Θέμα

Το ADD festival επιστρέφει δριμύτερο

Από -

Με 4 stages και πάνω από 20 προσκεκλημένους, η φετινή διοργάνωση θα δονήσει το πρώην αεροδρομίου Ελληνικού 
Με 4 stages και πάνω από 20 προσκεκλημένους, η φετινή διοργάνωση θα δονήσει το πρώην αεροδρομίου Ελληνικού 

Στην παρθενική του περσινή εμφάνιση το ADD συγκέντρωσε πάνω από 5.000 clubbers στο κτιριακό συγκρότημα της Πειραιώς 260, για 12+1 ώρες ασταμάτητης μουσικής σε τρία διαφορετικά stages. Φέτος ενώνει τις δυνάμεις του με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και μεταφέρεται στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, σε ένα χώρο ιδανικό να υποδεχτεί την ηλεκτρονική σκηνή της πόλης στα τέσσερα διαφορετικά stages του φεστιβάλ.

Εκεί το Σάββατο 25/5 η Αθήνα θα ξενυχτήσει στους ρυθμούς 20+ καλλιτεχνών στην αιχμή της ηλεκτρονικής μουσικής. Οι επιδραστικοί Ben Klock και Detmann, οι indie favorites Kiasmos και Forest Swords ή οι εμβληματικοί Deep Dish και Kittin ενώνουν τις δυνάμεις τους στη δεύτερη χρονιά ενός φεστιβάλ που, όπως λέει στο «αθηνόραμα» ο εμπνευστής και διοργανωτής του Παναγιώτης Πιλαφάς, φιλοδοξεί να βάλει την πόλη στο διεθνή χάρτη της ηλεκτρονικής μουσικής.

Στάση στο διεθνή φεστιβαλικό χάρτη φιλοδοξεί να μετατρέψει το ADD o εμπνευστής του Παναγιώτης Πιλαφάς
Στάση στο διεθνή φεστιβαλικό χάρτη φιλοδοξεί να μετατρέψει το ADD o εμπνευστής του Παναγιώτης Πιλαφάς

Τι είναι το ADD, πώς προέκυψε και τι το κάνει διαφορετικό;
Μοναδικό θα το έλεγα, δεν υπάρχει κάτι άλλο συγγενές. Μετά και την απώλεια του sync, που ήταν ό,τι πιο κοντινό στο ADD, η Αθήνα ήταν για χρόνια η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής. Οπότε ουσιαστικά το ADD festival κάλυψε αυτό το κενό με την περσινή διοργάνωση και ακόμη περισσότερο με τη φετινή, όπου θα αποκαλυφθεί σε μεγαλύτερη, πιο φεστιβαλική κλίμακα. Υπό αυτήν την έννοια, λοιπόν, δεν είναι συγκρίσιμο με άλλα πράγματα που ακουμπάνε στην ηλεκτρονική μουσική.

Η περσινή διοργάνωση ήταν ένα στοίχημα που, βάσει προσέλευσης, σας βγήκε και με το παραπάνω. Ποιο είναι το στοίχημα της φετινής χρονιάς;
Ο φετινός στόχος είναι να μείνουμε στην ίδια πορεία, καθώς για εμάς το μεγάλο στοίχημα δεν έχει κερδηθεί ακόμη. Και αυτό επειδή το πλάνο του ADD είναι μακροπρόθεσμο: ­ουσιαστικά θέλουμε να επανασυστήσουμε σταδιακά την κουλτούρα της ηλεκτρονικής μουσικής στην Αθήνα ως κάτι που πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει βασικό κομμάτι της πόλης, όπως γίνεται στο εξωτερικό. Ο άλλος στόχος, τον οποίο θεωρούμε ακόμη πιο εύκολο, είναι να μπει το ADD στο ευρωπαϊκό ημερολόγιο.

Η Αθήνα έχει τις υποδομές να υποστηρίξει μια διοργάνωση που θα την εδραιώσει στο διεθνή ­φεστιβαλικό χάρτη;
Η Αθήνα είναι ένας ασυναγώνιστος προορισμός, οπότε, αν το περιεχόμενο είναι σωστό και το φεστιβάλ συστηθεί προς τα έξω και μαθευτεί –πράγμα που συμβαίνει ήδη–, σίγουρα θα προτιμηθεί.

Πάνω από 5.000 fans της ηλεκτρονικής σκηνής είχε συγκεντρώσει η περσινή διοργάνωση
Πάνω από 5.000 fans της ηλεκτρονικής σκηνής είχε συγκεντρώσει η περσινή διοργάνωση

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Του χρόνου, για παράδειγμα, το ADD μάλλον θα είναι διήμερο, ενώ θα πλαισιωθεί και από άλλα πράγματα – εικαστικά για παράδειγμα. Πέρα από το μουσικό φάσμα, που θα ανοίξει κι άλλο, θέλουμε να αγκαλιάσουμε και άλλα πράγματα, που δειλά δειλά έχουμε αρχίσει να εξερευνούμε.

Τι γυρεύει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο ADD;

«Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση αντιμετωπίζουμε την έννοια του πολιτισμού σαν κάτι εξωστρεφές, σαν κάτι ζωντανό, που βγαίνει από τις αίθουσες, διατρέχει την πόλη, επικοινωνεί με το κοινό κι εξελίσσεται διαρκώς. Μας αρέσει η ευχαρίστηση με την έννοια της απόλαυσης αλλά και το μη αναμενόμενο, με την παραγωγή εκπλήξεων, όπως είναι οι φανταστικοί χαρακτήρες της περφόρμανς «Destroying Elvis» του εικαστικού Γιάννη Βαρελά, που παρουσιάστηκε πριν από τρία χρόνια στη Στέγη σε συνεργασία με την γκαλερί The Breeder και τώρα προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Ελληνικού για το ADD. Στη Στέγη γιορτάζουμε απενοχοποιημένα, επειδή πιστεύουμε πως ο πολιτισμός και η παιδεία συνάδουν με τη χαρά, την απόλαυση, το πάρτι. Το ADD Festival είναι ένα μεγάλο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής το οποίο γίνεται στο παλιό Αεροδρόμιο Ελληνικού, εκεί όπου έχει χτιστεί ένα μεγάλο μέρος της κληρονομιάς του Αριστοτέλη Ωνάση. Πέρα από αυτό όμως, είναι μια αφορμή να εξερευνήσει το κοινό άγνωστους χώρους της Αθήνας, μιας πόλης που βρίσκεται στον πυρήνα των αναζητήσεων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Κατά τη διάρκεια του ADD εκπλήξεις, πολιτιστικές συμπράξεις και άλλες δράσεις θα κάνουν τη βραδιά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα».

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό Bars & Clubs