Αναδιπλούμενα κινητά: ακόμη ανέτοιμα

Τα Motorola Razr και Samsung Galaxy Flip Z με ολοφάνερα προβλήματα στις πρόσφατες σχετικές αξιολογήσεις

To 2020 δεν έχει ακόμη διανύσει το ένα έκτο της διαδρομής του, όλα ωστόσο δείχνουν πως η υποκατηγορία των smartphones που συζητήθηκε περισσότερο απ' οποιαδήποτε άλλη πέρυσι, αυτή των "αναδιπλούμενων" κινητών τηλεφώνων (foldables) θα συνεχίσει σε όλη την διάρκεια της χρονιάς να διεκδικεί την προσοχή του κοινού και τα χρήματα μικρού ποσοστού από αυτό. Μέσα στον Ιανουάριο και Φεβρουάριο είχαμε ήδη την κυκλοφορία δύο διαφορετικών τέτοιων μοντέλων, του Motorola Razr και του Samsung Galaxy Flip Z... και η εντύπωση που αποκομίζει κανείς διαβάζοντας τις κριτικές των δημοσιογράφων ή παρακολουθώντας τις παρουσιάσεις των YouTubers τεχνολογίας είναι συνολικά αυτή: τα "αναδιπλούμενα" κινητά συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από τόσα και τέτοια προβλήματα, ώστε να μην προτείνονται για αγορά από κανέναν.

Από τα δύο διαφορετικά "αναδιπλούμενα", το Razr της Motorola είναι αυτό που εισπράττει τις περισσότερο αρνητικές αξιολογήσεις για μία σειρά από λόγους. Κάποιοι σχετίζονται με τις δυνατότητές του αναλογικά με το κόστος του, κάποιοι άλλοι με την πρακτικότητά του σε πλαίσιο χρήσης καθημερινό, αλλά οι σημαντικότεροι σχετίζονται με την ανθεκτικότητα της εύκαμπτης οθόνης του και του μηχανισμού πίσω από αυτήν που την "διπλώνει". Η οθόνη αυτή καθ' αυτή στις αξιολογήσεις ορισμένων τεχνικών δημοσιογράφων άρχισε να να φθείρεται μετά από μόλις μία εβδομάδα (!) χρήσης, ενώ ο μηχανισμός "δίπλωσης" σε άλλες δοκιμές άρχισε να δυσλειτουργεί πολύ νωρίτερα απ' ότι εγγυώνται οι προδιαγραφές αντοχής που δημοσιοποιεί η Motorola. Η οθόνη του κινητού, δε, ράγισε... "με την πρώτη" στο καθιερωμένο τεστ πτώσεων "από το ύψος της τσέπης" (90 εκατοστά), επιβάλλοντας άκρως προσεκτική χρήση μόνιμα - την οποία όμως λίγοι από μας μπορούν στην πραγματικότητα να κάνουν.

Το Galaxy Flip Z απέσπασε ευνοϊκότερες κριτικές, η Samsung όμως επέλεξε να ακολουθήσει την... παγιωμένη πια πρακτική της υπερβολής ή/και ανακρίβειας στο marketing όσον αφορά στην ανθεκτικότητα της οθόνης του, με αναμενόμενα αποτελέσματα. Αυτή, αν και εμφανίζεται αρχικά περισσότερο ανθεκτική από εκείνη του περσινού αποτυχημένου Galaxy Fold (ο μηχανισμός αναδίπλωσης είναι καλύτερα κατασκευασμένος και προστατευμένος από την σκόνη), μετά από πρακτική αξιολόγηση αποδεικνύεται ευάλωτη σε γρατσουνιές και χτυπήματα. Η Samsung υποστηρίζει πως η οθόνη είναι κατασκευασμένη από "εύκαμπτο γυαλί προστατευμένο από πλαστική επιφάνεια", όμως η επιφάνεια αυτή μπορεί να γδαρθεί ακόμη και με ανθρώπινο νύχι χωρίς προσπάθεια, ενώ η οθόνη από κάτω της ουσιαστικά δεν λειτουργεί χωρίς την πλαστική επίστρωση. Παραμένει λοιπόν... συζητήσιμο το αν μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς ως "γυαλί" ένα υλικό που μόνο σε ποσοστό του έχει αυτές τις ιδιότητες.

Αν προσθέσει κανείς στα παραπάνω το γεγονός ότι το Flip Z επίσης έσπασε στο καθιερωμένο τεστ πτώσης, δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε ένα και μόνο συμπέρασμα: τα "αναδιπλούμενα" κινητά έχουν να διανύσουν ακόμη πολύ δρόμο πριν κριθούν ως κατάλληλα για απροβλημάτιστη χρήση από οποιονδήποτε (και δεν συνυπολογίζουμε καν το υψηλό κόστος τους στην όλη εξίσωση για την ώρα). Η τεχνολογία που επιτρέπει στις οθόνες να "διπλώσουν στα δύο" είναι ολοφάνερα ακόμη ανώριμη και, ως αποτέλεσμα, οι συσκευές που στηρίζονται σε αυτές παραμένουν ατελείς.

Σε αυτό το πλαίσιο, πάντως, θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε ποιά θα είναι η συνολική εντύπωση που θα προκύψει από τις αξιολογήσεις του Huawei Mate XS, της νεότερης εκδοχής του "αναδιπλούμενου" που είχε παρουσιάσει πέρυσι ο κινεζικός κολοσσός και θα διαθέσει σύντομα. Υπενθυμίζουμε πως αυτή χρησιμοποιεί διαφορετική προσέγγιση "αναδίπλωσης" της οθόνης - "προς τα έξω" και όχι "προς τα μέσα" - η οποία έχει ορισμένα πλεονεκτήματα αλλά εκ των πραγμάτων αφήνει μόνιμα έκθετη την οθόνη σε γρατσουνιές ή χτυπήματα. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ