Συνέντευξη

Ο Δάκης είναι ένα αιώνιο καλοκαίρι

Από -

Η βελούδινη φωνή των ελληνικών ’60s-’70s παραμένει αγέραστη μισόν αιώνα μετά και μιλά στον Ιωσήφ Πρωϊμάκη για την ποπ και την αγάπη του κοινού τότε και τώρα, με αφορμή μια σειρά εμφανίσεων στο «Tiki Bar» με τον Monsieur Minimal, τις Πέμπτες 3, 10 και 17/5, σε ένα έξτρα ερωτικό πρόγραμμα γεμάτο γνωστές επιτυχίες αλλά και electro pop ηχοχρώματα.

Η αθηναϊκή νύχτα της δεκαετίας του ’60 και του ’70 ήταν ένα φρούτο πολύ διαφορετικό απ’ οτιδήποτε μπορεί να γευτεί κάποιος σήμερα. Όμως γεύσεις και αρώματα της εποχής εκείνης ζουν ακόμη, όχι μονάχα στις ασπρόμαυρες ταινίες που τα απαθανάτισαν αλλά και στους λιγοστούς –και γι’ αυτό πολύτιμους– ανθρώπους που τις δημιούργησαν. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Βρασίδας Χαραλαμπίδης, Αιγυπτιώτης, από μητέρα που τρελαινόταν για το τραγούδι και πατέρα που το πρώτο του μέλημα όταν γυρνούσε στο σπίτι από τη δουλειά ήταν να κλείσει το ραδιόφωνο.

Από εκείνο το βράδυ του 1964 στην Κηφισιά, όταν ο 20χρονος Βρασίδας βρέθηκε να τραγουδά για χατίρι μερικών νέων φίλων στο πλάι των Playboys, μέχρι το 2018, που το φαινόμενο «Δάκης» έχει μετατραπεί σε σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής και το «Τόσα Καλοκαίρια», το «Κοχύλι απ’ το Αιγαίο» και το «Πρωί στην Κηφισιά» έχουν γεννήσει έρωτες και σφραγίσει αγάπες, έχουν περάσει πολλά χρόνια. Ελάχιστα έχουν βαρύνει όμως σε μια φωνή που εξακολουθεί να κάνει καρδιές να πεταρίζουν και να βρίσκει ακόμη και σήμερα πιστούς φαν οι οποίοι ακολουθούν κάθε του εμφάνιση.

«Να ξέρατε πόσες φορές μου έχουν πει ότι με το “Τόσα Καλοκαίρια” ερωτεύτηκαν και φιλήθηκαν... Ήταν πράγματι μια αγνή, αθώα εποχή», θυμάται σήμερα ο Δάκης μιλώντας στο «αθηνόραμα» ενόψει των εμφανίσεών του στο «Tiki Bar», δίπλα στον Monsieur Minimal και στην μπάντα του. «Μια εποχή πραγματικά χρυσή», συνεχίζει, «που το τραγούδι δεν ήταν όπως είναι τώρα με τα reality και την πολυφωνία στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις: υπήρχε μια ΕΡΤ στην οποία, για να μπορέσεις να προβληθείς, έπρεπε να έχεις περάσει από εξετάσεις σκληρές. Οπότε, μπορεί να ακούγεται λίγο εγωιστικό, πιστεύω όμως ότι ακούγονταν μόνο καλοί τραγουδιστές τότε».Εντελώς διαφορετική ήταν βέβαια και η δουλειά των τραγουδιστών εκτός των ραδιοκυμάτων. «Εμείς οι τραγουδιστές της pop εκείνη την εποχή ήμασταν ένα απλό ορεκτικό», θυμάται ο Δάκης χωρίς νοσταλγία. «Στα μαγαζιά που συμμετείχαμε οι φίρμες ήταν πάντα οι λαϊκοί – εμείς είχαμε απλώς μια συμμετοχή νωρίς, στο άνοιγμα του προγράμματος. Τώρα, με τις μουσικές σκηνές και τις συναυλίες, ξέρεις ότι ο κόσμος έρχεται για εσένα. Το βλέπεις στον τρόπο που σε κοιτάζει, στην αγάπη με την οποία σε παρακολουθεί, στον τρόπο που διασκεδάζει»...

Πώς βιώνει όμως τη λεγόμενη­ «κρίση της νύχτας» ένας άνθρωπος που ζει για να διασκεδάζει τον κόσμο όταν ο κόσμος δυσκολεύεται να βγει για να διασκεδάσει; «Αυτό που λένε ότι έχει “πέσει” η νύχτα είναι φυσιολογικό», σημειώνει. «Μπορώ να σου πω ότι τώρα το ευχαριστιέμαι πολύ περισσότερο. Γιατί είναι μεν πιο λίγο, αλλά είναι λίγο και καλό. Δεν είμαι αχάριστος, αλλά τώρα είναι που στ’ αλήθεια συνειδητοποιώ την αγάπη που μου είχε και μου έχει ο κόσμος. Σε αυτόν τον κόσμο οφείλω τη διάρκεια των –να το πω;– 56 χρόνων καριέρας!»

Μια καριέρα ατελείωτη όχι μόνο­ προς τα πίσω αλλά και προς τα μπρος, απ’ ό,τι φαίνεται, αφού ο Δάκης τολμάει ακόμη να δοκιμάζεται με το εδώ και τώρα της ελληνικής pop. Απόδειξη η τελευταία του συνεργασία με τον Monsieur Minimal, με τον οποίο εμφανίζονται στο «Tiki Bar» (Φαλήρου 15, Κουκάκι, 2109236908), σε ένα πρόγραμμα που στις 3, 10 και 17/5 θα μπλέξει τα κεφάτα electro pop ηχοχρώματα ενός από τους πιο δραστήριους συνθέτες του σήμερα με τον ναΐφ ερωτισμό μιας ανεξίτηλης φωνής του τότε.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό μουσικής

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης