Ραντεβού με τ’ άστρα: οι επόμενες ξεναγήσεις στα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου

Εξήντα την Παρασκευή, εβδομήντα πέντε το Σάββατο. Λίγες ώρες πριν το δημοψήφισμα ήταν δεκάδες οι Αθηναίοι που ανηφόρισαν στο Αστεροσκοπείο για να δουν τ’ άστρα.

Ραντεβού με τ’ άστρα: οι επόμενες ξεναγήσεις στα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου

Εξήντα την Παρασκευή, εβδομήντα πέντε το Σάββατο. Λίγες ώρες πριν το δημοψήφισμα ήταν δεκάδες οι Αθηναίοι (ζευγάρια εικοσιπεντάρηδων και τριαντάρηδων αλλά και γονείς με μικρά παιδιά) που πήραν το αυτοκίνητό τους κι ανηφόρισαν στην Πεντέλη για να δουν τ’ άστρα από το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall του Αστεροσκοπείου.

Εξίσου πολλά ήταν τα τηλεφωνήματα που δεχόταν και το Κέντρο Επισκεπτών του Αστεροσκοπείου στο Θησείο από κόσμο που ζητούσε επιπλέον ημερομηνίες ξεναγήσεων. Να ‘ναι πώς αναζητούμε ένα άλλο βλέμμα στον κόσμο; Μια διαφυγή με άλλη… προοπτική από τις δυσκολίες της καθημερινότητας;


Το σίγουρο είναι ότι οι βραδιές γνωριμίας με το σύμπαν και την αστρονομία στην Ελλάδα έχουν και ενδιαφέρον και σουξέ και το καλοκαίρι το ουράνιο στερέωμα έχει πολλά ν’ αποκαλύψει: τον Κρόνο με τους δακτυλίους του, το δακτυλιοειδές νεφέλωμα της Λύρας, το τρίγωνο που αποτελείται από τους λαμπρούς αστέρες Vega, Altair και Deneb, το σφαιρωτό σμήνος του Ηρακλή (πολλές εκατοντάδες χιλιάδες αστέρες στην περιφέρεια του Γαλαξία μας), τον εντυπωσιακό και πολύχρωμο αστέρα Albireo…


Για περιηγήσεις στον κόσμο και τον χρόνο, σημειώστε λοιπόν τα επόμενα ραντεβού στα κέντρα επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ραντεβού με τ’ άστρα: οι επόμενες ξεναγήσεις στα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου - εικόνα 1

Ακολουθώντας ένα βράδυ το ρυθμικό κάλεσμα των πουλιών (απόψε 6/7 ή στις 8, 9, 15, 17, 21 και 22/7), ανηφορίστε στον κατάφυτο λόφο των Νυμφών στο Θησείο. Στις 8.15 και στις 9.15 μ.μ. οι διδάκτορες αστροφυσικής Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού και Χρήστος Παπαδημητρίου θα σας παρασύρουν σ’ έναν γεωαστροφυσικό περίπατο-ταξίδι μοναδικό στην ιστορία της ελληνικής αστρονομίας, με φόντο επιστημονικό εξοπλισμό εποχής (παμπάλαια τηλεσκόπια, νεφοσκόπια, χρονογράφους, ακόμα και ένα αντίγραφο του πλέον ακριβή χάρτη της Σελήνης του 19ου αιώνα που σχεδίασε ο Γιόχαν Φρίντριχ Γιούλιους Σμιτ παρατηρώντας την από εδώ με το παμπάλαιο διοπτρικό τηλεσκόπιο Ploessl), αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα, ακόμη και αρχαιότητες (επιτύμβιους κιονίσκους από το ελληνιστικό νεκροταφείο της περιοχής καθώς και το ιερό των Νυμφών του 6ου αιώνα π.Χ.).

Τα φλας θα κερδίσουν εύκολα το εμβληματικό, σταυροειδές κτίριο Σίνα, έργο του Θεόφιλου Χάνσεν, το οποίο στεγάζει το μουσείο Γεωαστροφυσικής, αλλά και το 16 εκατοστών μεσημβρινό τηλεσκόπιο Συγγρού στο παρακείμενο κτίριο του Τσίλερ. Το κερασάκι στην τούρτα πάντως είναι η παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη, στην Πνύκα, που υπήρξε το μεγαλύτερο μέχρι το 1959 τηλεσκόπιο της χώρας και εργαλείο έρευνας για γενιές Ελλήνων αστρονόμων.

Ραντεβού με τ’ άστρα: οι επόμενες ξεναγήσεις στα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου - εικόνα 2
Φωτό: Θεοφάνης Ν. Ματσόπουλος

Αν πάλι προτιμάτε ένα παράθυρο στ’ αστέρια από ισχυρότερο τηλεσκόπιο και με λιγότερη όχληση από τα φώτα της πόλης, αξίζει να βρείτε το δρόμο για τις εγκαταστάσεις του ιδρύματος στην Πεντέλη.

Στις 10-12/7 (στις 8 μ.μ.), ο αστρονόμος Βαγγέλης Κολοκοτρώνης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης Άρης Μυλωνάς θα σας μιλήσουν για το έργο του Εθνικού Αστεροσκοπείου (ένα ιντριγκαδόρικο οδοιπορικό γνώσης από τον πυρήνα της γης μέχρι το σύμπαν), για το διάστημα, τ’ αστέρια και τους γαλαξίες.

Θα σας παραχωρήσουν θέση παρατηρητή στο διοπτρικό τηλεσκόπιο 62,5 εκατοστών Newall (σημειωτέον υπήρξε το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδας μέχρι το 1975 και το μεγαλύτερο στον κόσμο από το 1869 μέχρι το 1873) ενώ θα σας κάνουν και βόλτα με το… μεγαλύτερο ασανσέρ της Αθήνας, αφού το πάτωμα στη σχετική αίθουσα διαθέτει ειδικό μηχανισμό για να ανεβοκατεβαίνει!

Αν βέβαια δεν τα καταφέρετε αυτό το παρασκευοσαββατοκύριακο, κρατήστε στην ατζέντα σας τα επόμενα ραντεβού στα τέλη Αυγούστου (στις 28-30/8) που θα έχουν και μπόνους στην παρατήρηση το φεγγάρι στα… γεμάτα του.

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

  • Εκδηλώσεις

Ξεναγήσεις στ' άστρα από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη αλλά και το Μεσημβρινό τηλεσκόπιο

Αστεροσκοπείο Πεντέλης

  • Εκδηλώσεις

Γνωρίστε το σύμπαν με τη βοήθεια αστρονόμου και απολαύστε το νυχτερινό έναστρο ουρανό από το τηλεσκόπιο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

ΥΠΠΟ: Έργα πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αττικής

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τους βασικούς άξονες για τη μέγιστη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιφέρειας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Ανακαλύψτε έναν κόσμο που αλλάζει στο Athens Science Festival 2024

Κάθε μοναδική "Ιστορία Αλλαγής" και ένας επιπλέον λόγος για να εξερευνήσετε το επετειακό Athens Science Festival.

Το Athens Tattoo Convention μάς στιγματίζει για άλλη μια χρονιά

Στο Παλαιό Φάληρο θα διεξαχθεί φέτος το αγαπημένο διεθνές φεστιβάλ tattoo.

"Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;": Η Στέγη Ωνάση μιλά για δράκους, μύθους και αλήθειες

Το επόμενο κεφάλαιο του Society Uncensored έχει θέμα τις ψυχεδελικές ουσίες, τα μανιτάρια και την ψυχική υγεία.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Όσα δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ανακύκλωσε την παλιά συσκευή θέρμανσης και στήριξε την δεντροφύτευση σε Αττική και Εύβοια

Στο πλαίσιο της καμπάνιας "my glorious green moments", δίνεται η δυνατότητα στους ενήλικες καταναλωτές να ανακυκλώσουν την παλιά τους συσκευή θέρμανσης σε επιλεγμένα σημεία.

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει το ΚΠΙΣΝ

Η τελευταία τελετή της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας "Παρίσι 2024" θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.