Η ιστορία και η συνταγή του Americano

Ο πατέρας του Negroni, η πορεία του στους αιώνες και η συνταγή του.

Americano

Μπορεί το Aperol Spritz να είναι το δημοφιλέστερο aperitif του πλανήτη -και εκείνο που συζητιέται περισσότερο από κάθε άλλο τελευταία- αλλά κάποιο άλλο θεωρείται ο πατέρας όλων των ποτών της κατηγορίας. Παρότι το όνομά του παραπέμπει αλλού, πρόκειται για ένα 100% ιταλικό cocktail, που προέρχεται από τη μείξη τριών πολύ συγκεκριμένων συστατικών: του Campari, του κόκκινου βερμούτ και της σόδας. Το Americano, ο πρόγονος του Negroni, είναι ένα αειθαλές ποτό, που εδώ και αιώνες κάνει την εμφάνισή του στις μπάρες του πλανήτη, χωρίς να απογοητεύει ποτέ αυτόν που θα το επιλέξει. 
Η ιστορία

Σχεδόν έναν αιώνα πριν από την εμφάνιση του Negroni και πιο συγκεκριμένα το 1860 στο Gaspare Campari's Bar του Μιλάνου (που ήταν παράλληλα και το flagship store του πασίγνωστου πια κόκκινου spirit), φτιάχτηκε για πρώτη φορά το Americano. Η αρχική του ονομασία ήταν Milano-Torino, καθώς εκτός από την τοποθεσία γέννησής του, θεωρήθηκε σκόπιμο να ενταχθεί στο όνομά του και το μέρος από το οποίο προερχόταν το έτερο συστατικό του.

Americano
Άποψη από την μπάρα του Gaspare Campari's Bar στο Μιλάνο

Οι Αμερικανοί επισκέπτες της πόλης αλλά και της Ιταλίας γενικότερα το ζητούσαν όλο και περισσότερο, ειδικά κατά την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, γι' αυτό και σύντομα αποφασίστηκε η προσθήκη του νέου ονόματος. Αυτή είναι και η δημοφιλέστερη εκδοχή για το πώς γεννήθηκε το διάσημο cocktail.

περίφημος μποξέρ Primo Carnera.
O περίφημος μποξέρ Primo Carnera.

Μία άλλη θεωρία, θέλει το Americano να παρασκευάστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1930 προς τιμήν του Ιταλού πυγμάχου Primo Carnera, ο οποίος ήταν ο πρώτος μη Αμερικανός πρωταθλητής στην κατηγορία βαρέων βαρών, το 1933 και το 1934. Για να τον τιμήσουν, έφτιαξαν (και πάλι στο Μιλάνο) το εν λόγω ποτό, μόνο με ιταλικά υλικά αλλά του έδωσαν αρχικά το όνομα της πόλης στην οποία διέπρεψε ο Carnera, της Νέας Υόρκης (το cocktail φέρεται να ονομαζόταν New York).

Εκτός των άλλων, το Americano ήταν το ποτό που αποκαθήλωσε το Vesper στις ταινίες του 007, καθώς το παραγγέλνει ο James Bond (Daniel Craig) στο Casino Royale.

Η συνταγή

Υλικά

1 1/2 μεζούρα Campari
1 1/2 μεζούρα γλυκό βερμούτ
 3 μεζούρες σόδα

Εκτέλεση

 Ρίχνεις σε ένα ποτήρι old fashioned μερικά παγάκια και προσθέτεις το Campari και το βερμούτ. 
 Ανακατεύεις και στο τέλος προσθέτεις τη σόδα, αναδεύοντας.
 Γαρνίρεις με μια φλούδα λεμονιού ή μία φέτα πορτοκαλιού.

Tip: Το Americano μπορεί να κάνει εξαιρετικό food pairing με καπνιστά ή παλαιωμένα τυριά καθώς και με ψητή πάπια. 

Πηγή: Esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Feathers | The Joy of Giving: Ένα διαφορετικό event στο "Penthouse" του "Balthazar"

Μια ενέργεια που έχει ως στόχο να καθιερωθεί, με τη βοήθεια όλων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

Οι "Fixers" σου φτιάχνουν υπέροχο καφέ, λαχταριστά σνακ, αλλά κυρίως τη διάθεση

Μία στάση στην πλατεία Παγκρατίου αρκεί για να ανακαλύψεις ένα ολόφρεσκο, ποιοτικό και -κυρίως- νόστιμο σύμπαν, με επίκεντρο τον καφέ.

"Τράγος", το επόμενο hit του Ψυρρή;

Ένα ολοκαίνουριο all day spot μας συστήνεται ως μοντέρνο καφενείο και στρέφει τα φώτα στην πλατεία Αγίων Αναργύρων.

Ένα κοκτέιλ μπαρ με ελληνικά αποστάγματα στο Ωδείο Αθηνών

Αυτή την Κυριακή, πίνουμε Negroni με τσίπουρο, Bloody Mary με ούζο και Pina Colada με μαστίχα.

Ο 'Κύριος' πάει 'Διακοπές' στον Άλιμο

Το δημοφιλές μπαρ της Μαβίλη κατεβαίνει στα νότια και καταλαμβάνει για μία βραδιά μπάρα και μουσικές στις 'Διακοπές'.

Το 'Athénée' υποδέχεται τον Leonardo Zanini

Ο Bar Manager του 'Bvlgari Hôtel Paris' και η ομάδα του για ένα Masterpiece Cocktail Experience στο δημοφιλές σποτ του κέντρου.

Για bar hopping στο Κουκάκι

Τελικά, πού περνάμε καλά τα βράδια στη γειτονιά του Airbnb;