Apple iPhone 7 Plus

Μεγάλο σε όλα, κορυφαίο της χρονιάς

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €969,00

Εταιρία: Apple
Διανομή: COSMOTE

Απολύτως προβλέψιμη πλέον η αξιολόγηση νέου iPhone κάθε Σεπτέμβρη, μεν, όμως αυτή τη φορά υπήρξαν εκπλήξεις. Η Apple κατά βάση... "μάς έπαιξε" όλους, από τον ειδικό και γενικό Τύπο μέχρι το καταναλωτικό κοινό και τον ανταγωνισμό - κυρίως την Samsung, με διόλου ευκαταφρόνητες συνέπειες - επιτρέποντας να πλανιέται ή και έμμεσα δημιουργώντας την εντύπωση πως το iPhone 7/7 Plus θα ήταν απλώς βελτιωμένο "στα σημεία" σε σχέση με τo περυσινό 6S. Τα μέσα ενημέρωσης που ο αμερικανικός κολοσσός πρακτικά καθοδηγεί είχαν "προετοιμάσει ψυχολογικά" το Web σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μάς κάνουν ν' αναρωτηθούμε αν η Apple έχει την πολυτέλεια να "επαναπαυθεί στις δάφνες της" με ένα iPhone οριακά εξελικτικό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Και μετά... τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά, καθώς το iPhone 7 μοιράζεται μεν με τα 6/6S τον ίδιο σχεδιασμό, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα είναι σαφές βήμα μπροστά για την οικογένεια των δημοφιλών κινητών - και για την κατηγορία των smartphones συνολικά. Έξυπνο, Apple. Αρκεί να μην το επιχειρήσεις δεύτερη φορά!

Ως συνέπεια των παραπάνω οι πρώτες ώρες χρήσης ενός iPhone 7 Plus δημιουργούν ανάμικτα συναισθήματα. Από την μία πλευρά το σχήμα του, η όψη του, το βάρος του, το "κράτημά" του, όλα είναι από γνώριμα έως... υπερβολικά οικεία σε οποιονδήποτε έχει περιεργαστεί ένα 6 Plus ή 6S Plus: με εξαίρεση τις λευκές γραμμές στο πίσω μέρος του που διευκολύνουν την λήψη, το νέο iPhone είναι πανομοιότυπο των δύο προκατόχων του. Από την άλλη πλευρά, τα δύο πράγματα με τα οποία έρχεται σ' επαφή οποιοσδήποτε για να χρησιμοποιήσει iPhone, εμφανίζουν αμέσως διαφορές: το διάσημο κεντρικό πλήκτρο της συσκευής, όπως αναμενόταν, δεν είναι πλέον μηχανικό αλλά αφής που "εξομειώνει" την αίσθηση του "πατήματος". Αρχικά ξενίζει γιατί δεν αποδίδει το "κλικ" με τρόπο άμεσα κατανοητό - ας μην ξεχνάμε πως εκπαιδευόμαστε εδώ και μία... δεκαετία σχεδόν στην "αίσθηση" αυτή - αλλά συνηθίζεται πολύ γρήγορα και, μετά από 2-3 ημέρες, κατά βάση... σε κάνει να απορείς που δεν έχουν υιοθετήσει πιο πολλά smartphones αυτήν την προσέγγιση. Αυτό, φυσικά, θα αλλάξει μέσα στο 2017 (και στο επόμενο iPhone).


Αυτό που, για την ώρα τουλάχιστον, δεν φέρνει στο προσκήνιο το νέο κεντρικό πλήκτρο αφής του iPhone 7/7Plus είναι περισσότερη λειτουργικότητα: ναι μεν αναγνωρίζει διαφορετικά επίπεδα πίεσης, αλλά αυτά χρησιμοποιούνται όπως παλιά: διπλό "tap" "ελαφρύ" για την μετακίνηση του πάνω μισού της οθόνης προς τα κάτω, διπλό "tap" "εντονότερο" για εμφάνιση των πρόσφατων ενεργών εφαρμογών, παρατεταμένη πίεση για το Voice Control. Όχι κάτι άλλο. Η Apple ενδέχεται να εμπλουτίσει στο μέλλον τις επιλογές του κεντρικού πλήκτρου με ενημερώσεις λογισμικού, για την ώρα ωστόσο παραμένει... εν δυνάμει (χα) σημαντικό.

Κάτι, πάντως, που γίνεται πολύ γρήγορα αντιληπτό ως ολοφάνερη και ασυζητητί θετικότατη διαφορά στο iPhone 7 Plus σε σχέση με το iPhone 6S Plus είναι η καλύτερη οθόνη του πρώτου. Η Apple υποστηρίζει πως η οθόνη αυτή πληροί τις προδιαγραφές κάλυψης της διευρυμένης χρωματικής γκάμας P3 και - ενώ δεν κάναμε εργαστηριακές μετρήσεις με ειδικό εξοπλισμό οπότε δεν μπορούμε να πούμε με 100% σιγουριά πως αυτό ισχύει - η παράθεση του 7 δίπλα στα 6 και 6S ήταν αρκετή: τόσο στις φωτογραφίες, όσο και στο video αλλά και στα games τα χρώματα αποδίδονται εντονότερα, ακριβέστερα, περισσότερο εντυπωσιακά (χωρίς να είναι αντιρεαλιστικά) στο iPhone 7 Plus. Η οθόνη αυτή, δε, είναι τόσο φωτεινή, που η σχετική ρύθμιση στo maximum θα χρειαστεί μόνο σε εξωτερικούς χώρους κάτω από έντονο ήλιο: σε κλειστούς, και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων γενικότερα, το 100% φωτεινότητας είναι σχεδόν... εκτυφλωτικό. Για οθόνη τεχνολογίας LCD και όχι OLED, η οθόνη του νέου iPhone είναι απίθανη.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ