Θέμα

Στα εθνικ μπαρ της πόλης το ρούμι συναντά το τακουάν

Από -

«Huaca»
«Huaca»

Tα τελευταία χρόνια στο ­τερέν της γαστρονομίας έχουν προστεθεί πολλοί δυνατοί παίκτες από την Ασία, το Μεξικό, το Περού, την Ταϊλάνδη και ακόμη πολλούς tropical προορισμούς. Τα μαγαζιά με έθνικ ταμπεραμέντο και φιλοσοφία ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, προσφέροντας μια πολιτισμική γεύση που δεν περιορίζεται πλέον στα πιάτα, αλλά διευρύνεται στα κοκτέιλ. Οι μπάρες έχουν γίνει πολύχρωμες και οι bartenders υιοθετούν τις πολυεθνικές γαστρονομικές κουλτούρες, πειράζοντας κλασικές συνταγές, όπως Negroni, Old fashioned, με πρωτότυπα έθνικ υλικά. Το αποτέλεσμα βγάζει κάτι φρέσκο κι ευνοεί το παιχνίδι του pairing.

Μεξικό παραδοσιακό και μοντέρνο

«Dos Hermanos»
«Dos Hermanos»

Μια πρώτη γεύση από την ανερχόμενη τάση πήραμε στις τεκιλερίες. Τα μεξικάνικα εστιατόρια ­πάντα έβαζαν δίπλα στα tacos και στα chimichangas μια δροσερή Margarita. Τώρα βέβαια αυτό γίνεται με πιο ευρηματικό τρόπο. Το «Dos Hermanos» έχει αυτήν τη στιγμή στον κατάλογό του όχι μία, ούτε δύο, αλλά οκτώ διαφορετικές Margaritas, από τις οποίες ξεχωρίζει η Golden, με πινελιές από Grand Marnier. Στο μενού του ακολουθούν τα μελετημένα signature, που δεν φλερτάρουν μόνο με την τεκίλα αλλά και με το ρούμι, το τζιν και τη βότκα.

«Barro Negro»
«Barro Negro»

Στο ζωηρό και παιχνιδιάρικο «Mamacita» στην Πλάκα η μπάρα είναι μικρή αλλά θαυματουργή, καθώς μας μυεί σε αυθεντικές μεξικάνικες συνήθειες, όπως είναι τα κοκτέιλ μπίρας spicy micheladas. Το «Barro Negro» αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στη μεξικάνικη παράδοση και στο σήμερα. Όλες οι συνταγές έχουν δουλευτεί με νέες τεχνικές, πάντα όμως με βάση την τεκίλα. Κομψά, ντελικάτα, ευχάριστα, δροσερά κοκτέιλ, μας κάνουν να ξανασκεφτούμε το παρεξηγημένο spirit και να το γνωρίσουμε από την αρχή σε φανταστικές μείξεις όπως το Tierra Verde και το Chango Tequilero.

Και ξαφνικά ήρθε το Nikkei...

«Nikkei bar restaurant»
«Nikkei bar restaurant»

Η πιο trendy τάση της γαστρονομίας έχει μπει πολύ δυνατά και στο bartending. Η Μαίρη Ταλαιπώρου στο «Nikkei bar restaurant» ξεκίνησε πρώτη να μας συστήνει τη Nikkei πλευρά των κοκτέιλ με μια ιδιαίτερη συλλογή από pisco sour. Στον τελευταίο κατάλογο έχει αναβαθμίσει τις τεχνικές κι έχει χρησιμοποιήσει υλικά όπως η περουβιανή πατάτα και η ασιατική ρίζα τακουάν, στις παραλλαγές του Dry Martini και του Bloody Mary.

Πιο πρόσφατη εισαγωγή το «Huaca», με την υπογραφή του Άρη Χατζηαντωνίου, μας σερβίρει Margarita, Daiquiri και Old fashioned με επιρροές από την ιαπωνική και την περουβιανή κουζίνα.

Στον κόσμο του Zombie(land)

«White Monkey»
«White Monkey»

Πολύ σημαντικό χαρτί της έθνικ ­κατηγορίας είναι οι tiki ή αλλιώς οι exotic μπάρες. Στην Αθήνα έχουμε εξαιρετικά και αυθεντικά δείγματα. Πρώτα απ’ όλα το «Tiki Athens», όπου ο Γιάννης Πέτρος Πετρής πειράζει με φρέσκα τροπικά υλικά κλασικές συνταγές, όπως τα Mai Tai, Zombie, Scorpion και Painkiller, και τις παντρεύει με κεφτεδάκια Honolulu και Hawaiian burgers.

«Buba»
«Buba»

Ακολουθεί το «White Monkey» με τρελά σερβιρίσματα μέσα σε τοτέμ, καρύδες και ανανάδες must-taste συνταγών, όπως τα Voodoo Crusta, Fog Cutter και Piña Colada. Το «Buba» στην Κηφισιά, τέλος, ανακατεύει υλικά όπως το κάρδαμο, το λέμονγκρας, το τζίντζερ, το τσίλι και τον thai βασιλικό και δημιουργεί ξινά, γλυκά, αλμυρά και spicy Asian cocktails.


Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό Bars & Clubs