Διαγωνισμός

Το καλοκαίρι έχει γεύση: τη γεύση του καφέ!

Από τον παγωμένο cappuccino του ξυπνήματος μέχρι το πεντανόστιμο espresso martini της βεράντας, οι μοναδικές ιδέες και τα χαρμάνια των Starbucks ντύνουν τις μέρες μας με διάθεση καλοκαιριού και γεύση παγωμένου, ποιοτικού καφέ.

Η δική μου πρωινή ιεροτελεστία ξεκινά με έναν περιποιημένο freddo cappuccino: δύο κάψουλες Espresso Roast, από την εκλεκτική συλλογή χαρμανιών των Starbucks, μπαίνουν διαδοχικά στη μηχανή και τρέχουν για 20 με 25 δευτερόλεπτα η κάθε μία, γεμίζοντας με αρώματα την κουζίνα μου, ενώ το γάλα αποκτά την βελούδινη, αφράτη υφή που του δίνουν μερικά γρήγορα χτυπήματα με το έμβολο στην πρέσα του γαλλικού καφέ. Ύστερα, το αφρόγαλο πέφτει παχύ – παχύ σε ένα ποτήρι με πάγο κι από πάνω, σαν δυο κομήτες έντασης, οι δόσεις espresso πέφτουν στο γάλα για να μπλεχτούν με τη γεύση του – και μόνο η εικόνα της χαρακτηριστικής καφετί βούλας, από τη βουτιά τους πάνω στο πάλλευκο αφρόγαλο, μου έχει ήδη φτιάξει τη διάθεση! Συνδυάζω τις νότες καρυκευμάτων που κρύβει το πλούσιο αρωματικό προφίλ του Espresso Roast με μερικά κομμάτια πικάντικης κεφαλογραβιέρας Νάξου και είμαι έτοιμος για τη μέρα μου!

Το μεσημέρι, με τη ζέστη να ανεβαίνει και τους ρυθμούς να γίνονται απαιτητικοί, αφήνομαι στα χέρια των ειδικών, αφού δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από μια επίσκεψη στo κοντινότερο κατάστημα Starbucks, για να εφοδιαστώ με το πιο δροσερό τονωτικό: Όχι απλώς καφές, ούτε απλά αναψυκτικό, αλλά ένα ελαφρώς ανθρακούχο ρόφημα καφέ, τα Cold Brew με Tonic των Starbucks είναι η καλύτερη απάντηση στα καυτά μεσημέρια του καλοκαιριού, με τις έντονες και τσουχτερές νότες της κινίνης του τόνικ να αγκαλιάζονται από τη γλυκιά οξύτητα ενός cold brew καφέ κορυφαίας ποιότητας, σε έναν χορό τέλειας γευστικής ισορροπίας. Νέα τάση στον cold brew καφέ, που παρέσυρε πριν από λίγο καιρό τους coffee drinkers του San Francisco σε κύματα ενθουσιασμού, τα Cold Brew Tonics στην Starbucks εκδοχή τους είναι διαθέσιμα είτε με Sicilian Lemonade Tonic, είτε με Ginger Ale Tonic, οι παιχνιδιάρικες οξύτητες των οποίων ταιριάζουν γάντι με μια απολαυστική σαλάτα ή μια wrap γαλοπούλας ή λαχανικών.

Μερικά meetings αργότερα, είμαι έτοιμος να αποχαιρετίσω το γραφείο και να απολαύσω το πιο όμορφο πράγμα που φέρνει μαζί του το καλοκαίρι: αυτά τα μακριά, ατέλειωτα απογεύματα, που ντύνουν την πόλη σε ένα χρώμα χρυσαφί, κάνοντας τα «τραπεζάκια έξω» μια συνθήκη ακαταμάχητη. Η πλούσια, χορταστική επιλογή ενός Caramel Frappuccino είναι το προσωπικό μου φαβορί για ένα μακράς απόλαυσης κλείσιμο της μέρας, αν οι φίλοι είναι τριγύρω για το τακτικό μας ραντεβού στην πλατεΐτσα των Starbucks, απέναντι από τη δουλειά. Διαφορετικά, η comforting γεύση ενός σπιτικού Iced Caramel Machiatto στη δροσιά της βεράντας, είναι η σίγουρή μου επιλογή – και η συνταγή της, είναι πολύ πιο εύκολη απ’ όσο θα περιμένει κανείς! Η διαδικασία δεν διαφέρει από αυτήν του Cappuccino Freddo, αν και η εξάσκηση κάνει όλη τη διαφορά: Ξεκινάμε ξανά από το αφρόγαλα, το οποίο ετοιμάζουμε και ρίχνουμε σε ψηλό ποτήρι με πάγο, στο οποίο έχουμε προηγουμένως προσθέσει μια κουταλιά της σούπας σιρόπι καραμέλας. Εν συνεχεία, ετοιμάζουμε τα δύο μονά espresso και αμέσως μετά την εκχύλιση συμπληρώνουμε την ποσότητα ζάχαρης που θέλουμε. Ρίχνουμε τον καφέ πάνω από το αφρόγαλα, άλλη μια κουταλιά της σούπας καραμέλα και απολαμβάνουμε!

Όσο για το highlight της εβδομάδας; Αυτό έρχεται, φυσικά, στο τέλος της. Τότε που η παρέα μαζεύεται πάλι στη δροσιά της βεράντας, και μια συνταγή – άσσος στο μανίκι, με μετατρέπει στον barman της παρέας: το espresso martini. Η πιο νόστιμη και εύκολη λύση για homemade cocktail ακόμα και για κάποιον που δεν έχεις ξαναφτιάξει ποτέ κάτι αντίστοιχο στη ζωή του.

Τα μόνα που χρειάζονται για ένα απολαυστικό espresso martini, είναι 2 κάψουλες Starbucks Espresso Roast, 30 ml βότκα, 30 ml λικέρ φουντούκι (ή καφέ), 5 παγάκια και μια κοφτή κουταλιά ζάχαρη, ανάλογα το γούστο: Τρέχουμε τις κάψουλες Starbucks Espresso Roast για 20-25 δευτερόλεπτα την κάθε μία, προσθέτουμε (αν θέλουμε) τη ζάχαρη στον ζεστό καφέ κι ανακατεύουμε να διαλυθεί, κι ύστερα ρίχνουμε τον καφέ με τα υπόλοιπα υλικά σε ένα σέικερ. Ανακινούμε καλά, αδειάζουμε σε ποτήρι μαρτίνι και… η νύχτα μας έχει μόλις αρχίσει!

Για ακόμη περισσότερες δημιουργικές ιδέες, αλλά και για πρωτότυπες προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε τις δικές σας αγαπημένες τελετουργίες για κάθε στιγμή της ημέρας, οι Coffee Masters των Starbucks ετοιμάζουν δύο άκρως χορταστικά σεμινάρια – ταξίδι στον πολυπρόσωπο κόσμο του καφέ. Στις 24 και 25 Ιουλίου στις 7.00 μμ. 30 τυχεροί αναγνώστες του Αθηνοράματος θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους συνδυασμούς καφέ που ταιριάζουν στα γούστα τους, αλλά και να δοκιμάσουν εκπληκτικά γευστικά ταίρια, στα Starbucks Αγίας Παρασκευής (24 Ιουλίου) και Νέας Σμύρνης (25 Ιουλίου). Οι τυχεροί της κλήρωσης θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 19 Ιουλίου.