Apple iPhone SE

To καλύτερο μικρό... απρόσμενα ποθητό

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €509,00

Εταιρία: Apple
Διανομή: ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Ελάχιστα, αληθινά ελάχιστα, είναι τα προϊόντα τεχνολογίας τα οποία μπορούν να ωθήσουν έναν δημοσιογράφο να... επανεξετάσει τη θέση του για ένα θέμα - ειδικά αν αυτή έχει διαμορφωθεί μέσα από διαδικασίες χρόνων ολόκληρων. Το iPhone SE, ωστόσο, είναι ακριβώς αυτό το προϊόν. Για ποιό λόγο; Γιατί μετά από μία πενταετία... "πλύσης εγκεφάλου" από έναν αριθμό κατασκευαστών smartphones πως αυτά σε μεγάλο μέγεθος είναι απαραίτητα καλύτερα, είχαμε καταλήξει να θεωρούμε πως αυτό όντως ισχύει (κι ας είχαν πολλοί από μας ενστάσεις και τότε). Δύο εβδομάδες χρήσης του iPhone SE όμως - μετά από δυόμισι χρόνια καθημερινής υπερχρήσης ενός iPhone 6 - αποδείχθηκαν αρκετές για να έλθει σχεδόν... φυσιολογικά μία επανεξέταση των πραγμάτων. Aν το iPhone SE δεν αξίζει προσοχής και μόνο γι' αυτό, τότε ιδέα δεν έχουμε ποιό άλλο κινητό θα άξιζε στη θέση του!

To νέο smartphone της αμερικανικής εταιρείας είναι ένα αμάλγαμα του είδους που σπάνια βλέπουμε: υιοθετεί το design συσκευής "τρία χρόνια πίσω" (του iPhone 5S) αλλά ενσωματώνει τα πλέον πρόσφατα και ισχυρά υποσυστήματα που η Apple έχει αξιοποιήσει ως τώρα (αυτά του iPhone 6S), υποχρεώνοντας τα δεύτερα σε μερικές... παραδοχές. H οθόνη των 4 ιντσών, για παράδειγμα, προβάλλει αναγκαστικά λιγότερο περιεχόμενο από τις αντίστοιχες των 6/6S, όντας πιο μικρής διαγωνίου κι ανάλυσης - επίσης δεν υποστηρίζει την λειτουργία 3D Touch των "S", η οποία συνεχίζει να είναι πολλά υποσχόμενη. Απ' την άλλη πλευρά το iOS 9.x σε μικρότερη οθόνη (αλλά με τα υποσυστήματα του 6S) αποπνέει την αίσθηση της ταχύτητας κατά τη χρήση σαφέστερα από ποτέ. Αν υπάρχει κάτι που δεν θα στερηθεί ο κάτοχος ενός SE, είναι η επεξεργαστική δύναμη να κάνει ο,τιδήποτε, άμεσα.


Θα στερηθεί, βέβαια, κάποια άλλα πράγματα - όταν όλα έχουν ειπωθεί, το περίβλημα ενός μικρού κινητού εσωκλείει δεδομένο χώρο. Το SE στερείται τον αισθητήρα του βαρομέτρου, την νεότερη έκδοση του αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων και την κάμερα της πρόσοψης των 6S. Αν όμως δεν ενοχλείται κανείς με αυτά - όπως θεωρούμε πως δεν θα ενοχληθεί η πλειοψηφία των καταναλωτών που θέλουν ένα κινητό αρκετά μικρό ώστε να το χειρίζονται με ένα χέρι άνετα - μπορεί να απολαύσει όλα τα υπόλοιπα: και την κύρια κάμερα των 6S έχει το SE, και 2 GB μνήμης λειτουργίας, και τα ίδια πολύ γρήγορα υποσυστήματα ασύρματης διασύνδεσης. Πρακτικά ο,τιδήποτε καθιστά τα 6S τόσο ικανά σε τόσα πράγματα, είναι παρόν στο SE - αρκεί να μην κάνει κανείς το... πασίγνωστο πλέον λάθος αγοράζοντας την έκδοση με τα 16 ονομαστικά GB αποθηκευτικού χώρου βέβαια. Ποτέ, μα ποτέ αυτό.

Η Apple αξίζει πέρα από κάθε αμφιβολία τα εύσημα για την επιτυχία της να "χωρέσει" όλη την ισχύ των 6S σε τόσο μικρό μέγεθος συσκευής - και να αποδείξει, έτσι, πως υπάρχει στην αγορά σοβαρή πρόταση για ένα κινητό που... όντως χωράει σε τσέπες αλλά δεν είναι περιορισμένων δυνατοτήτων σε κανέναν τομέα. Το μόνο άλλο κινητό που μπορεί να ισχυριστεί για τον εαυτό του το ίδιο πράγμα είναι το Sony Xperia Z5 Compact από τον κόσμο των smartphones που βασίζονται σε Android: δύο κινητά που δεν θα διστάζαμε να προτείνουμε σε πολλούς φίλους και γνωστούς που ρωτούν σχετικά από καιρό σε καιρό.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ