Οδηγός Bars

Το πρώτο pop up μπαρ στην Ελλάδα με «πράσινες» ευαισθησίες

Από το κίνημα του sustainability στο «πράσινο» πίνειν του πρώτου Eco bar στην Ελλάδα.

Το πρώτο pop up μπαρ στην Ελλάδα με «πράσινες» ευαισθησίες

Μπορεί ένα bar να λειτουργεί με πλήρη οικολογική συνείδηση; Το πράσινο μπαρ που επισκεφτήκαμε στο φετινό Athens Bar show απαντάει θετικά και μας δείχνει το δρόμο για νέες πίνειν πρακτικές που σέβονται και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ιδού οι λεπτομέρειες του «green drinking»...

Η βόλτα μας στο Athens Bar Show 2021 έβγαλε πολλά λαβράκια, από τα νέα spirits cocchi extra dry, μαστίχα Axia και τη νέα σειρά της Bacardi, τις πρωτοεμφανιζόμενες στην ελληνική αγορά εταιρείες Alexandrion και Live and Wander με ολοκληρωμένη σειρά luxury προιόντων, μέχρι τις ενδυναμωμένες τάσεις, που συζητήθηκαν στα masterclasses και αφορούσαν, από τη μια, την επιπλέον εξάπλωση του aperitivo, με χαμηλό ή καθόλου αλκοόλ και, από την άλλη, την ουσιαστική άνοδο του sustainability.

Στα πλαίσια του τελευταίου, του κινήματος δηλαδή της βιωσιμότητας στα μπαρ, από την θεωρία περάσαμε στην πράξη εντοπίζοντας το πρώτο οικολογικό μπαρ στην Ελλάδα διαμορφωμένο από την βότκα Stoli. Καταρχάς το eco bar είναι πανέμορφο και, όπως μας είπε ο Δημήτρης Ανδρέου, Group brand manager του Καρούλια, η λειτουργία του βασίζεται εξολοκλήρου στην ηλιακή ενέργεια. Είναι μεγάλο βήμα εξέλιξης αν αναλογιστούμε ότι η εφαρμογή οικολογικών μέτρων ξεκίνησε με μικρότερους ενναλακτικούς τρόπους, όπως τα χάρτινα καλαμάκια.

Το πρώτο pop up μπαρ στην Ελλάδα με «πράσινες» ευαισθησίες - εικόνα 1

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι φανερή η ανάγκη του πλανήτη για φροντίδα και προστασία και τέτοια project είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτα. Ειδικά δε όταν η πράσινη λογική δεν περιορίζεται μόνο στην πηγή ενέργειας, αλλά προχωράει πιο βαθιά, στα υλικά με τα οποία κατασκευάζεται το μπαρ αλλά και αυτά με τα οποία σερβίρει. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε την χρήση ανακυκλώσιμων πρώτων υλών, κυρίως υπολειμμάτων από πεπιεσμένο ξύλο, και στη δεύτερη πάλι ανακυκλώσιμα συστατικά, όπως η περίπτωση του bar kit από βιοδιασπώμενο μπαμπού, που περιέχει barmat, αναδευτήρα, βάση για το μενού, επιφάνεια κοπής και θήκη για τις χαρτοπετσέτες. Εδώ αξίζει να προσθέσουμε ότι εκτός από την προσφορά στη φύση, ανεβάζει επίπεδο και στην αισθητική με ένα όμορφο, αρμονικό και μοντέρνο αποτέλεσμα.

Μέσα σε ένα πράσινο μπαρ έχεις περισσότερες Zero Waste απαιτήσεις στην παραγωγή των cocktails όσο και των σερβιρισμάτων. Στο Eco Bar της Stoli ανακαλύψαμε από τον διάσημο bartender Giacomo Giannotti και την ομάδα του μια ακόμα eco καινοτομία για την αξιοποίηση των υλικών και την μηδενική φύρα. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή τεχνική που επιτρέπει στα υπολείμματα του μπαρ, αφού αποξηραθούν και μετατραπούν σε πάστα κεριού, να χρησιμοποιηθούν ως εντυπωσιακά σουβέρ. Στο ίδιο πλαίσιο, για πρώτη φορά στην χώρα μας, είδαμε και μια μοναδική συσκευή η οποία μετατρέπει τα άχρηστα γυάλινα μπουκάλια σε άμμο και από εκεί σε κεραμικά μπολ, βάζα ακόμα και άλλα σκεύη.

Το πρώτο pop up μπαρ στην Ελλάδα με «πράσινες» ευαισθησίες - εικόνα 2

Η τελική πινελιά στο concept είναι τα φυτά που πλαισιώνουν το χώρο, διάφορα φρέσκα βότανα, όπως θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν στις συνταγές ή να γίνουν γαρνιτούρες.

Όπως φαίνεται το εγχείρημα είναι μελετημένο και υλοποιήσιμο και ανοίγει νέους ορίζοντες στην κατασκευή περισσότερο φιλικών μαγαζιών στον πλανήτη και στον άνθρωπο. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή και περιμένουμε να αρχίσουν να ξεφυτρώνουν όλο και περισσότερα eco bar.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Σταμάτης Τσίλιας άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο!

Σε λίγο το πρώτο εστιατόριο του σεφ Σταμάτη Τσίλια θα ανοίξει τις πόρτες του και καθώς περιμένουμε να γνωρίσουμε το εγχείρημα του εκείνος μας αποκλειστική αποκάλυψη το όνομά του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
27/12/2021

Σε ποια bars θα πιούμε τα πρωτοχρονιάτικα κοκτέιλ;

Τα μπαρ της Αθήνας έχουν φορέσει τα γιορτινά τους και σερβίρουν μείξεις με αρώματα μελιού, κανέλας και μοσχοκάρυδου, κάνοντας τις γιορτές ακόμα πιο απολαυστικές.

Metaxa AEN: Μόλις κυκλοφόρησε το τρίτο spirit της super premium σειράς Metaxa

Εάν ψάχνετε για τις γιορτές ένα πολύτιμο απόσταγμα, τότε το βρήκατε. Το ΑΕΝ Metaxa μόλις κυκλοφόρησε σε χίλιες μόνο συλλεκτικές φιάλες και αποτελεί φόρο τιμής στην οικογένεια Metaxa και στην ιστορία της, παντρεύοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

"Rumble in the Jungle": Ένα νέο speakeasy στην καρδιά της πόλης

Τι μπορεί να συνδέει τον Μοχάμεντ Άλι, ένα σκηνικό βγαλμένο από ζούγκλα της Αφρικής και τα ραφιναρισμένα κοκτέιλ; Hint: ψάξτε για την απάντηση σε ένα speakeasy μπαρ που αναδομεί τα κλασικά κοκτέιλ με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο.

Τα pairings του Negroni

Τι να φας μαζί με το πιο δημοφιλές cocktail του πλανήτη.

Η καπνιστή αναβάθμιση της Margarita

Το μυστικό παραμένει πάντοτε το ίδιο: μία πραγματικά καλή τεκίλα.

O Γιάννης Πέτρος Πετρής μας παρουσιάζει την Pony and Jigger

Μια νεοσύστατη εταιρεία ποτών, δημιούργημα δύο ταλαντούχων bartenders, αλλάζει τα δεδομένα για τα ελληνικά spirits, δίνοντάς τους ένα ανατρεπτικό, σύγχρονο και ευρωπαϊκό άγγιγμα. Η Pony and Jigger είναι η πρώτη εταιρεία ποτών που ανάβει τους προβολείς για τα λικέρ, τους αντιήρωες των μπαρ, και μας συστήνεται μέσα από την κουβέντα μας με τον Γιάννη Πέτρο Πετρή, τον ένα εκ των δύο δημιουργών.