Εμπειρία

Όλα όσα μάθαμε για τον καφέ στα «Starbucks»

Η εξειδίκευση στον καφέ έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας κι ο κόσμος θέλει να μάθει όλο και περισσότερα για την προέλευση, τα χαρακτηριστικά, την εκχύλιση και την κατανάλωσή του. Μ’ αυτό το σκεπτικό, τα «Starbucks», που πρωταγωνιστούν παγκοσμίως στην εξερεύνηση και την παρασκευή του καφέ, και το «αθηνόραμα» σχεδίασαν έναν κύκλο τεσσάρων σεμιναρίων για να μυήσουν τους λάτρεις του καλού καφέ στα μυστικά του. Με διαγωνισμούς που διοργανώθηκαν στην ιστοσελίδα του «α» και έκαναν μια σύνοψη κάθε σεμιναρίου, οι ενδιαφερόμενοι δήλωναν συμμετοχή και εξασφάλιζαν τη θέση τους σ’ αυτές τις διαδραστικές και άκρως επιμορφωτικές παρουσιάσεις.

Οι Coffee Masters των Starbucks, με τις χαρακτηριστικές μαύρες ποδιές και τη βαθιά γνώση για τον καφέ που προέρχεται από τη συνεχή εκπαίδευση και τη μεγάλη εμπειρία τους, παρουσίασαν αυτά τα σεμινάρια σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στα καταστήματα του Μοναστηρακίου, της Κοραή, των Αμπελοκήπων, της Νέας Σμύρνης και των Ιλισίων, υποδεχόμενοι τους συμμετέχοντες με ευφάνταστα στησίματα του εξοπλισμού τους που προϊδέαζαν για το τι θα ακολουθήσει.

Στο πρώτο σεμινάριο με θέμα τη σημασία της γεωγραφικής προέλευσης και την τέχνη του καβουρδίσματος των καφέδων, οι συμμετέχοντες δοκίμασαν καφέδες της Λατινικής Αμερικής, με διακριτές νότες κακάου και ξηρών καρπών και αναζωογονητική οξύτητα, της Αιθιοπίας, με γοητευτικές νότες λουλουδιών, και της Ασίας, με απαλές γήινες νότες, εξωτικές γεύσεις και νύξεις βοτάνων. Φυσικά, γνώρισαν και τα περίφημα χαρμάνια, που δημιουργούνται από το πάντρεμα ποικιλιών καφέ από διαφορετικές χώρες και τύπο καβουρδίσματος.

Το δεύτερο σεμινάριο έμοιαζε με μια επίσκεψη σε ένα gadget shop, αφού παρουσιάστηκαν διαφορετικοί τρόποι εκχύλισης! Οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν ότι κάθε μέθοδος έχει τα δικά της μυστικά και τη δική της ιεροτελεστία, η οποία αναδεικνύει με διαφορετικό τρόπο τα ξεχωριστά προτερήματα του καφέ. Η γαλλική πρέσα, το Aeropress, το Pour Over, το Siphon και το Chemex κάνουν ιντριγκαδόρικη την εκχύλιση του καφέ και τη μετατρέπουν σε μια άκρως διασκεδαστική διαδικασία.

Το τρίτο σεμινάριο έκρυβε μια έκπληξη, καθώς οι συμμετέχοντες μπήκαν πίσω από την μπάρα μαζί με τους Coffee Masters για να φτιάξουν ένα customized ρόφημα σύμφωνα με τη διάθεση της στιγμής. Με έκπληξη ανακάλυψαν ότι στα Starbucks υπάρχουν πάνω από 87.000 διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσουν τον καφέ τους και ότι για να δημιουργήσουν ένα ρόφημα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους μπορούν να συμβουλεύονται τους Coffe Partners των καταστημάτων.

Το τελευταίο σεμινάριο επικεντρώθηκε στους γευστικούς συνδυασμούς καφέ και φαγητού. Με πολλή όρεξη οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν πώς ταιριάζει ο Colombia Narino με carrot cake, το House Blend με τορτίγια, το Espresso Roast με brownie και ο Sumatra με κρουασάν βουτύρου, raspberry cheesecake και τυρόπιτα με κεφαλογραβιέρα Νάξου.

Φυσικά, κάθε σεμινάριο ξεκινούσε με ένα coffee tasting, που είναι ο ιδιαίτερος τρόπος δοκιμής του καφέ με τον οποίο σε υποδέχονται στα «Starbucks». Αυτή η δοκιμή μυούσε τους συμμετέχοντες στη φιλοσοφία των «Starbucks» και τους ταξίδευε νοερά στη ζώνη παραγωγής του καφέ, που ορίζεται από τον τροπικό του Καρκίνου και του Αιγόκερω. Από εκεί και πέρα, αυτή η μαγική διαδρομή συνεχιζόταν με την αποκάλυψη όσων κάνουν την καθημερινή συνήθεια του καφέ μια ξεχωριστή εμπειρία. Οι συμμετέχοντες, βέβαια, δεν σταματούσαν να κάνουν ερωτήσεις και να ανοίγουν ζωηρές συζητήσεις μεταξύ τους και με τους Coffee Masters, καθώς ανακάλυπταν ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες τους μέσα στη μέρα και να μετατρέπεται σε μια tailor made εμπειρία. Τα σεμινάρια που συνδιοργάνωσαν τα «Starbucks» και το «αθηνόραμα» ήταν το πιο όμορφο ταξίδι που έχουμε κάνει στα αρωματικά μυστικά του καφέ!

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης