Θέμα

Η νέα εποχή των wine bars σε τρεις αφίξεις

Από -

Τα wine bars γράφουν τη δική τους ιστορία στην πόλη ήδη από τη δεκαετία του ’90, όταν ξεπήδησαν, αρκετά συγκρατημένα, αυστηρά και στιλιζαρισμένα είναι η αλήθεια, στις γειτονιές της. Στις αρχές του 2000 γίνεται η πρώτη επανάσταση, με πιο φιλικούς χώρους και πιο ψαγμένες λίστες, που βάζουν στο παιχνίδι και τους μικρούς παραγωγούς, για να φτάσουν, τελικά, στα απενοχοποιημένα «πολυμορφικά» στέκια του σήμερα, όπου μπορείς να βάλεις δίπλα στο κρασί γεύσεις ακόμα και σούσι ή δημιουργικά tacos, ενώ κάποιοι προχωρούν ακόμα περισσότερο, περιλαμβάνοντας στη λίστα τους και κοκτέιλ.

Τα χειροποίητα τυράκια του «Junior does wine» είναι το απόλυτο ταίρι για το κρασί
Τα χειροποίητα τυράκια του «Junior does wine» είναι το απόλυτο ταίρι για το κρασί

Μια τέτοια περίπτωση, είναι το «Junior does wine» στα Ιλίσια. Τρεις παιδικοί φίλοι με… χρόνια αδυναμία στο κρασί, οι Γιώργος Κατσαρός, Χρήστος Σπυρόπουλος και Νίκος Δούσης, δημιούργησαν ένα wine bar που μεταδίδει με απλό και φυσικό τρόπο καινούργιες οινικές εμπειρίες. Ο κατάλογός τους είναι γεμάτος με must taste, value for money κρασιά, πολλά από τα οποία είναι αρκετά δυσεύρετα, καθώς ανήκουν σε μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Ανακαλύψτε διαμαντάκια σε ποτήρι, όπως η Μαλαγουζιά Αναστασίου, η Κυδωνίτσα Νικολάου, ο Φοίνικας Δρούβα και το ροζάτο του Κιντώνη, αξιόλογα κοκτέιλ (βλ. το βιενέζικο Spritz) και, δίπλα τους, νόστιμα fingerfood όπως η εποχική μπρουσκέτα με σύκο και το tacos με πέστροφα.

Στο «Uva» το κρασί παντρεύεται με γεύσεις Ιταλίας
Στο «Uva» το κρασί παντρεύεται με γεύσεις Ιταλίας

Ο συνδυασμός κρασιού και Spritz δεν φορέθηκε μόνο στα Ιλίσια, αλλά και στη Βουλιαγμένη από το πολύ πρόσφατα εγκατεστημένο εκεί «Uva Wine Restau-Bar & Spritzeria» (Αγ. Παντελεήμονα 23, 2108960400). Το «Uva» έχει εμβαθύνει στη συλλογή των κρασιών του, φτάνοντας τις 110 ετικέτες από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα. Αν και τα εγχώρια κρασιά έχουν την τιμητική τους, υπάρχουν αρκετές προτάσεις από νέο και παλαιό κόσμο για ένα οινοφιλικό crash test ανάμεσα στις διεθνείς ποικιλίες. Παράλληλα, μια σειρά ανεβασμένων Spritz, με best of το Uva Spritz με άρωμα περγαμόντο και την πειραγμένη αφρώδη Paloma, βάζουν στο παιχνίδι τις δροσερές φυσαλίδες.

Η κουζίνα κινείται με ιταλική διάθεση, σερβίροντας ποικιλία φρέσκων ζυμαρικών και ενδιαφέρουσες παραλλαγές pizza, ωστόσο την παράσταση κλέβει η γωνιά με την salumeria, όπου μπορείς να διαλέξεις και να σου κόψουν εκείνη τη στιγμή τυριά και αλλαντικά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το talezzio, ένα τυρί αρωματισμένο με μέλι, και το pecorino tartufo, συνδυάζοντάς το με ένα γεμάτο, λευκό, βαρελάτο κρασί.

banner
Το κρασί απογειώνεται με σούσι επιλογές στο «Thirty wine stories»
Το κρασί απογειώνεται με σούσι επιλογές στο «Thirty wine stories»

Μιλώντας για συνδυασμούς, το «Thirty wine stories» στη Γλυφάδα (Λαοδίκης 30, 2108981656) έχει ανεβάσει επίπεδο στο πάντρεμα κρασιού και φαγητού, καθώς προτείνει ιδανικά ταιριάσματα αποκλειστικά με σούσι. Με μια πρώτη ματιά, η wine list μάς ταξιδεύει στον παλιό καλό οινικό κόσμο, μέσα από εβδομήντα ετικέτες με καταγωγή από Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία.

Αξίζει να κάνετε στάση από μία φορά τουλάχιστον σε κάθε προορισμό, ζητώντας την πρόταση του σέρβις για ταιριάσματα με πληθωρικά noodles και νόστιμα bao buns. Ακόμα και αν δεν έχει όλη η παρέα διάθεση για κρασί, υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές κοκτέιλ που βασίζονται σε ιδιαίτερα spirits, είτε πρόκειται για κλασικές συνταγές είτε για παραλλαγές. Τσεκάρετε, για παράδειγμα, το Spritz που υπογράφει το «Thirty» σε συνδυασμό με τα bao buns γαρίδας, για μια pairing εμπειρία που αξίζει.