Ποια είναι η δυναμική των ελληνικών spirits;

Ρωτήσαμε την Άννα Μεταξά και τον Στέλιο Παπαδόπουλο με αφορμή τη συμμετοχή τους στην κριτική επιτροπή του νέου διαγωνισμού Aegean Cocktails & Spirits.

Ποια είναι η δυναμική των ελληνικών spirits;

Φέτος στην μπάρα του αμοργιανού «Τζιτζικιού» ακούσαμε για πρώτη φορά τον κόσμο να ζητάει επώνυμα ελληνικά ποτά για straight δοκιμές, να επιλέγει κλασικές μείξεις με βάση εγχώρια spirits και να προτιμά συνταγές με τοπικά προϊόντα. Το κίνημα του localization φαίνεται ότι έχει βρει το βηματισμό του και υποστηρίζεται με δημιουργικό τρόπο από τους επαγγελματίες του κλάδου, τόσο παραγωγούς όσο και mixologists. Οι πρώτοι δημιουργούν, εξελίσσουν και ανανεώνουν κλασικά και μη ποτά: τσίπουρο και ούζο αναβαθμίζονται ολοκληρωτικά, από τη συνταγή μέχρι το packaging, τεντούρα, μαστίχα και κίτρο δηλώνουν το «παρών», ενώ εμφανίζονται νέοι παίκτες με αναπάντεχο άρωμα Ελλάδας, όπως τα τζιν και τα βερμούτ.

Δυνατός σύμμαχος στην εξωστρέφεια των ελληνικών ποτών στάθηκε εξ αρχής η δράση του Diffords Guide Greece, Aegean Cocktails & Spirits, με ενέργειες όπως το Tinos food paths, εξειδικευμένες εκθέσεις και πρόσφατα τον ομώνυμο καινοτόμο διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου στον Φάρο του «Νιάρχος». Δύο από τους κριτές του διαγωνισμού μάς δίνουν μια εικόνα για τη θέση και την εξέλιξη των ελληνικών spirits και τη σημασία του διαγωνισμού ανάδειξής τους.

Άννα Μεταξά, brand ambassador Macallan

Ποια είναι η δυναμική των ελληνικών spirits; - εικόνα 1
Η Άννα Μεταξά, brand ambassador του Macallan, ξεχωρίζει τις εκλεπτυσμένες νότες των Greek spirits

«Το πρότζεκτ είναι αξιοθαύμαστο, όπως αποδεικνύει η ανταπόκριση των επαγγελματιών από όλη την Ελλάδα. Πιστεύω ότι τόσο τα αποστάγματα όσο και τα διάφορα λικέρ ή οποιοδήποτε υλικό αναδεικνύει την τοπικότητα ως συστατικό ή συνοδευτικό ενός ποτού, μπορούν να κατακτήσουν τον παγκόσμιο χάρτη. Φυσικά, ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και χρειάζεται προσήλωση στο στόχο. Αλλά όπως το ελληνικό κρασί βρίσκει σιγά σιγά τη θέση του στις διεθνείς λίστες, έτσι και τα κοκτέιλ ανά τον κόσμο θα έχουν την επιλογή του ελληνικού στοιχείου.

Νομίζω η άνοδός τους είναι συνδυασμός συγκυριών, ωριμότητας και αυτοπεποίθησης. Οι bartenders πλέον γνωρίζουν πολλά και πειραματίζονται, οι παραγωγοί είναι πιο ανοιχτοί στο να ακούσουν και επομένως πιο εξωστρεφείς. Επίσης, οι καταναλωτές είναι πλέον έτοιμοι να υποστηρίξουν τα ντόπια προϊόντα, ξεπερνώντας σιγά σιγά την αντίληψη πως η Ελλάδα παράγει μόνο χύμα κρασί και μουσακά.

Ποια είναι η δυναμική των ελληνικών spirits; - εικόνα 2
Το τζιν Mataroa μεταδίδει Ελλάδα στις διεθνείς μπάρες

Είμαι σίγουρη ότι κάθε παραγωγός έχει κάνει την έρευνά του προτού επιχειρήσει σε αυτό τον τομέα, επιλέγοντας συνειδητά πώς προχωρά. Ως καταναλωτής, αυτό που θα ήθελα να βλέπω περισσότερο είναι προϊόντα που διηγούνται μια ιστορία και προσφέρουν μια διαφορετική γευστική εμπειρία. Είναι θέμα ποιότητας και όχι ποσότητας, επομένως ας εστιάσει ο καθένας στα δυνατά του σημεία. Έχουμε πιο πολλά να προσφέρουμε απ’ όσα νομίζουμε».

Στέλιος Παπαδόπουλος, global brand ambassador Jose Cuervo, συνιδιοκτήτης «Barro Negro»

Ποια είναι η δυναμική των ελληνικών spirits; - εικόνα 3
Ο Στέλιος Παπαδόπουλος, global brand ambassador της Jose Cuervo, εμπιστεύεται τις δυνατότητες των τοπικών spirits

«Το Aegean Cocktails & Spirits είναι ο πρώτος ελληνικός διαγωνισμός με τόσο υψηλές προδιαγραφές. Νιώθω πραγματικά πολύ χαρούμενος που είμαι μέρος του και που καλούμαστε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι σε αυτό το θεσμό, με στόχο να εκπαιδεύσει το κοινό και να του συστήσει τον κόσμο των ελληνικών αποσταγμάτων. Οι συμμετοχές είναι πάρα πολλές, δημιουργικές και με όρεξη. Αυτό υποδηλώνει τη διάθεση των bartenders να εντρυφήσουν στα τοπικά αποστάγματα και να δημιουργήσουν με αυτά.

Τα ελληνικά αποστάγματα, αν και παρεξηγημένα, είναι μέρος της κληρονομιάς, της καθημερινότητάς και της ιστορίας μας. Χάρη στο πάθος κάποιων ανθρώπων, όμως, βλέπουμε εξέλιξη και στο παραγωγικό και στο επικοινωνιακό κομμάτι. Επανέρχονται στο προσκήνιο άξια σεβασμού και ανταγωνισμού. Σίγουρα υπάρχει χώρος για μεγαλύτερη εξέλιξη, αλλά είναι στο χέρι μας να τα υποστηρίξουμε, προβάλλοντάς τα και αντιλαμβανόμενοι τις αξίες και την ιστορία τους.

Ποια είναι η δυναμική των ελληνικών spirits; - εικόνα 4
Το βερμούτ Veroni είναι αποτέλεσμα της οικογενειακής συνταγής του Κυρ Γιάννη και… αγάπης

Η άνοδός τους οφείλεται κυρίως στο μεράκι και στην αγάπη των αποσταγματοποιών και όσων δουλεύουν καθημερινά γι’ αυτά. Μπορεί να είναι λίγοι, αλλά πιστεύουν στις δυνατότητές τους και επενδύουν πολύ χρόνο, κονδύλια και διάθεση παρά τις δυσκολίες. Στα μπαρ έχουν ήδη σημαντική θέση και κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, αλλά αυτό εξαρτάται από το χρόνο που θα διαθέσουμε για να καταλάβουμε τη δυναμική και την αξία τους.

Στην Ελλάδα, ο κλάδος μας έχει πολλούς έμπειρους επαγγελματίες. Αυτοί θα πρέπει να υποστηριχθούν ώστε να γίνουν πρεσβευτές των τοπικών spirits. Αξίζει να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε να δημιουργηθούν στρατηγικές συνεργασίες, οι οποίες θα φέρουν τα ελληνικά αποστάγματα στη θέση που τους αξίζει παγκοσμίως».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.