Θέμα

Το 2ο Pint of Science γεμίζει ξανά τα ποτήρια μας με γνώση

Από -

Γιατί το σαλόνι μας είναι μονίμως ακατάστατο; Μήπως τα πάντα είναι θέμα γονιδίων; Υπάρχει GPS για τον γαλαξία; Τι γεύση έχει ένα κοκτέιλ δεδομένων; Και πότε θα σταματήσουμε επιτέλους να κοιτάζουμε συνέχεια το κινητό μας; Αυτά και ακόμη περισσότερα αλλόκοτα ερωτήματα θα απαντηθούν και άλλα τόσα θα γεννηθούν στο 2o Pint of Science της Αθήνας, που από τις 20 έως τις 22/5, από τις 8 μ.μ., θα γεμίσει πέντε μπαρ της πόλης με γνώση («MoMix», «T.A.F.», «Meerkat», «Lazy Bulldog», «Rabbithole»).

Με ελεύθερη είσοδο και ραντεβού σε αγαπημένα στέκια της πόλης, ηγετικές μορφές της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας βγαίνουν από τα εργαστήριά τους και τσουγκρίζουν μαζί μας κοκτέιλ γνώσης, σε θεματικές που καλύπτουν όλο το φάσμα από τη θέση της κάνναβης στη σύγχρονη θεραπευτική και τη συνωμοσιολογία του εμβολιασμού μέχρι τα παράδοξα της τεχνητής νοημοσύνης και τις μυστικές γωνιές του χωροχρόνου. Φορέσαμε τα γάντια εργαστηρίου μας κι εντοπίσαμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες θεματικές στις επιστημονικές μπάρες της Αθήνας!

22 Μαΐου @ T.A.F.

To bee or not to bee? Ιδού η απορία... Απαντήσεις στην οποία θα δώσει ο Γιώργος Αθανασιάδης, συνιδρυτής των Bee Naturalles, φωτίζοντας έτσι τον κομβικό ρόλο της μέλισσας στη βιωσιμότητα της φύσης αλλά και το πώς η λειτουργία της ενσωματώνει φυσική, μαθηματικά, τέχνη κι εντροπία. Την ίδια ημέρα η Ελεάννα Χάλαρη, εργοφυσιολόγος και βιοχημικός της άσκησης, θα μας κεράσει αντιοξειδωτικά κοκτέιλ και θα αναφερθεί στις ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης, ενώ ο Ανδρέας Κίτσιος, επιστήμονας πληροφορικής, θα σερβίρει data cocktails, μιλώντας για το μαγικό κόσμο των big data και τις φουρτούνες που κρύβει το ψηφιακό cloud.

22 Μαΐου @ MoMix

O Δημήτρης Κούβελας, διευθυντής Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα ρίξει φως σε ένα από τα πιο γαργαλιστικά ερωτήματα της σύγχρονης θεραπευτικής με την ομιλία του «Ινδική κάνναβη: ασθένεια, ανακούφιση ή θεραπεία;». Την ίδια ημέρα, αφιερωμένη στη διάγνωση και τη θεραπεία, στο σέικερ μπαίνουν οι βιοδείκτες, τον ρόλο των οποίων θα αναδείξει ο βιοχημικός Μάκης Ζωιδάκης, ενώ ο Γιώργος Σκρέτας, κύριος ερευνητής του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, θα αποκαταστήσει τη φήμη της πιο παρεξηγημένης ομάδας ζωντανών κυττάρων κάθε υγιούς ανθρώπου, των λεγόμενων «καλών μικροβίων».

21 Μαΐου @ Meerkat

Η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα; Το αιώνιο φιλοσοφικό παράδοξο αποκτά νέα υπόσταση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, τις λεπτές εκφάνσεις της οποίας θα μας παρουσιάσει ο Γιώργος Αμπατζής, data science lead της Vodafone Greece, διερωτώμενος αν μια μηχανή μπορεί να κατανοήσει τα μυστικά του εγκεφάλου που την κατασκεύασε. Την ίδια ημέρα, αφιερωμένη στις έξυπνες μηχανές, ο Θεόδωρος Ποτήρης, ιδρυτής της Airbots, θα μας δείξει πώς τα έξυπνα drones και οι τεχνολογίες αιχμής αλλάζουν το πρόσωπο της αγροτικής καλλιέργειας, ενώ ο Γιώργος Γιαννακόπουλος, ερευνητής Τεχνητής Νοημοσύνης του Δημόκριτου, θα μας καλέσει να εκπαιδεύσουμε επιτόπου ένα σύστημα A.I.

20 Μαΐου @ Rabbithole

Τι ξέρετε για την Big Bang Theory; Ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών Μανώλης Πλειώνης πιάνει τα πράγματα από την αρχή, ανατρέχοντας στη στιγμή που γεννήθηκε το σύμπαν όπως το ξέρουμε. Σε μια ημέρα αφιερωμένη στις αθέατες δυνάμεις που συγκρατούν τον κόσμο μας, ο Αγαμέμνων Μπαλταγιάνης, principal data scientist και team leader του Global Data Science Hub, θα προσπαθήσει να μας αποκαλύψει το νόημα πίσω από το χάος, ενώ ο Θεοχάρης Αποστολάτος, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, θα μας αφηγηθεί τις περιπέτειες του Αϊνστάιν στο μαγικό κόσμο του χωροχρόνου.

20 Μαΐου @ Lazy Bulldog

Η κούρσα του Διαστήματος τρέχει ακόμη; Φυσικά, και η Χριστίνα Γιαννόπαπα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος ξεδιπλώνει το χάρτη του Διαστήματος 4.0, που πυροδοτεί μια άνευ προηγουμένου έκρηξη στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, συμπαρασύροντας οικονομίες σε άλματα που αλλάζουν τη ζωή ολόκληρων κοινωνιών. Την ίδια ημέρα ο Στέλιος Αρχοντάκης, CEO της Bioinformatics and Computational Science, μας ταξιδεύει στο ταραχώδες οικοσύστημα των startups, ενώ οι Ερμής Ζαχαρόπουλος και Αντωνία Καραμολέγκου, που κατέκτησαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση του Fame Lab αντίστοιχα, μας μιλούν για την επιστήμη της επικοινωνίας. Όλες οι συζητήσεις θα είναι εξολοκλήρου στα αγγλικά, γεγονός που ταιριάζει γάντι με την μπιρο-παμπ «Lazy Bulldog».


Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό Bars & Clubs