Συνέντευξη

Σπύρο Κερκύρα τι είναι τα Nikkei cocktails και τι πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτά;

Από -

O Σπύρος Κερκύρας είναι ο αδιαμφισβήτητος εξπέρ της νέας πίνειν συνήθειας της πόλης. Ήταν από τους πρώτους που μας σέρβιραν Nikkei cocktails, την ευφάνταστη μείξη περουβιανών και ιαπωνικών γεύσεων, και αποκαλύπτει στη Χρυσούλα Κυριακοπούλου τα άγνωστα συστατικά της εξωτικής κατηγορίας και τους λόγους για τους οποίους εξελίσσεται σε δυναμική παγκόσμια τάση.

Tι είναι λοιπόν τα Nikkei cocktails;
Τα Nikkei δεν αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία - βλέπε Fizz ή Sour. Είναι στην ουσία μείξεις που πατάνε πάνω στη Nikkei κουλτούρα. Αυτό το ωραίο γευστικό πάντρεμα ανάμεσα στο Περού και την Ιαπωνία πέρασε από τα πιάτα στο shaker. Κάποια από τα βασικά στοιχεία που μπορείς να συνδυάσεις για ένα εύγεστο Nikkei cocktail είναι τα περουβιανά και ιαπωνικά αποστάγματα, όπως για παράδειγμα τα Pisco, Sake, Shochu και Umeshu, μαζί με σόγια, κόλιανδρο, yuzu, λικέρ δαμάσκηνο, διάφορες πιπεριές που έχουν στο Περού, ακόμα και είδη πατάτας, γιούκας, καλαμποκιού και εξωτικών φρούτων.

Αλήθεια, πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτή την κατηγορία;
Η πρώτη μου επαφή με την περουβιανή κουζίνα με ιντρίγκαρε και έτσι άρχισα να διαβάζω βιβλία, να ψάχνω και να παρακολουθώ σεμινάρια στο Λονδίνο, για το Pisco και την κουλτούρα του Περού. Όταν μου ήρθε η πρόταση για ένα καινούργιο concept, το «Nikkei Βar Restaurant», είχα πολλές ιδέες να παρουσιάσω. Συνέχισα να συλλέγω πληροφορίες και έτσι συνέθεσα το παζλ για τα Nikkei cocktails.

Τι χρειάστηκε να κάνετε για να τα προσαρμόσετε στην ελληνική πραγματικότητα;
Προσπαθήσαμε να αφαιρέσουμε τα βαριά παραδοσιακά στοιχεία. Για παράδειγμα μετριάσαμε την οξύτητα και ελαττώσαμε τα μπαχαρικά, κυρίως τα πολύ spicy. Mε αυτό τον τρόπο, όχι μόνο ο Έλληνας αλλά και ο Ευρωπαίος μπόρεσε να αισθανθεί πιο οικεία.

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο Nikkei cocktail και ποια είναι τα best seller;
Με την ομάδα μας καταλήξαμε σε συνταγές που ισορροπούν ανάμεσα στις γλυκόξινες και πικάντικες νότες. Όλες οι προτάσεις είναι πληθωρικές και ιδιαίτερες. Προσωπικά, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια, καθώς καθεμία έχει την ιστορία της. Ωστόσο πολλές έχουν αγαπηθεί από το κοινό, όπως το Nikkei Sour και το δροσερό Yuzu Sour. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα παλαιωμένα κοκτέιλ, με pisco, ρούμια και ενισχυμένους οίνους. Άλλη δυνατή κατηγορία είναι τα επιδόρπια, τα οποία εμείς ονομάσαμε Milk Punch.

Ποια είναι η ανταπόκριση του αθηναϊκού κοινού;
Το αθηναϊκό κοινό, αλλά και οι τουρίστες, έχουν κάνει το «Nikkei Bar Restaurant» place to be. Κάθε χρόνο ο κόσμος που ζητά να δοκιμάσει τις Nikkei γεύσεις αυξάνεται. Ο σεφ Θάνος Στασινός έχει ωριμάσει και η Μαίρη Ταλαιπώρου στο bar έχει καταλάβει εις βάθος τη φιλοσοφία και αυτό που θέλω να περάσω. Έχουμε καταφέρει αυτό που σερβίρουμε να μην μπορείς να το βρεις αλλού· έχει γίνει signature.

Ποια είναι η παγκόσμια τάση όσον αφορά τα Nikkei cocktails;
Γενικά το Pisco έχει κερδίσει μεγάλο μερίδιο στις αγορές του εξωτερικού. Στην Ελλάδα είναι μεν σε εμβρυακό στάδιο έχει όμως ανοδική πορεία. Σε παγκόσμιο επίπεδο η Nikkei φιλοσοφία έχει μεγάλη ανάπτυξη. Βλέπουμε συνέχεια να ανοίγουν μαγαζιά. Πιστεύω ότι θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό με την τάση του Mezcal [σ.σ. spirit από αγαύη]. Το Nikkei έχει μέλλον…

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας σε αυτόν τον τομέα;
Στόχος μας είναι να εξελισσόμαστε και να δημιουργούμε Nikkei cocktails με προσωπικότητα. Θέλουμε να κάνουμε καινοτόμα πράγματα, που θα χαιρόμασταν να τα δούμε να σερβίρονται και αλλού. Μακάρι κάποια στιγμή να καταφέρουμε να γίνουμε brand και να επεκταθούμε εκτός συνόρων. Πριν από δυο χρόνια ένας επιχειρηματίας που δοκίμασε τα ποτά στο «Nikkei» στο Κολωνάκι ζήτησε να του κάνω τη λίστα στο νέο του μαγαζί στην Αίγυπτο.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης