Το Gin & Tonic είναι η απόλυτη τάση στις μπάρες

Πώς όμως κατάφερε το Gin & Tonic να μετατραπεί σε βασιλιά των μείξεων; Κάναμε μια βόλτα στα μπαρ της Αθήνας και βρήκαμε την απάντηση.

Το Gin & Tonic είναι η απόλυτη τάση στις μπάρες

Ένα από τα πιο παλιά και απλά κοκτέιλ αποτελεί αυτήν τη στιγμή το πιο ισχυρό drinking trend παγκοσμίως. Πώς όμως κατάφερε το Gin & Tonic να μετατραπεί σε βασιλιά των μείξεων; Κάναμε μια βόλτα στα μπαρ της Αθήνας και βρήκαμε την απάντηση απολαμβάνοντας μια συναρπαστική ποικιλία από perfect serve Gin & Tonics.

Αλήθεια, εσείς πώς προτιμάτε να πίνετε το Gin & Tonic σας; Δυνατό ή ελαφρύ, με φλούδα λεμόνι ή με έλαιο λάιμ; Οι περισσότεροι πλέον έχουν μια αγαπημένη εκδοχή και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ο εξαιρετικός συνδυασμός του βοτανικού spirit με το bitter ανθρακούχο νερό έχει κυριαρχήσει στις μπάρες του κόσμου, με αναπάντεχες παραλλαγές. Βέβαια, η δημοφιλής μείξη έχει μακρά ιστορία...

Μια παθιασμένη σχέση

Ως ντουέτο ξεκίνησε να σερβίρεται κάπου στα 1800 στη Βρετανία, αλλά τα τελευταία χρόνια ανανεώνεται συνεχώς, αποτελώντας αιχμή του δόρατος στις εξελίξεις του bartending. Αυτή η ολική επαναφορά εκκινεί σαφώς από την παραγωγή –τα τελευταία χρόνια– ιδιαίτερων τζιν που, εκτός από την καθοριστική παρουσία του άρκευθου, παίζουν με μια μεγάλη γκάμα από βότανα, μπαχαρικά και φρούτα. Ανάλογα φευγάτη ποικιλία παρατηρείται πλέον και στα tonic: κυκλοφορούν από γλυκά και ξηρά μέχρι ανθικά και bitter. Αν προσθέσουμε και την πινελιά της γαρνιτούρας, το εύρος των παραλλαγών εκτινάσσεται.

Το Gin & Tonic είναι η απόλυτη τάση στις μπάρες - εικόνα 1

Παγκόσμια μανία

Τα λονδρέζικα μπαρ αφιερώνουν μεγάλο μέρος της λίστας τους στα ψαγμένα παντρέματα τζιν και τόνικ, οι Ισπανοί έχουν υιοθετήσει το πληθωρικό ζευγάρι προσθέτοντας στην ιεροτελεστία του σερβιρίσματος τα μεγάλα balloon ποτήρια, οι Γερμανοί έχουν εξελίξει το θέμα της γαρνιτούρας, ενώ οι Ιταλοί παίζουν με φρούτα και homemade υλικά. Στις δικές μας μπάρες γίνεται ένας ευρηματικός συνδυασμός όλων των παραπάνω.

Στο κατεξοχήν σπίτι του τζιν, για παράδειγμα, το «Gin Joint», o Δημήτρης Κιάκος προτείνει, μεταξύ άλλων, το Greek Gin & Tonic με θρούμπι. Στο «Frater & Soror» και στο «Mai Tai» υπάρχει μια ξεχωριστή λίστα, για όσους θέλουν να τσεκάρουν διαλεχτά premium ντουέτα με σπάνια τζιν και αρωματικά τόνικ. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στο «El Jiron» το πάει λίγο παρακάτω και προτείνει δύο διαφορετικά Gin & Tonic, με ένα εντυπωσιακό homemade τόνικ, που περιλαμβάνει, εκτός από νερό, εσπεριδοειδή, κόλιαντρο, γλυκάνισο, μαύρο πιπέρι και θαλασσινό αλάτι. Το ένα το σερβίρει με γαρνιτούρα αγγουριού και μέντας και το άλλο με ελιά. Και τα δύο σκάνε σαν αρωματικές βόμβες στον ουρανίσκο.

Ακόμη μία πρόταση που αξίζει να δοκιμάσετε είναι αυτή της Δήμητρας Αντωνακοπούλου στο «Artisanal Lounge and Gardens». Η Δήμητρα σερβίρει μια παραλλαγή χωρίς αλκοόλ, με σιρόπι από πράσινο τσάι matcha, που μαγειρεύεται με τζιν και μετά εμπλουτίζεται με Seedlip και bitters ροδάκινου και σερβίρεται με πίκλες πράσινης ελιάς και φλούδα λεμονιού.

Και αυτά είναι μόνο ένα μικρό δείγμα. Οι συνδυασμοί που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι πολλοί. Ξεκινήστε από αυτούς που μας προτείνουν ακολούθως τρεις βραβευμένοι bartenders.

Οι bartenders επιλεγουν

Το Gin & Tonic είναι η απόλυτη τάση στις μπάρες - εικόνα 2

Θοδωρής Πύριλλος

Στην bar consulting εταιρεία Βarflies με την οποία συνεργάζεται αγαπάνε τα Gin & Tonic. Τώρα έχουν φτιάξει μια ανοιξιάτικη εκδοχή, στην οποία το τζιν αρωματίζεται με φράουλες, εσπεριδοειδή και λεβάντα. Το ποτό σερβίρεται σε αναλογία 1/3 με τα φρούτα.

Άρης Χατζηαντωνίου

Στο «Momix» ο Άρης μας ταξιδεύει στη Μεσόγειο, ανακατεύοντας ένα Gin & Tonic με μεσογειακά αρώματα μαζί με το σπιτικό λικέρ Momix fire, που προέρχεται από ένα απόσταγμα αρωματισμένο με φλούδες εσπεριδοειδών, πιπεριές, λευκό και πράσινο πιπέρι.

Δημήτρης Τσάλας

Στο «Bank Job» ο Δημήτρης πειραματίζεται με ιδιαίτερα Gin & Tonic. Όπως αυτό που φτιάχνει αρωματίζοντας το τζιν με εστραγκόν και ανανά. Στη συνέχεια απογεμίζει με αρωματικό τόνικ και γαρνίρει με φρέσκο ανανά και γλυκάνισο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Το "Barro Negro" στήνει σεβιτσερία στην μπάρα του

Margarita, Paloma και σεβίτσε απόψε στην ​​Παπαρρηγοπούλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
29/09/2022

Το "Casablanca Social Club" σβήνει 4 κεράκια με ένα non-stop πάρτι

Το δημοφιλές μπαρ της Θεσσαλονίκης έχει γενέθλια και το γιορτάζει καταλλήλως.

Στο "In Love Again" (και) για aperitivo

Τα απογεύματα του Σαββατοκύριακου στην Κλειτίου θέλουν spritz, coffee cocktails και ροζέ κρασιά.

7 χρόνια "Barelle" με ένα μοναδικό πάρτι

Το αγαπημένο στέκι του Νέου Ηρακλείου έχει γενέθλια και το γιορτάζει με παλιούς και νέους φίλους.

To "Barro Negro" στα 100 κορυφαία μπαρ του κόσμου

Η αθηναϊκή 'πρεσβεία της Paloma' φιγουράρει στο νο.52 της λίστας 51-100, του περίφημου θεσμού The World’s 50 Best Bars.

Τα πρώτα ουίσκι με άρωμα Ελλάδας

Τα κρασιά Μπουτάρη συνεργάζονται με τους Irish Distillers και Spot Whiskeys, για το λανσάρισμα της νέας σειράς Greek Wine Single Cask.

Τα μπαρ του φθινοπώρου: Πού και τι πίνουμε φέτος;

Νέα και παλιά μπαρ, φεστιβάλ και όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε bar aficionado της αθηναϊκής σκηνής για το επόμενο διάστημα.