Ρεπορτάζ

Ταξίδι στο Κονιάκ για να μάθουμε τα πάντα για το G’Vine

Από -

Προτού προσγειωθούμε στο κουκλίστικο, γεμάτο αμπελώνες Κονιάκ, αυτό που γνωρίζαμε ήταν ότι εκεί παράγεται, εκτός από τη σούπερ διάσημη, ευωδια­στή ποικιλία μπράντι, και το μοναδικό gin στον κόσμο που η δημιουργία του βασίζεται σε επιλεγμένα σταφύλια της περιοχής. Ύστερα από τέσσερις ημέρες στο σπίτι του, το πανέμορφο Maison Villevert, ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 16ου αιώνα, παρέα με τον δημιουργό του, τον πολύ φιλόξενο Jean-Sébastien Robicquet, μάθαμε πάρα πολλά γύρω από τη φιλοσοφία παρασκευής του G’Vine, η οποία κρύβει ιδεολογικά, πολιτισμικά αλλά και γαστρονομικά μυστικά.

Ο Jean-Sébastien ήθελε να επενδύσει στον τόπο του και να αξιοποιήσει τον πλούτο του με έναν καινοτόμο και σύγχρονο τρόπο. Δεν είναι εύκολο σε μια περιοχή που είναι ήδη χαρτογραφημένη ως πατρίδα του εμβληματικού μπράντι να παράγεις ένα τελείως άλλο spirit, πολλώ δε μάλλον ένα gin, που λατρεύεται περισσότερο στην Αγγλία παρά στη Γαλλία. «Πρέπει να προχωράμε μπροστά», μας λέει ο ίδιος, «να μην είμαστε στάσιμοι, να επανεφευρίσκουμε κατηγορίες ποτών και να τις φτιάχνουμε καλύτερα». Πλέον το G’Vine είναι το απόλυτο αλκοολούχο success story: θεωρείται σύμβολο του γαλλικού lifestyle κι έμπνευση για εκείνους που θέλουν να επενδύσουν στην εξέλιξη της βιομηχανίας των spirits.

Ένα απίστευτο αρχοντικό

Η πρώτη και πιο δυνατή εικόνα που κρατάμε από το ταξίδι μας στο Κονιάκ είναι η ανθισμένη αυλή του Maison Villevert, με τη μυρωδιά του gin να απλώνεται παντού. Η αμέσως επόμενη είναι η περιήγηση στο εντυπωσιακό εσωτερικό του σπιτιού του G’Vine. Οι χώροι είναι τόσο μελετημένοι και παντρεύουν με μαεστρία την ιστορία και την παραγωγή του spirit με την Ιστορία του τόπου. Ιππότες, σπαθιά και αντικείμενα του 16ου αιώνα συνυπάρχουν αρμονικά με χάλκινους σωλήνες, εκατοντάδες βαζάκια με μπαχαρικά, χαρτιά με συνταγές και τραπέζια γευσιγνωσίας. Μέσα σε αυτό το μοναδικό σκηνικό δοκιμάσαμε, ως σύγχρονοι αλχημιστές, το G’Vine. Αρώματα λευκών λουλουδιών, κόκκινων φρούτων και βοτάνων σκάνε σαν βόμβα στον ουρανίσκο και αφήνουν μια απίστευτη φρεσκάδα στο στόμα. «Το σταφύλι, όταν προστίθεται στα spirits, τα εξευγενίζει», τονίζει ο Jean-Sébastien.

Σημειώστε ότι για την παραγωγή του συγκεκριμένου gin συγκεντρώνονται κάθε Ιούνιο με το χέρι οι ανθοί του αμπελιού, οι οποίοι εμβαπτίζονται σε απόσταγμα σταφυλιών της ποικιλίας Ugni Blanc, για να κρατήσουν το άρωμά τους. Στη συνέχεια προστίθενται τα σταφύλια, τα οποία εμπλουτίζονται με εννιά –μυστικά– βότανα.

Ένα ταξίδι-όνειρο

Για να αποκτήσει φήμη το brand και να τη διατηρήσει, εκτός από το δροσερό, αρωματικό, μαλακό και νόστιμο απόσταγμα, που κλείνεται σε ένα πανέμορφο μπουκάλι, πρέπει να έχει και το ανάλογο marketing. Και το γαλλικό gin τα έχει καταφέρει 100% σε αυτόν τον τομέα. Όταν οι άνθρωποί του ανοίγουν τις πόρτες του μαγευτικού Maison Villevert, προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία που σε ταξιδεύει...

Εμείς απολαύσαμε μια βόλτα με ρετρό αυτοκίνητα του ’40 και του ’50 μέσα στους αμπελώνες του εμβληματικού gin. Περάσαμε από πετρόχτιστα χωριά, ποτάμια, καταρράκτες και καταπράσινες εκτάσεις, για να καταλήξουμε σε ένα λόφο με πανοραμική θέα, όπου γευτήκαμε ένα δροσερό G’Vine & Tonic συνοδεία εντυπωσιακού φαγητού. Τέλος, στο βραβευμένο με αστέρι Michelin «La Ribaudière» κάναμε ταιριάσματα με πιάτα υψηλών τεχνικών και στο παραδοσιακό «Bistro de Claude», μέσα στην Παλιά Πόλη του Κονιάκ, δοκιμάσαμε G’Vine cocktails μαζί με στρείδια.