Ρεπορτάζ

Πέντε ιδιοκτήτες και bartenders μιλούν για την επάνοδο των μπαρ

Από -

Μετρήσαμε αρκετές μέρες μακριά από τη ζωντάνια της μπάρας. Από τις 25 Μαΐου, όμως, τα μπαρ έκαναν δυναμικό comeback, εφαρμόζοντας νέα ήθη και συνήθειες. Για να δούμε τι έγινε τις πρώτες ημέρες της επιστροφής και τι να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον, μιλήσαμε με πέντε ιδιοκτήτες και bartenders από αγαπημένα στέκια.

Άλεξ Κυριακόπουλος («White Monkey»)

«O κόσμος, μετά τη δύσκολη περίοδο που πέρασε, θέλει να διασκεδάσει, και χαίρομαι που είμαστε πάλι ανοιχτά και μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας αυτήν τη χαλάρωση. Προτεραιότητα είναι να αισθανθούν ασφαλείς, γι’ αυτό έχουμε αναδιαμορφώσει το χώρο με τις απαιτούμενες αποστάσεις, φοράμε μάσκες, ενώ έχουμε παντού αντισηπτικά. Επιπλέον έχουμε αξιοποιήσει το χώρο στον πάνω όροφο, μεταμορφώνοντάς τον σε μια speakeasy προέκταση του κάτω μπαρ, για όποιον θέλει να είναι πιο απομονωμένος και να απολαύσει το ανοιχτό μπαλκόνι. Την πρώτη εβδομάδα, οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν αρκετά θετικές. Όσοι ήρθαν ήταν χαλαροί και ήθελαν να χαρούν τη μουσική και την παρέα. Για να τους καλωσορίσουμε, κάναμε κάποιες προσθήκες στο comfort bar menu με μπάο, νουντλς και σούσι και μόλις ανέβουν και άλλο οι θερμοκρασίες ετοιμάζουμε λαχταριστά frozen cocktails και δροσερές σαγκρίες».

Άρης Χατζηαντωνίου («Momix»)

«Σίγουρα υπάρχει αμηχανία ύστερα από μια τόσο δύσκολη κατάσταση. Ο κόσμος είναι μουδιασμένος. Στο “Momix” τηρούμε τις αποστάσεις, τον μέγιστο αριθμό ατόμων, ντυνόμαστε σαν νίντζα και πέρα από το αλκοόλ των κοκτέιλ σερβίρουμε και αλκοόλ για τα χέρια! Μπαίνοντας πλέον στο μαγαζί, αναρωτιέσαι αν είσαι σε επεισόδιο του “ER” με εμβόλιμο καράτε. Για να ξαναβγεί όμως ο κόσμος χρειάζονται όλα αυτά, μαζί με ένα καλό ποτό κι ένα ζεστό χαμόγελο, κι όλα θα επανέλθουν από μόνα τους. Δυστυχώς για τους πελάτες μας, δεν σερβίρουμε πλέον τα περίεργα ποπ-κορν με κουρκουμά, που απαιτούσαν πιο κοντινή επαφή, έχουμε όμως έτοιμη μια ανανεωμένη cocktail list, με πολλές νέες προσθήκες σε bubbles. Highlight είναι το Caipirisima bubble με ρούμι Barbados και σος μπαχαρικών και κόκκινων φρούτων».

Γιάννης-Πέτρος Πετρής («Tiki Athens»)

«Μπορεί να έχει αλλάξει ο τρόπος διασκέδασης και να πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, όμως ο κόσμος έχει ανάγκη να βγει, γιατί αυτό που του έλειψε είναι η κοινωνικότητα. Καλή ήταν η ψηφιακή επαφή των τελευταίων εβδομάδων, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με την κανονική. Αυτό είδα τις πρώτες μέρες στο “Tiki”. Ήρθαν παρέες που ήθελαν να βρεθούν και να πιουν μαζί το ποτό τους. Ο κόσμος επιστρέφει στα μπαρ, είναι όμως αλλαγμένος, δεν τον ενδιαφέρει τόσο να πιει το περίεργο αριστοτεχνικό κοκτέιλ με το σπάνιο homemade υλικό, αλλά να γευτεί χωρίς ενοχές ένα Mojito, ένα Gin tonic ή μια παγωμένη μπίρα. Πιστεύω ότι θα είναι μια νέα εποχή για την εστίαση, χωρίς υπερβολές, που θα πάει καλά και θα γίνει πιο ευχάριστη και απλή».

Χρύσα Τσάμπου («Άρωμα Πλατείας»)

«Παρά τον άσχημο καιρό της πρώτης εβδομάδας, ο κόσμος βγήκε κι αυτό είναι αρκετά ελπιδοφόρο. Νομίζω ότι θα ξεπεράσουμε αυτή την αμήχανη περίοδο, απλώς χρειάζεται λίγος χρόνος. Στο “Άρωμα Πλατείας” έχουμε προσθέσει μερικά τραπέζια δίπλα στο σιντριβάνι, για να κρατήσουμε τις σωστές αποστάσεις. Η επόμενη ημέρα φαίνεται διαφορετική, όχι όμως απαισιόδοξη. Οι πελάτες που ήρθαν ήθελαν να περάσουν καλά, με ένα απλό κοκτέιλ, όπως Margarita, Mojito και Mai tai. Αυτό σκοπεύουμε να τους προσφέρουμε κι εμείς. Ο νέος κατάλογος υμνεί τα κλασικά με παραλλαγές πάνω στα sour, την Piña colada και στα highballs με ουίσκι».

Νίκος Λάσκαρης («Couleur Locale»)

«Μας δόθηκε η ευκαιρία να ανανεώσουμε το χώρο μας, να μελετήσουμε την ψυχολογία του κόσμου και να φρεσκάρουμε τεχνικά θέματα. Δώσαμε βάρος στην ασφάλεια και στην υγιεινή. Όσον αφορά τα προϊόντα, στηριχτήκαμε στις κλασικές συνταγές και τις φτάσαμε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Σίγουρα, είναι μια δύσκολη κατάσταση, διότι ο κλάδος έχει πληγεί οικονομικά, ελπίζουμε όμως στην επάνοδο στην κανονικότητα. Αυτό θα γίνει σιγά σιγά. Την επόμενη χρονιά θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα, και η προσωπική μου γνώμη είναι ότι τα μπαρ θα ανέβουν».

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό Bars & Clubs