Φωτορεπορτάζ

Η Αθήνα τσουγκρίζει έξω ξανά! Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από το άνοιγμα της εστίασης

Από -

Με τη νοσταλγία που ακούς τους ήχους των μαχαιροπήρουνων και μυρίζεις το σπιτικό φαγητό που απολαμβάνουν οι ντόπιοι ένα ήσυχο μεσημέρι στα πίσω σοκάκια της Παλιάς Πόλης του αγαπημένου σου νησιού, υποδεχθήκαμε τα τραπεζάκια έξω στις πλατείες και τους πεζόδρομους του ιστορικού κέντρου το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα.

banner

Παρά την τροπική κουφόβραση και τη γεύση του πασχαλινού τραπεζιού ακόμη στο στόμα, αργά το μεσημέρι τα δημοφιλή στέκια ήταν ήδη γεμάτα από τους, διψασμένους να συνευρεθούν γύρω από ένα τραπέζι, Αθηναίους (με τα αντισηπτικά, τις αποστάσεις και όλα όσα ορίζουν τα μέτρα). Και μπορεί η έλλειψη μουσικής να δημιουργούσε ένα ενίοτε απόκοσμο σκηνικό, μας επέτρεψε παρόλα αυτά να κρυφακούσουμε περισσότερες συνομιλίες αλλά και κλεισίματα τραπεζιών - άλλοτε στο πόδι («να περάσουμε κατά τις 7 να μας κρατήσετε ένα τραπέζι;») και πότε τηλεφωνικά.

Είδαμε τους locals του ιστορικού τριγώνου να έχουν πιάσει ξανά το αγαπημένο τους τραπέζι στο καφέ και το wine bar της γειτονιάς, παρέες κάθε ηλικίας να τσουγκρίζουν ξανά συζητώντας για τα εμβόλια, τους επιχειρηματίες υπ’ ατμόν να αγωνιούν για τη δύσκολη επιστροφή στο πόστο τους υποστηρίζοντας ότι για πολλούς το άνοιγμα γίνεται κυρίως για να ρολάρει σταδιακά το μαγαζί χωρίς να περιμένουν κέρδος για αρκετό καιρό ακόμη, κάποιους από αυτούς που δεν έχουν ανοίξει ακόμη να τιμούν τα μαγαζιά των συναδέλφων τους αναβάλλοντας απ’ ότι μας είπαν το άνοιγμα, ειδικά των γαστρονομικών εστιατορίων, μερικές μέρες ακόμη, προς το τέλος της εβδομάδας και σε ορισμένες περιπτώσεις προς τις 15/5 με αφορμή το άνοιγμα του τουρισμού (αν και γνωρίζουν ότι ειδικά για την Αθήνα δεν προβλέπεται ιδιαίτερη αύξηση του τουρισμού στο άμεσο μέλλον).

banner

Και ενώ οι φίλοι μας έστελναν εικόνες από την μποτιλιαρισμένη παραλιακή που με τον καιρό αυτό φάνταζε η πρώτη επιλογή, δεν έλειψαν τα γεμάτα μαγαζιά, από το «Birdman» και τα σουσάδικα της Απόλλωνος, μέχρι το «Μπαρμπουνάκι δια χειρός Παπαϊωάννου» στην πλατεία της Μητρόπολης, όπου δεν έπεφτε καρφίτσα. Η πλατεία Αγίας Ειρήνης είχε βέβαια την τιμητική της, αλλά και στα πέριξ από το νέο «Friday’s» της πλατείας Καρύτση ως τα μπαρ της Ηπίτου και της Πετράκη η εικόνα σε γέμιζε αισιοδοξία ότι, όσο προχωρούν και οι εμβολιασμοί, θα δούμε φως στο βάθος του τούνελ και για την πληγωμένη αθηναϊκή εστιατορική σκηνή.

Όσο μάλιστα έπεφτε ο ήλιος τα τραπέζια λιγόστευαν ακόμη περισσότερο και η εικόνα σε δημοφιλή δρομάκια, θύμιζε προ καραντίνας εικόνες σε σημείο συνωστισμού.

Συγκρατημένα ήταν τα πράγματα στο Παγκράτι, με το «Cupolla» να είναι διαρκώς γεμάτο με πάνω από μια βάρδιες, αλλά άλλες ταβέρνες και εστιατόρια πίσω από το Καλλιμάρμαρο να έχουν μαζέψει τραπέζια ήδη πριν τις 11 και το περιπολικό στην Πλατεία Βαρνάβα μαζί με 6 πεζούς αστυνομικούς να επιχειρεί να διαλύσει τα πηγαδάκια ανάμεσα στους καμία 50αρια όρθιους της πλατείας.

Ας ευχηθούμε να τηρηθούν τα μέτρα από όλους μας, η επιστροφή στα ανοιχτά μαγαζιά να γίνει όσο γίνεται πιο ομαλά και η μέρα που θα στραβομουτσουνιάζουμε ξανά επειδή δεν βρίσκουμε τραπέζι στο αγαπημένο μας μαγαζί και δεν θα κοιτάμε τρομαγμένοι πόσο κοντά βρίσκεται ο διπλανός μας στα μπαρ να ξημερώσει το συντομότερο!

Δείτε στιγμιότυπα από τη βόλτα μας στο ιστορικό κέντρο