Islay, το νησί με τα μεγάλα καπνιστά ουίσκι

Εκεί όπου φτιάχνονται μερικά από τα πιο ιδιαίτερα single malts του πλανήτη.

Islay

Aν είσαι πραγματικός φίλος του ποτού αποκλείεται να μην το γνωρίζεις ή να μην το έχεις ακούσει. Το Islay, το σκωτσέζικο νησί στα νοτιοδυτικά του νησιού Jura, μοιάζει δυσπρόσιτο και μακρινό για τον περισσότερο κόσμο (διατηρώντας ωστόσο την ίδια ακριβώς σχεδόν απόκοσμη γοητεία που υπάρχει και σε άλλα μέρη της Σκωτίας), εν αντιθέσει με το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν του: το ουίσκι.

Ένα νησί-θρύλος

Στη σχετικά μικρή έκτασή του (αρκετά μικρότερο από την Κεφαλονιά) έχει 8 αποστακτήρια, αριθμός αρκετά μεγάλος για τα ούτε 620 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα οποία εκτείνεται. 

Islay

"Ardbeg", "Bowmore", "Bruichladdich", "Bunnahabhain", "Caol Ila", "Κilchoman", "Laphroaig" και ασφαλώς το εμβληματικό "Lagavulin" είναι μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές ετικέτες που το Islay έχει προσφέρει στον κόσμο.

Islay

Τα προαναφερθέντα τυγχάνει να είναι γνωστά σαν εμπορικά σήματα μαζί με τον χαρακτηρισμό ως τα πιο καπνιστά ουίσκι στον κόσμο. Γεγονός που οφείλεται στην πράσινη βύνη που παράγεται από κριθάρι και αποξηραίνεται σε πάρα πολύ υψηλή θερμοκρασία (σε συνδυασμό με την τύρφη), ενώ ο μύθος λέει πως σε μερικά από τα 8 συνολικά αποστακτήρια του (εκείνα που βρίσκονται στη νοτιότερη ακτή του νησιού), τα κύματα και το θαλασσινό νερό του ωκεανού χτυπούν και ραντίζουν τις αποθήκες, εντός των οποίων παλαιώνουν τα βαρέλια. 

Η ουισκογραφία

Πιο συγκεκριμένα, τα ουίσκι που παράγονται στο Laphroaig (στο νότιο μέρος του νησιού) φέρουν μια χαρακτηριστική θαλασσινή αύρα καπνού από φύκια μαζί με ιώδιο.

Από την άλλη, αυτά του Lagavulin, που φτιάχνονται μερικά χιλιόμετρα πιο βορειοανατολικά (αδιάκοπα από το 1816 μέχρι τις μέρες μας) είναι πολύ πιο καπνισμένα, με πιο γλυκά χαρακτηριστικά.

Islay

Islay

Τα ουίσκι του Άρντμπεγκ διακρίνονται για την τέλεια ισορροπία τους, ενώ του Bowmore, στον κεντρικό κόλπο του νησιού έχει ομαλές νότες και ένα twist οξύτητας. Στην δυτική πλευρά και το αποστακτήριο του Kilchoman, τo ουίσκι είναι άριστο υπόδειγμα single malt, που παλαιώνει αρχικά σε βαρέλια bourbon και μετέπειτα σε sherry, με φρουτώδες άρωμα και γεύση.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το αποστακτήριο του Bruichladdich, με ουίσκι αρκετά πιο ανθικό σε γεύση και άρωμα. 

Στα βόρεια του νησιού, συναντά κάποιος το αποστακτήριο του Bunnahabhain, που δημιουργήθηκε το 1881 και μάλιστα έδωσε το όνομά του στο ομώνυμο χωριό που έκτοτε φιλοξενεί τους εργάτες του.

Τα ουίσκι εδώ -πάνω από 15 ετικέτες- έχουν νότες καραμέλας και καρυδιού, μαζί με μια τροπική αίσθηση κανέλας και μια ελαφριά ένταση πιπεριού. Λίγο νοτιότερα, το Caol Ila φτιάχνει ουίσκι που χαρακτηρίζεται ως το ελαφρύτερο και μαλακότερο του νησιού και  παντρεύει την καραμέλα με την τύρφη.

Το όνομά του μεταφράζεται από τα Γαέλικα ως "ο ήχος του στενού", καθώς απέναντί του βλέπει το νησί Jura, το οποίο χωρίζεται από το Islay με μια στενή λωρίδα θάλασσας. 

Πηγή: Esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

18/04/2024

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.

'Paradiso': Sustainability σε ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου

Το εμβληματικό σποτ της Βαρκελώνης βλέπει σε μια πιο βιώσιμη μπάρα μέσω (και) του Paradiso Sustainability Summit.

Ο DJ Ravin για ένα τελευταίο ανοιξιάτικο session στο "Athenee"

Ο διάσημος DJ από το Παρίσι αναμένεται να μάς ταξιδέψει ξανά με τις μουσικές του επιλογές στα κορυφαία μπαρ για τα οποία η πόλη φημίζεται.

Οι KAS:ST ξανά στην Αθήνα με ένα εντυπωσιακό audio-visual πρότζεκτ

Το SEDS Lifestyle παρουσιάζει ένα εκρηκτικό lineup στο "Universe Warehouse".

5.475 ημέρες 'Baba Au Rum': Ένα μπαρ για τον κόσμο

Δημιουργικότητα και fun, ρούμια και κοκτέιλ, προσωπικότητα και έξω καρδιά. Ένα από τα πιο επιδραστικά μπαρ της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα της παγκόσμιας μπάρας, κλείνει μία δεκαπενταετία ζωής.

Στις αθηναϊκές παμπ πριν και μετά την St. Patrick's Day

Το αντίστοιχο του ιταλικού εστιατορίου σε μπαρ, είναι η παμπ. Ευτυχώς, υπάρχουν και στην πόλη αρκετά από εκείνα ακριβώς τα μέρη με τη χαλαρή ατμόσφαιρα, τις ένοχα απολαυστικές λιχουδιές και τη μονίμως ρέουσα μπύρα.