Apple iPhone XR

Εξαιρετικά ισορροπημένο, δυστυχώς υπερκοστολογημένο

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €929,00

Εταιρία: Apple
Διανομή: COSMOTE

Τα τελευταία 4 χρόνια κάθε φθινόπωρο η Apple παραδοσιακά διέθετε στην αγορά δύο iPhone, ένα... "νορμάλ" κι ένα "μεγάλο", με τεχνικά χαρακτηριστικά σχεδόν πανομοιότυπα πέραν της διαφορετικής διαγωνίου και ανάλυσης οθόνη. Πέρυσι διαφοροποιήθηκε, προσφέροντας μεν το "νορμάλ" και το "μεγάλο" (τα 8/8 Plus) αλλά και ένα τρίτο iPhone (το Χ), το οποίο ουσιαστικά σηματοδότησε όχι μόνο νέα σειρά συσκευών, αλλά και μία, έστω μικρή, "επανεκκίνηση" για το διάσημο προϊόν. Και φέτος... έκανε το αντίθετο ο αμερικανικός κολοσσός: διέθεσε δύο της νέας σειράς (ΧS/SX Max) και ένα που τυπικά θεωρείται ο "μικρός αδελφός" τους. Η θέση του iPhone XR, ωστόσο, στην αγορά είναι πολύ περισσότερο περίπλοκη από αυτό. Όπως και η απάντηση στην ερώτηση "αξίζει να αγοράσω αυτό αντί για τα XS ή τα 8/8 Plus;", αν το ζητούμενο για νέο κινητό είναι iPhone και μόνο φυσικά.

Το iPhone XR έχει ολοφάνερα σχεδιαστεί με βάση δύο σύνολα παραμέτρων: μία λίστα... από κουτάκια που πρέπει να "τσεκαριστούν" και μία λίστα από... άλλα κουτάκια που αντιπροσωπεύουν τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν συμβιβασμοί για να μειωθεί το κόστος. Τί θέλει ο κόσμος σήμερα από ένα πολύ καλό κινητό; Μεγάλη οθόνη, τσεκ. Καλή κάμερα, τσεκ. Αξιοπρεπείς επιδόσεις "και πάνω", τσεκ. Όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία, τσεκ. Αυτά, η αλήθεια είναι, το iPhone XS στην πράξη και μετά από την δεκαήμερη δοκιμή που είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε, τα προσφέρει τόσο "στα χαρτιά" όσο και στην πράξη. Από αυτήν την πλευρά η Apple αξίζει τα εύσημα: τα "τέσσερα βασικά" για οποιοδήποτε smartphone ζητά περισσότερα από π.χ. €700-€800 σήμερα, το XR τα έχει.


Για την ακρίβεια το XR τα έχει, οφείλουμε να ομολογήσουμε, σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι περιμέναμε! Η μεγάλη οθόνη των 6.1 ιντσών δεν είναι τεχνολογίας OLED όπως στα XS/XS Max, ναι, αλλά η Apple είχε πάντοτε την ικανότητα να προσφέρει εξαιρετικές οθόνες LCD και η καινούργια αυτή είναι της ίδιας υψηλής ποιότητας. Η αυτονομία του XR είναι, συνδυάζοντας αξιόλογη χωρητικότητα και διαχειριστικό λογισμικό στο λειτουργικό σύστημα iOS, υψηλότερη από αυτήν των "μεγάλων αδελφών" του αλλά και υψηλότερη από πολλά top κινητά του 2018 βασισμένα σε Android. Η κύρια κάμερα δεν είναι "διπλή" αλλά συνεχίζει να είναι ικανή για πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, πιθανότατα ανάμεσα στα "Top 5" της αγοράς αυτή τη στιγμή (από μόνο του ενδεικτικό αν σκεφτεί κανείς τον ανταγωνισμό).

Σε άλλους τομείς, δε, που ομολογούμε πως περιμέναμε να παρατηρήσουμε αρνητικά στοιχεία, η Apple μάς... απογοήτευσε περιορίζοντάς τα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η ποιότητα κατασκευής του XR δεν είναι εφάμιλλη αυτής των XS, μα όντας στα ίδια κατά βάση επίπεδα με αυτήν των 8/8 Plus δεν αφήνει και περιθώριο για κριτική. Ίσως θα θέλαμε να είναι μικρότερο το πλαίσιο γύρω από την οθόνη, αλλά μετά από 1-2 ημέρες σταματά να το προσέχει κανείς - εδώ αρχίσαμε πια να συνηθίζουμε τις εγκοπές, κι ας παραμένουν αντιαισθητικές. Όσο για την χαμηλότερη ανάλυση οθόνης που προσφέρει το XR, επίσης ναι, διακρίνεται εύκολα πως ο,τιδήποτε απεικονίζει δεν είναι τόσο λεπτομερές (γραφικά σε games) και "καθαρό" (κείμενο και εικονίδια) όσο σε άλλα iPhone ή πολύ καλά Androidή, όμως πολύς κόσμος δεν θα ενοχληθεί ούτε στο ελάχιστο... και το καταλαβαίνουμε πλήρως.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ