Ρεπορτάζ

Mainstream και κλασικό, το Κολωνάκι είναι πάλι εδώ!

Από -

«Πάμε πλατεία ξανά;» Το Κολωνάκι έχει κάνει comeback, ξαναζωντανεμένο από στιλάτα μαγαζιά στο ύφος της αστικής του παράδοσης αλλά και από τα υψηλά ντεσιμπέλ που βγαίνουν από τα ηχεία mainstream χώρων. Χορεύοντας σε ντισκοτέκ με fashionistas, πίνοντας after office cocktails και τσιμπολογώντας από κουζίνες όλου του κόσμου, ανακαλύπτουμε ξανά μια περιοχή που αναπόφευκτα θα έπαιρνε πίσω τα ηνία της διασκέδασης.

 Απαραίτητο και πάλι το πέρασμα από την Τσακάλωφ
Απαραίτητο και πάλι το πέρασμα από την Τσακάλωφ

Λίγο προτού αλλάξει η χρονιά, διαβαίνοντας την πόρτα του –νέου με απείραχτο το παλιό DNA του– «Rock & Roll», αισθανθήκαμε σαν να επιβιβαζόμαστε σε μια χρονομηχανή που μας γύρισε πίσω στα ’90s και τα ’00s. Όλοι οι θαμώνες, συζητώντας ζωηρά στις ροτόντες του ισογείου, πιάνοντας πόστο στη σκάλα για να επιβλέπουν το socializing μεταξύ των ορθίων ή αποτραβηγμένοι­ στους δερμάτινους καναπέδες και στο νέο μπαρ στον όροφο, ήταν λες και είχαν δώσει ραντεβού με την ανεμελιά των δύο δεκαετιών που σφράγισαν ποικιλοτρόπως τη νέα ελληνική πραγματικότητα.

 Το «Zurbaran» μεταμορφώνεται αργά το βράδυ σε ένα club για ένα 30+ κοινό που... δεν πηγαίνει σε clubs
Το «Zurbaran» μεταμορφώνεται αργά το βράδυ σε ένα club για ένα 30+ κοινό που... δεν πηγαίνει σε clubs

Σε αυτήν τη χρονομηχανή άφθονο­ καύσιμο προσφέρει όχι μόνο το συγκεκριμένο εμβληματικό bar-restaurant αλλά και μαγαζιά που επαναλανσαρίστηκαν (το «Pepe’s» που διατηρεί την ατμόσφαιρα ενός κλασικού μπαρ σε μια Τσακάλωφ που έχει mainstream-οποιηθεί), άλλα που μετρούν μερικές βδομάδες λειτουργίας (το cosy «Bella Vespa» που έχει φέρει νοτιο-προαστιακή αύρα στους πρόποδες του Λυκαβηττού και το wine bistrot «Brunello») και, τέλος, καινούργιες αφίξεις όπως το «Woowoo», το αυτοπροσδιοριζόμενο ως «radical Asian» εστιατόριο του Γιάννη Μωράκη και του Τάκη Διδασκάλου, στο χώρο του live stage «Cabaret», που μόλις έχει ανοίξει τις πόρτες του για να σε οδηγήσει στον πολύχρωμο κόσμο του interior designer Γιώργου Παντελούκα.

 Τα coctails στο «Rock ’n’ Roll» συνοδεύουν ωραία το φαγητό με τις multi-ethnic αναφορές
Τα coctails στο «Rock ’n’ Roll» συνοδεύουν ωραία το φαγητό με τις multi-ethnic αναφορές

Το Κολωνάκι έχει πάρει πάλι τα πάνω του. Η ντισκοτέκ «Cinderella» είναι η «πόρτα» που πρέπει να περάσεις για να χορέψεις πάνω στα πολύχρωμα «τετράγωνά» της απίθανη disco και french house δίπλα σε εκκεντρικά ντυμένους (επιτέλους!) θαμώνες και παίκτριες του «My Style Rocks»· στο μπαρ του «Malconi’s» θα ανεβείς στα σκαμπό όταν ο DJ βάλει αργά το βράδυ το «I will survive»· στο «Zurbaran» θα μείνεις και μετά το φαγητό γιατί θέλεις να λικνιστείς με house, αλλά είσαι σε ηλικία που δεν θα πήγαινες σε καθαρόαιμο club· στο «T5» της Τσακάλωφ και το «Ante Post» της Πατριάρχου Ιωακείμ θα αποσυμπιεστείς συναντώντας φίλους για after office cocktails από το απόγευμα και μετά· στο club «Ritual», περιτριγυρισμένος από τελετουργικά σύμβολα, θα ανακαλύψεις τον νέο ήχο του playa tech, ενός υβριδίου της tech house που βάζει στην dance μουσική ένα στοιχείο ανατολίτικης πνευματικότητας.

 Ανάπαυλα στο «Pepe’s» που συνδυάζει το στιλ ενός κλασικού bar και ενός bistrot
Ανάπαυλα στο «Pepe’s» που συνδυάζει το στιλ ενός κλασικού bar και ενός bistrot

Η ορμή με την οποία επιστρέφει το Κολωνάκι­ στις παλιές καλές του ημέρες προκαλεί μερικές φορές πολύ θόρυβο (δοκίμασε να περπατήσεις τα weekends στην Τσακάλωφ και προσπάθησε να διακρίνεις ποιο τραγούδι ακούς) και μεταφορικά εγείρει ενστάσεις ως προς τα ετερόκλητα στιλ διασκέδασης που προσφέρει η περιοχή. Όσοι, βέβαια, έχουμε μεγαλώσει ξεκινώντας τις νυχτερινές μας εξορμήσεις με την προτροπή «Πάμε πλατεία» είναι αλήθεια ότι χαιρόμαστε που η περιοχή ζωντάνεψε ξανά.

 Με το «T5» η Τσακάλωφ άρχισε να γίνεται πάλι προορισμός
Με το «T5» η Τσακάλωφ άρχισε να γίνεται πάλι προορισμός

Τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008 αλλά και η άνθηση του Εμπορικού Τριγώνου με τα πολλά και σοβαρά cocktail bars είχαν βάλει για μακρά περίοδο το Κολωνάκι στο περιθώριο, δημιουργώντας μια αποκαρδιωτική εικόνα ερήμωσης. Σιγά σιγά μαγαζιά όπως το «Cabaret», που επανέφερε τη συνήθεια της εξόδου τις καθημερινές, ή το «Τ5» άρχισαν να στρώνουν το δρόμο ώστε παλιοί λάτρεις της περιοχής κι εσχάτως νέοι επισκέπτες, ηλικιακά νεότεροι και κορεσμένοι ίσως από άλλες πιάτσες, να (ξανα)δώσουν ραντεβού στο Κολωνάκι.

 «Πνευματική» house στο «Ritual»
«Πνευματική» house στο «Ritual»

Οι αντιφάσεις στην ταυτότητά του δεν είναι καινούργιο πράγμα. Κάποτε ήταν ξεκάθαρη η αντίθεση μεταξύ του κοινού που σύχναζε στη mainstream Σκουφά (όπου η νυχτερινή ένταση έχει πλέον πέσει) κι εκείνου που περιφρουρούσε το χάι-κλασάτο προφίλ του στα πέριξ της Πατριάρχου Ιωακείμ προς τη Μαρασλή. Οι δύο αυτές όψεις διατηρούνται ακόμη και σήμερα. Από τη μία υπάρχουν μαγαζιά όπου συχνάζει νεαρόκοσμος παρασυρμένος από τις «σειρήνες» του ελληνικού ρεπερτορίου, της EDM και των social media, ενώ από την άλλη διατηρείται προς τη Μαρασλή το «οχυρό» του αστικού lifestyle για το οποίο δοξάστηκε η περιοχή.

Τις τελευταίες πινελιές στο comeback του Κολωνακίου έχουν βάλει η νέα ντισκοτέκ «Grease», στο άλλοτε­ ακμαίο εμπορικό κέντρο Λαιμού, καθώς και το «Ypoga», δηλαδή το ηδονιστικό «Dragoste», που ξανάνοιξε μέσα στις γιορτές και θα συνεχίσει τη σεζόν με special μεμονωμένα events. Αυτά είναι τα πιο πρόσφατα openings σε μια περιοχή που με ασταμάτητη κινητικότητα κι επιχειρηματική δραστηριότητα αποκτά τους παλιούς ρυθμούς της.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό Bars & Clubs

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης

  • Lilly πριν από 9 μήνες

    Tέτοιο comeback, να λείπει. Η Τσακάλωφ γύφτικο παζάρι, παραβαίνοντας κάθε έννοια δημόσιου χώρου, ηχορρύπανση και φτήνια, το Μπουρνάζι των 90s έκανε comeback στο Κολωνάκι, αυτό έγινε.