Ένα από τα πιο παλιά και απλά κοκτέιλ αποτελεί αυτήν τη στιγμή το πιο ισχυρό drinking trend παγκοσμίως. Πώς όμως κατάφερε το Gin & Tonic να μετατραπεί σε βασιλιά των μείξεων; Κάναμε μια βόλτα στα μπαρ της Αθήνας και βρήκαμε την απάντηση απολαμβάνοντας μια συναρπαστική ποικιλία από perfect serve Gin & Tonics.
Αλήθεια, εσείς πώς προτιμάτε να πίνετε το Gin & Tonic σας; Δυνατό ή ελαφρύ, με φλούδα λεμόνι ή με έλαιο λάιμ; Οι περισσότεροι πλέον έχουν μια αγαπημένη εκδοχή και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ο εξαιρετικός συνδυασμός του βοτανικού spirit με το bitter ανθρακούχο νερό έχει κυριαρχήσει στις μπάρες του κόσμου, με αναπάντεχες παραλλαγές. Βέβαια, η δημοφιλής μείξη έχει μακρά ιστορία...
Μια παθιασμένη σχέση
Ως ντουέτο ξεκίνησε να σερβίρεται κάπου στα 1800 στη Βρετανία, αλλά τα τελευταία χρόνια ανανεώνεται συνεχώς, αποτελώντας αιχμή του δόρατος στις εξελίξεις του bartending. Αυτή η ολική επαναφορά εκκινεί σαφώς από την παραγωγή –τα τελευταία χρόνια– ιδιαίτερων τζιν που, εκτός από την καθοριστική παρουσία του άρκευθου, παίζουν με μια μεγάλη γκάμα από βότανα, μπαχαρικά και φρούτα. Ανάλογα φευγάτη ποικιλία παρατηρείται πλέον και στα tonic: κυκλοφορούν από γλυκά και ξηρά μέχρι ανθικά και bitter. Αν προσθέσουμε και την πινελιά της γαρνιτούρας, το εύρος των παραλλαγών εκτινάσσεται.
Παγκόσμια μανία
Τα λονδρέζικα μπαρ αφιερώνουν μεγάλο μέρος της λίστας τους στα ψαγμένα παντρέματα τζιν και τόνικ, οι Ισπανοί έχουν υιοθετήσει το πληθωρικό ζευγάρι προσθέτοντας στην ιεροτελεστία του σερβιρίσματος τα μεγάλα balloon ποτήρια, οι Γερμανοί έχουν εξελίξει το θέμα της γαρνιτούρας, ενώ οι Ιταλοί παίζουν με φρούτα και homemade υλικά. Στις δικές μας μπάρες γίνεται ένας ευρηματικός συνδυασμός όλων των παραπάνω.
Στο κατεξοχήν σπίτι του τζιν, για παράδειγμα, το «Gin Joint», o Δημήτρης Κιάκος προτείνει, μεταξύ άλλων, το Greek Gin & Tonic με θρούμπι. Στο «Frater & Soror» και στο «Mai Tai» υπάρχει μια ξεχωριστή λίστα, για όσους θέλουν να τσεκάρουν διαλεχτά premium ντουέτα με σπάνια τζιν και αρωματικά τόνικ. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στο «El Jiron» το πάει λίγο παρακάτω και προτείνει δύο διαφορετικά Gin & Tonic, με ένα εντυπωσιακό homemade τόνικ, που περιλαμβάνει, εκτός από νερό, εσπεριδοειδή, κόλιαντρο, γλυκάνισο, μαύρο πιπέρι και θαλασσινό αλάτι. Το ένα το σερβίρει με γαρνιτούρα αγγουριού και μέντας και το άλλο με ελιά. Και τα δύο σκάνε σαν αρωματικές βόμβες στον ουρανίσκο.
Ακόμη μία πρόταση που αξίζει να δοκιμάσετε είναι αυτή της Δήμητρας Αντωνακοπούλου στο «Artisanal Lounge and Gardens». Η Δήμητρα σερβίρει μια παραλλαγή χωρίς αλκοόλ, με σιρόπι από πράσινο τσάι matcha, που μαγειρεύεται με τζιν και μετά εμπλουτίζεται με Seedlip και bitters ροδάκινου και σερβίρεται με πίκλες πράσινης ελιάς και φλούδα λεμονιού.
Και αυτά είναι μόνο ένα μικρό δείγμα. Οι συνδυασμοί που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι πολλοί. Ξεκινήστε από αυτούς που μας προτείνουν ακολούθως τρεις βραβευμένοι bartenders.
Οι bartenders επιλεγουν
Θοδωρής Πύριλλος
Στην bar consulting εταιρεία Βarflies με την οποία συνεργάζεται αγαπάνε τα Gin & Tonic. Τώρα έχουν φτιάξει μια ανοιξιάτικη εκδοχή, στην οποία το τζιν αρωματίζεται με φράουλες, εσπεριδοειδή και λεβάντα. Το ποτό σερβίρεται σε αναλογία 1/3 με τα φρούτα.
Άρης Χατζηαντωνίου
Στο «Momix» ο Άρης μας ταξιδεύει στη Μεσόγειο, ανακατεύοντας ένα Gin & Tonic με μεσογειακά αρώματα μαζί με το σπιτικό λικέρ Momix fire, που προέρχεται από ένα απόσταγμα αρωματισμένο με φλούδες εσπεριδοειδών, πιπεριές, λευκό και πράσινο πιπέρι.
Δημήτρης Τσάλας
Στο «Bank Job» ο Δημήτρης πειραματίζεται με ιδιαίτερα Gin & Tonic. Όπως αυτό που φτιάχνει αρωματίζοντας το τζιν με εστραγκόν και ανανά. Στη συνέχεια απογεμίζει με αρωματικό τόνικ και γαρνίρει με φρέσκο ανανά και γλυκάνισο.