apple, απλώς κρίμα.

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ