Ποιος είπε ότι η μαστίχα γίνεται μόνο λικέρ;

Τολμηρό και χαρακτηριστικά κομψό, το AXIA είναι ένα dry spirit αρωματισμένο με την περίφημη μαστίχα που ξεκίνησε ανατρέποντας τους κανόνες. Καταρχάς ΔΕΝ είναι λικέρ…

AXIA

Άραγε ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις που έρχονται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη μαστίχα; Λοιπόν μπορεί να ξεχάσεις το λικέρ που μόλις σκέφτηκες και να ακολουθήσεις την συναρπαστική διαδρομή του AXIA, του νέου αγαπημένου σου spirit (κι ας μην το ξέρεις ακόμη!). Σε μια ολοκαίνουργια ανάγνωση της διεθνούς φήμης μαστίχας, ένα άριστης ποιότητας ξηρό και διαυγές απόσταγμα χαρτογραφεί άγνωστα νερά και γράφει την πολύ προσωπική του -και σίγουρα καινοτόμα- ιστορία του στην σκηνή των ελληνικών spirits

Επομένως αφού δεν είναι λικέρ, τι είναι; Και κατά πόσο διατηρεί την σύνδεσή του με την μαστίχα; Πρόκειται για ένα αυθεντικό και ελληνικό spirit με πλούσιο σώμα, δημιούργημα απόσταξης της αρωματικής φυσικής ρητίνης του μαστιχόδεντρου (που στην πραγματικότητα είναι θάμνος αλλά ο μαστιχόθαμνος έκανε σωστό branding του εαυτού του). Και μπορεί το χαρακτηριστικό άρωμα και η μακρά επίγευση της μαστίχας να είναι εκεί, ωστόσο το AXIA δεν γλυκίζει αφού είναι χαμηλό σε περιεκτικότητα σε ζάχαρη μόλις 0,5% που το καθιστά την πιο ενδιαφέρουσα αφετηρία για τη δημιουργία εξαιρετικών cocktails. 

axia3

Αλλά πριν φτάσουμε στις ιδιαίτερες αναμίξεις με τις οποίες καταπιάνεται, το ΑΧΙΑ σαν μια κατηγορία από μόνο του, πρεσβεύοντας τη διαχρονική αξία της μαστίχας την εμπλουτίζει με βελούδινες νότες περγαμόντου, κυπαρισσιού και αρώματα τριαντάφυλλου, για να συμπληρώσει το μοτίβο ενός άκρως αναζωογονητικού ξηρού απόσταγματος. Άρα έχουμε ένα μοναδικό ελληνικό ποτό με σαφή ταυτότητα και μεσογειακό ταπεραμέντο που διεκδικεί  να γίνει πρωταγωνιστής σε cocktails, αφού σίγουρα δεν του ταιριάζουν οι βοηθητικοί ρόλοι. Εξάλλου χάρη στην απολύτως ισορροπημένη του γεύση και το αρωματικό του εκτόπισμα, το AXIA λειτουργεί εξίσου καλά σαν solo drink, σε cocktails ή σε σφηνάκι σε cold brew καφέ στις 10 το πρωί (true story).

Έχοντας ακονίσει το γευστικό της προφίλ ανάμεσα στη Χίο όπου μαζεύονται και καθαρίζονται οι πολύτιμοι κρύσταλλοι μαστίχας και τη Λέσβο όπου στο ιστορικό αποστακτήριο Πλωμαρίου αποστάζονται μέσω μιας μακράς διαδικασίας, το AXIA διατηρεί πιστά την συνδεσή του με την παράδοση και την αυθεντικότητα. Μάλιστα στο Πλωμάρι "παντρεύει" τη χρήση παραδοσιακών χειροποίητων χάλκινων αποστακτήρων με την πείρα και την γνώση της Ποτοποιίας Πλωμαρίου, που ηγείται ο κος Νίκος Καλογιάννης ποτοποιός πέμπτης γενιάς, ώστε το αποτέλεσμα να είναι συνεπές στην μεγάλη της ιστορία. 

axia1

Ένα απόσταγμα που άλλαξε τους κανόνες και ανέτρεψε τα καθιερωμένα γύρω από την μαστίχα, δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί μία τέλεια βάση για cocktails χάρη στον περιπετειώδη χαρακτήρα του. Ο γενικός κανόνας είναι πως μπορείς να δημιουργήσεις οποιοδήποτε κλασικό cocktail με λευκό ποτό, χωρίς απαραίτητα να περιορίζεται εκεί. Ακολουθώντας λοιπόν αυτή την κατεύθυνση σου προτείνουμε το AXIA TONIC, μια αναζωογονητική παραλλαγή του κλασικού Aperitivo που κάνει upgrade σε όλα τα cocktail με Tonic που είχε δοκιμάσει μέχρι τώρα.  

Υλικά
• 45ml AXIA
• 150ml Mediterranean Tonic

Eκτέλεση 
Σε παγωμένο ποτήρι κρασιού, προσθέτουμε πάγο, το AXIA και το tonic. Γαρνίρουμε με φύλλο δεντρολίβανου, ένα γλυκάνισο και λίγους κόκκους ροζ πιπεριού.

Φυσικά, μπορείς να δεις περισσότερες συνταγές για cocktails με AXIA εδώ ή να δοκιμάσεις τις πιο δημιουργικές εκδοχές από τα χέρια του global ambassador του AXIA Γιάννη Μηλιώτη σε μπαρ της Αθήνας αλλά και σε όλη την Ελλάδα, όταν κάνει tour. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

'Paradiso': Sustainability σε ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου

Το εμβληματικό σποτ της Βαρκελώνης βλέπει σε μια πιο βιώσιμη μπάρα μέσω (και) του Paradiso Sustainability Summit.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
08/04/2024

Ο DJ Ravin για ένα τελευταίο ανοιξιάτικο session στο "Athenee"

Ο διάσημος DJ από το Παρίσι αναμένεται να μάς ταξιδέψει ξανά με τις μουσικές του επιλογές στα κορυφαία μπαρ για τα οποία η πόλη φημίζεται.

Οι KAS:ST ξανά στην Αθήνα με ένα εντυπωσιακό audio-visual πρότζεκτ

Το SEDS Lifestyle παρουσιάζει ένα εκρηκτικό lineup στο "Universe Warehouse".

5.475 ημέρες 'Baba Au Rum': Ένα μπαρ για τον κόσμο

Δημιουργικότητα και fun, ρούμια και κοκτέιλ, προσωπικότητα και έξω καρδιά. Ένα από τα πιο επιδραστικά μπαρ της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα της παγκόσμιας μπάρας, κλείνει μία δεκαπενταετία ζωής.

Στις αθηναϊκές παμπ πριν και μετά την St. Patrick's Day

Το αντίστοιχο του ιταλικού εστιατορίου σε μπαρ, είναι η παμπ. Ευτυχώς, υπάρχουν και στην πόλη αρκετά από εκείνα ακριβώς τα μέρη με τη χαλαρή ατμόσφαιρα, τις ένοχα απολαυστικές λιχουδιές και τη μονίμως ρέουσα μπύρα.

Μετά το 'Line', έρχεται το 'Walk In Athens'

Η ομάδα του πρωτοποριακού αθηναϊκού μπαρ παρουσιάζει προσεχώς ένα ακόμη πολύ ιδιαίτερο ολοήμερο κόνσεπτ.

Ο Αλέξανδρος Χριστόπουλος αναβιώνει το "Studio 54" στο "Athenee"

Ο Αλέξανδρος Χριστόπουλος φέρνει τον μύθο του νεοϋορκέζικου κλαμπ στην καρδιά της Αθήνας, για ένα one night only event