Apple iPhone 11 Pro Max

Παραδοσιακά ακριβό, αξιοπρεπώς εξελικτικό, απολύτως κορυφαίο

Έχουμε ήδη αναφέρει πως ο πανίσχυρος A13 Bionic δεν δείχνει να αξιοποιείται ιδιαίτερα στην απλή χρήση του iPhone 11 Pro Max ή και σε πολλά απαιτητικά apps του, σε έναν συγκεκριμένο ωστόσο τομέα η Apple βεβαιώνει πως βοηθά πάρα πολύ: στον φωτογραφικό. Αυτός ήταν η "αχίλλειος πτέρνα" των iPhone τα 3 τελευταία χρόνια, καθώς στον "θρόνο" του smartphone με τα καλύτερα αποτελέσματα είχαν... "στρογγυλοκαθήσει" τα Google Pixel με το προηγμένο τους software επεξεργασίας και βελτιστοποίησης. Ε, η Apple έκανε την υπέρβαση και απέσπασε αυτό το "στέμμα" κάνοντας αφενός αυτό που έπρεπε, αφετέρουαυτό στο οποίο είναι πάρα πολύ καλή: υλοποίησε και αυτή σύστημα με τρεις φακούς στην κύρια κάμερα (συνδύασε ουσιαστικά τρεις κάμερες όπως έχουν κάνει κι άλλοι ανταγωνιστικοί κατασκευαστές), συνδυάζοντάς το με προηγμένο σύστημα ψηφιακού ελέγχου.

Οι αισθητήρες που αξιοποιούνται και στις τρεις κάμερες - "κανονική", τελέ και "υπερευρυγώνια" - δεν είναι... αστρονομικών Megapixels (μόλις 12 και οι τρεις), όμως τα αποτελέσματα που αποδίδουν είναι εξαιρετικά σε όλα ανεξαιρέτως τα χαρακτηριστικά τους. Οι λήψεις είναι ταχύτατες και η εστίαση (στον κύριο φακό) άκρως αποτελεσματική. Οι φωτογραφίες που μπορεί να αποσπάσει κανείς από το iPhone 11 Pro Max είναι υψηλής ποιότητας ακόμη και σε κακές συνθήκες φωτισμού πλέον, ενώ για το... σχεδόν απόλυτο σκοτάδι υπάρχει επιτέλους διαθέσιμη και λειτουργία Night Mode που κυριολεκτικά "φωτίζει μόνη της" με ειδικές τεχνικές μέσω λογισμικού ακόμη και λήψεις που άλλοτε θα θεωρούσαμε πρακτικά ανέφικτες. Η ποιότητα λήψης video έχει επίσης αυξηθεί - ανάλυση 4Κ και 60 καρέ με άνεση και "κινηματογραφική" σταθεροποίηση - ενώ με ανυπομονησία και εξαιρετικό ενδιαφέρον περιμένουμε να διαθέσει η Apple σύντομα μέσω αναβάθμισης λογισμικού και την ειδική λειτουργία Deep Fusion, η οποία "ανεβάζει τον πήχυ" της φωτογραφικής ποιότητας σε επίπεδο που κανένα κινητό ως τώρα δεν έχει αγγίξει.


Ακόμη κι αν περιοριζόταν η Apple σε αυτά τα 3 σημαντικά στοιχεία και την βελτίωσή τους - την επεξεργαστική δύναμη, την αυτονομία και τις φωτογραφικές δυνατότητες - πιθανότατα θα είχε στα χέρια της ένα νέο iPhone επαρκώς δελεαστικό. Οι Αμερικανοί, ωστόσο, έκαναν βελτιώσεις και αλλού στο 11 Pro Max. Η οθόνη είναι μεν της ίδιας διαγωνίου και ανάλυσης, αλλά αντιληπτά φωτεινότερη - 800 nits σε τυπική χρήση και έως... 1200 (!!!) σε απόδοση video τεχνολογίας HDR10/Dobly Vision - με πρακτικό όφελος την χρήση της και σε εξωτερικούς χώρους περισσότερο άνετα από ποτέ. Ο ήχος έρχεται και πάλι μέσα από δύο ηχεία στο πάνω και κάτω μέρος των νέων iPhone, αλλά αντί για "απλώς" στερεοφωνικός όντως ακούγεται... κάπως περισσότερο κατευθυντικός και γι' αυτό πειστικός. Η κάμερα της πρόσοψης προσφέρει και αυτή ανώτερα ποιοτικά αποτελέσματα, ενώ το σύστημα αναγνώρισης προσώπου λειτουργεί ταχύτερα - όχι εντυπωσιακά, μα αντιληπτά, αν και θα προτιμούσαμε να λειτουργεί με την ίδια ταχύτητα αλλά περισσότερο αξιόπιστα σε διαφορετικές γωνίες.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, υπήρχε απτός λόγος για τον οποίο αυτή η αξιολόγηση συντάχθηκε σε σημαντικό βαθμό ως αντιπαράθεση ανάμεσα στο iPhone 11 Pro Max και στο iPhone XS Max: μέσα από αυτήν, στο μυαλό μας τουλάχιστον, γίνεται ένας σαφής διαχωρισμός ανάμεσα σε όσους είναι καλή ιδέα να αγοράσουν ένα Pro Max και σε όσους είναι... λιγότερο καλή ιδέα. Οι κάτοχοι π.χ. XS Max (κι εκείνοι του αντίστοιχου μοντέλου XS που ενδιαφέρονται για το "απλό Pro"), μόνο αν αξιοποιούν τακτικά τις φωτογραφικές του λειτουργίες μπορούν να... δικαιολογήσουν την αγορά του 11 Pro Max ή μόνο αν η μπαταρία του κινητού τους εξαντλείται πολύ συχνά πριν ολοκληρωθεί μία εργασιακή μέρα. Σε κάθε άλλη περίπτωση αναμένουμε πως τα "μεγάλα" iPhone του 2020 θα προσφέρουν και υψηλότατη αυτονομία, και ακόμη ικανότερη κύρια κάμερα, και τον πολυπόθητο ανασχεδιασμό, πιθανότατα και πρόσβαση σε δίκτυα τηλεφωνίας 5G.


Όλοι οι υπόλοιποι κάτοχοι όμως του iPhone X "και πίσω" έχουν στην διάθεσή τους μία συσκευή που κάνει όλα όσα κάνουν με την υπάρχουσα (αλλά πολύ ταχύτερα και καλύτερα), κάνει πολλά που η υπάρχουσα δεν κάνει, θα κάνει δε και όλα όσα χρειάζονται για πολύ καιρό, όντας ισχυρότατη (και αναβαθμίσιμη σε τουλάχιστον τρεις επόμενες εκδόσεις iOS). To design των iPhone που περιμένουμε να αλλάξει το φθινόπωρο του 2020 - χωρίς να είμαστε και 100% βέβαιοι φυσικά, για την Apple μιλάμε - είναι πάντοτε μία παράμετρος που θα πρέπει να λαμβάνεται στα υπ' όψιν, όμως για οποιονδήποτε θέλει ή χρειάζεται να μεταβεί στο iPhone 11 Pro Max και έχει την οικονομική άνεση να το κάνει, πρόκειται για μία απολύτως ασφαλή, απολύτως εγγυημένη επιλογή.

Συνεχίζει να είναι φυσικά προσιτή σε λίγους (ξεκινώντας από τα €1350 για μόλις 64GB μη επεκτάσιμου αποθηκευτικού χώρου) μα αυτή τη φορά υπάρχει τουλάχιστον η... πρόφαση έστω, αν όχι η δικαιολογία: ναι, είναι το συνολικά καλύτερο smartphone που μπορεί να έχει κανείς. Όποιος μπορεί να το αποκτήσει, το κάνει... άφοβα!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ