Apple iPhone 11 Pro Max

Παραδοσιακά ακριβό, αξιοπρεπώς εξελικτικό, απολύτως κορυφαίο

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €1349,00

Εταιρία: Apple
Διανομή: COSMOTE

Ίσως να μην αρέσει στην... Apple ή το κοινό της να το διαβάζει - πόσο μάλλον να το σκέφτεται - αλλά, από ορισμένες απόψεις, για τους δημοσιογράφους τεχνολογίας η αξιολόγηση ενός νέου iPhone στο ευρύτερο πλαίσιο της αγοράς των smartphones είναι από τις ευκολότερες που τούς ζητούνται κάθε χρόνο. Για τις συγκεκριμένες συσκευές τα πράγματα είναι εδώ και πολλά χρόνια αποσαφηνισμένα: υπάρχουν οι καταναλωτές που μπορούν να τις αποκτήσουν και εκείνοι που δεν μπορούν, οπότε εκ των πραγμάτων εστιάζουμε στους πρώτους. Από αυτούς ορισμένοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το καινούργιο iPhone, άλλοι είναι ικανοποιημένοι με το παρόν μοντέλο τους μα θα ήθελαν να ξέρουν τί προσφέρουν τα νεότερα μοντέλα (νίκη της Apple που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν σκέφτονται καν κάτι άλλο από iPhone - πικρή μα μεγάλη αλήθεια). Μπορεί κανείς, λοιπόν, να αξιολογήσει το νέο iPhone εστιάζοντας "μόνο" στα βελτιωμένα και διαφορετικά στοιχεία... και αυτό ακριβώς θα κάνουμε με το iPhone 11, στην έκδοση Pro Max που δοκιμάσαμε για μία εβδομάδα.

Ζητήσαμε από την COSMOTE, μέσα από της οποίας το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 4G+ αξιοποιείται πλήρως η ταχύτητα Δικτυακής πρόσβασης που επιτυγχάνουν τα νέα iPhone, να μάς προσφέρει για αξιολόγηση το 11 Pro Max όχι μόνο γιατί είναι το καλύτερο εκ των τριών διαθέσιμων μοντέλων, αλλά για να κάνουμε αντιπαραβολή... "δίπλα-δίπλα" με το XS Max που χρησιμοποιούμε στην δική μας καθημερινότητα εδώ κι 11 μήνες. Κάναμε ακριβώς αυτό και διαπιστώσαμε όλα εκείνα που λίγο έως πολύ περιμέναμε - θα τα παραθέσουμε λοιπόν "σημείο προς σημείο" προκειμένου να καταλήξουμε (ίσως αναπόφευκτα) σε μία ετυμηγορία... διπλή, τρόπον τινά.


Πρώτα απ' όλα... τί δεν αλλάζει: ο συνολικός σχεδιασμός (μόνο "βλέποντας πλάτη" διακρίνει κανείς διαφορά), τα χρησιμοποιούμενα υλικά (το γυαλί στο πίσω μέρος έχει ματ υφή και θεωρητικά είναι κατά τι περισσότερο ανθεκτικό στις πτώσεις) η διαγώνιος, διάσταση και ανάλυση οθόνης, καθώς και η θέση και το μέγεθος στην εγκοπή της οθόνης αυτής (παραμένει ενοχλητική - ελάτε τώρα!). "Στα χαρτιά" το νεότερο μοντέλο είναι κατά τι βαρύτερο αλλά όχι σε αντιληπτό βαθμό, η διαφορά δε ανάμεσα στην πιστοποίηση IP67 και IP68 ανάμεσα στο XS Max και το 11 Pro Max δεν είναι στην πράξη πολύ μεγάλη (δεν τα βουτήξαμε σε νερό βαθύτερο του ενός μέτρου είναι η αλήθεια). Το κυριότερο: η αίσθηση στο χέρι είναι ακριβώς η ίδια (παρά τα κάποια γραμμάρια βάρους παραπάνω) και η αίσθηση κατά την χρήση επίσης.

Αυτό το τελευταίο αξίζει ανάλυσης γιατί σχετίζεται και με τον νεότερο κεντρικό επεξεργαστή της Apple, τον A13 Bionic. Δεν αμφιβάλλουμε πως είναι πανίσχυρος, το αποδεικνύουν και τα αποτελέσματα των μετροπρογραμμάτων που τον τοποθετούν υψηλότερα από αυτόν οποιουδήποτε άλλου smartphone σήμερα. Όμως κάνοντας δίπλα-δίπλα ακριβώς τα ίδια συνήθη, καθημερινά πράγματα με το 11 Pro Max και το XS Max (και τα δύο με την έκδοση iOS 13.1.2), σχεδόν κανείς δεν θα εντοπίσει αισθητή διαφορά. Ο περυσινός Α12 ήταν ήδη πάρα πολύ γρήγορος και τα πιο πολλά apps του App Store (ακόμη και απαιτητικά games) δεν φαίνονται να αξιοποιούν ιδιαίτερα την πρόσθετη ισχύ του Α13. Αυτό σε βάθος χρόνου ενδεχομένως ν' αλλάξει, για την ώρα όμως μεταβαίνοντας κανείς από το XS Max στο 11 Pro Max δεν θα... "μείνει με το στόμα ανοιχτό" ακριβώς. Η διαφορά βέβαια θα είναι μεγάλη από το iPhone X "και πίσω".


Αυτό που σίγουρα θα παρατηρήσει οποιοσδήποτε χρήστης iPhone XS Max αν χρησιμοποιήσει για λίγες μέρες ένα 11 Pro Max - και όντως θα "αφήσει με το στόμα ανοιχτό" οποιονδήποτε έχει χρησιμοποιήσει την συντριπτική πλειοψηφία των υπερκινητών του 2019 - είναι πως η Apple... δεν αστειευόταν στο θέμα της αυτονομίας. Στην ήδη υψηλή του XS Max το 11 Pro Max προσθέτει, σύμφωνα με όσα διαπιστώσαμε σε παράλληλη και παρόμοια χρήση, σχεδόν 4.5 (!) ώρες πρόσθετης λειτουργίας, κοντά σε αυτήν που αναφέρει ο αμερικανικός κολοσσός. Συνολικά με "μικτή χρήση" (αλλά εντονότερη του κανονικού στο πλαίσιο της παρούσας αξιολόγησης) καταλήγαμε με υπόλοιπο 25% ή και 30% αργά το βράδυ, με πλήρη φόρτιση από το πρωί. Αυτό κατέστη εφικτό τόσο επειδή η ενσωματωμένη μπαταρία είναι σημαντικά μεγαλύτερη, όσο και επειδή ο προαναφερθείς A13 Bionic είναι περισσότερο αποδοτικός βάσει κατασκευαστικής μεθόδου (7nm).

Κακά τα ψέματα, ένα σημαντικό ποσοστό των κατόχων "μεγάλων" iPhone επιλέγουν αυτά για την μεγαλύτερη αυτονομία τους σε σχέση με τα "μικρά" και το 11 Pro Max είναι... με διαφορά ο πρωταθλητής σε αυτόν τον τομέα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ