Apple: ετοιμάζει όντως γυαλιά εικονικής πραγματικότητας;

Οι αναφορές πληθαίνουν, τα ενδεικτικά στοιχεία όχι - τί ισχύει τελικά;

Δεν χωρά καμία αμφιβολία στο γεγονός ότι η Apple σχεδιάζει να εισέλθει σε νέες (γι' αυτήν) κατηγορίες προϊόντων κάποια στιγμή μελλοντικά, όμως πολλαπλές αναφορές σχετικά με τις κατηγορίες αυτές αποδείχθηκαν στο παρελθόν αντικρουόμενες. Όσον αφορά στα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, για παράδειγμα, ο ίδιος ο Tim Cook είχε κατ' επανάληψη μιλήσει απορριπτικά γι' αυτά - υποστηρίζοντας, αντιθέτως, πως είναι τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας εκείνα που έχουν προοπτική και ενδιαφέρον πρακτικό για το κοινό. Παρ' όλα αυτά σποραδικές αναφορές ήθελαν τον αμερικανικό κολοσσό μυστικά να πειραματίζεται με γυαλιά και των δύο ειδών, ίσως εξερευνώντας συνδυασμούς τους και πιθανές εμπορικές εφαρμογές.

Ρεπορτάζ του Bloomberg τον περασμένο μήνα, ωστόσο, εξέφρασε βεβαιότητα πως η Apple όχι μόνο έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη γυαλιών εικονικής πραγματικότητας, αλλά πως στο Cupertino βρίσκονται ήδη πρωτότυπες τέτοιες συσκευές σε λειτουργία καθώς και γενικό πλάνο για διάθεσή τους μέσα στο 2022. Νέο ρεπορτάζ του The Information πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, δε, θέλει την Apple να έχει παράλληλα ήδη λειτουργικά σε πρωτότυπη μορρφή γυαλιά μικτής - εικονικής και επαυξημένης - πραγματικότητας με απίθανα χαρακτηριστικά: ανάλυση απεικόνισης 8Κ (!) για κάθε μάτι, περισσότερες από 12 ενσωματωμένες κάμερες συλλογής οπτικών δεδομένων από το γύρω περιβάλλον και εξελιγμένους αισθητήρες όλων των ειδών.

Τί συμβαίνει, λοιπόν, με αυτήν την πλευρά των ερευνητικών προσπαθειών της Apple; Παρά το γεγονός ότι δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που γνωρίζουν με σιγουριά πού στ' αλήθεια βρίσκεται και προς τα πού κινείται ο αμερικανικός κολοσσός με την εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα, συγκεκριμένα δεδομένα οδηγούν σε συγκεκριμένα συμπεριάσματα. H Apple, από την μία πλευρά, δεν έχει αναπτύξει κανενός είδους υπόβαθρο σε λογισμικό για την εικονική πραγματικότητα (VR) - αν είχε, θα είχε σαφέστατα "ακουστεί κάτι" στο Web, ακόμη και γενικόλογα. Από την άλλη έχει αναπτύξει αντίστοιχη υποδομή λογισμικού για την επαυξημένη πραγματικότητα (AR), η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται ήδη από apps στα iPhone και iPad.

Με δεδομένο και το γεγονός ότι - σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των Bloomberg και The Information - η συσκευή VR/AR της Apple που βρίσκεται πιο κοντά στην ολοκλήρωση θα κοστίζει έως $3000 (!), αυτό που συμβαίνει μπορεί να μην διαφέρει ιδιαίτερα με αυτό που έκανε, μα ποτέ δεν ολοκλήρωσε, η Microsoft. Η συσκευή αυτή μπορεί, με άλλα λόγια, κάλλιστα να είναι αντίστοιχη του HoloLens/HoloLens 2: να προορίζεται για χρήση μόνο από δημιουργούς εφαρμογών ή σε συγκεκριμένα σενάρια εταιρικά/εμπορικά (όχι από το πλατύ κοινό), προκειμένου να "προετοιμάσει τον δρόμο" για κυκλοφορία σε δεύτερο χρόνο είτε φθηνότερης εκδοχής αυτής της συσκευής, είτε γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας που θα συνοδεύονται από ποιοτικό και δοκιμασμένο οικοσύστημα apps και αξεσουάρ. Μέσα στο 2021 δεν δείχνει πιθανή πάντως οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της Apple για όλα αυτά, οπότε... υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ