Πέντε διαφορετικοί τρόποι εκχύλισης καφέ

Γνωρίστε πως η κάθε μια ξεχωριστά αναδεικνύει τη γεύση και το άρωμα του καφέ με μοναδικό τρόπο.

Πέντε διαφορετικοί τρόποι εκχύλισης καφέ

Γνωρίστε πως η κάθε μια ξεχωριστά αναδεικνύει τη γεύση και το άρωμα του καφέ με μοναδικό τρόπο

Πέντε διαφορετικοί τρόποι εκχύλισης καφέ - εικόνα 1

Ξέρατε ότι εκτός από την κλασική καφετιέρα φίλτρου, υπάρχει το Chemex και το Siphon, για την εκχύλιση του καφέ; Και δεν είναι τα μοναδικά εντυπωσιακά gadget για να γεμίσουμε την κούπα μας με εξαιρετικό καφέ, που ταιριάζει μάλιστα με τα γούστα μας. Υπάρχουν επίσης οι αυτόματες και ημιαυτόματες μηχανές υψηλής πίεσης, το pour over, η γαλλική πρέσα και το aeropress, όπως μας ενημερώνουν οι εξειδικευμένοι Coffee Masters των Starbucks.

Κάθε μέθοδος έχει τα δικά της μυστικά και την δική της ιεροτελεστία, η οποία τονίζει με διαφορετικό τρόπο τα ξεχωριστά προτερήματα του καφέ. Στα Starbucks η έμπειρη ομάδα των Coffee Masters, ανάλογα με τις γευστικές μας επιθυμίες, μας προτείνει τον κατάλληλο τρόπο εκχύλισης. Για παράδειγμα αν θέλουμε ένα καφέ αρμονικό και ισορροπημένο μας προτείνουν τη γαλλική πρέσα, ενώ αν προτιμάμε ένα καφέ με ξεκάθαρες γεύσεις συνιστούν το siphon.

Οι διαφορετικοί μέθοδοι (τρόποι) εκχύλισης

Το να γνωρίζεις τις διαφορετικές μεθόδους δημιουργίας καφέ μεταφράζεται αμέσως σε απόλαυση. Θέλεις κάτι πιο πικρό, πιο γεμάτο σε σώμα, λιγότερο όξινο ή περισσότερο αρωματικό, διαλέγεις για να το πετύχεις το σωστό τρόπο εκχύλισης. Είναι πραγματικά πολύ ιντριγκαδόρικο να έχεις την ίδια ποικιλία και να μπορείς να παίξεις με το χαρακτήρα του καφέ, να φλερτάρεις με τις γευστικές αρμονίες και να έχεις ένα tailor made αποτέλεσμα. Αρκεί να γνωρίζεις τις πέντε βασικές μεθόδους εκχύλισης:

1.Aeropress

Μια φινετσάτη διαδικασία για την παραγωγή espresso και φίλτρου. Στην πράξη χρησιμοποιούμε φίλτρο μιας χρήσης και η εκχύλιση πραγματοποιείται με την πίεση που ασκείται στο μείγμα του ζεστού νερού και του καφέ, που βρίσκεται μέσα στο θάλαμο της aeropress. To αποτέλεσμα είναι ντελικάτο. Ο καφές μας έχει χαμηλή οξύτητα, ελαφρύ σώμα και πλούσια γεύση.

Πέντε διαφορετικοί τρόποι εκχύλισης καφέ - εικόνα 2

2.Siphon

Μια από τις μεθόδους που ανεβάζουν στροφές και είναι εντυπωσιακή είναι αυτή του siphon, που λειτουργεί με φωτιά αλογόνου ή φλόγα βουτανίου. Με την φωτιά παράγεται η απαιτούμενη θερμότητα για το βράσιμο του νερού. Στη συνέχεια οι ατμοί ωθούν το νερό που βράζει στο κάτω γυάλινο θάλαμο να ανέβει στο πάνω που βρίσκεται ο αλεσμένος καφές και να πραγματοποιηθεί η εκχύλιση. Με αυτή την διαδικασία ο καφές που φτάνει στην κούπα μας έχει ξεκάθαρες και έντονες γεύσεις.

Πέντε διαφορετικοί τρόποι εκχύλισης καφέ - εικόνα 3

3.Pour Over

Ένας πολύ εύκολος τρόπος με φοβερά όμως αποτελέσματα καθώς ξεχωρίζει τις γεύσεις του καφέ και τις εμπλουτίζει. Χρειαζόμαστε έναν απλό κώνο, καλύτερα κεραμικό και ένα χάρτινο φίλτρο. Μετά τα βήματα είναι απλά, ρίχνουμε το ζεστό νερό πάνω από τον αλεσμένο καφέ και ξεκινάνε να αναδύονται τα γοητευτικά αρώματα.

Πέντε διαφορετικοί τρόποι εκχύλισης καφέ - εικόνα 4

4.Γαλλική Πρέσα

Η πιο διάσημη μέθοδος και όχι άδικα αφού διατηρεί όλα τα έλαια του καφέ στην κούπα μας. Η γαλλική πρέσα δίνει καφέ πλούσιο, με έντονο σώμα και ισορροπημένη γεύση. Η εκχύλιση γίνεται και σε αυτή την περίπτωση με πίεση από το μεταλλικό φίλτρο της πρόσμιξης ζεστού νερού και αλεσμένου καφέ.

Πέντε διαφορετικοί τρόποι εκχύλισης καφέ - εικόνα 5

5.Chemex

Ο τρόπος αυτός ακούγεται πολύ και έχει γίνει μόδα. Ένα από τα δυνατά ατού του είναι η κομψή εμφάνιση. Αποτελείται από ένα ωραίο κώνο και μια εντυπωσιακή γυάλινη καράφα. Ο αλεσμένος καφές τοποθετείται σε χάρτινο φίλτρο στο στόμιο της καράφας και η εκχύλιση γίνεται με τη χρήση ζεστού νερού στον αλεσμένο καφέ. Γι αυτούς που αγαπάνε τους καφέδες με πολυπλοκότητα στα αρώματα και στις γεύσεις θα αγαπήσουν το Chemex.

Πέντε διαφορετικοί τρόποι εκχύλισης καφέ - εικόνα 6

Συμβουλές για καλύτερο καφέ στην κούπα μας

Πέντε διαφορετικοί τρόποι εκχύλισης καφέ - εικόνα 7

Για το πρώτο στάδιο, αυτό που αφορά τον τρόπο εκχύλισης, πήραμε μια καλή γεύση, δεν αρκεί όμως η σωστή διαδικασία για τον ωραιότερο καφέ. Ο καφές είναι ένα μαγικό και πολύπλοκο ρόφημα που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και θέλει δεξιοτεχνία, εμπειρία και γνώσεις. Στα Starbucks δεν σταματάνε ποτέ οι δοκιμές, η έρευνα και τα πειράματα για την ανάδειξη των δυνατών στοιχείων των κόκκων. Στα πλαίσια αυτών των ερευνών δουλεύουν με όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την ποιότητα του καφέ κατά την εκχύλιση δηλαδή με: την αναλογία, το νερό, το είδος του αλέσματος και την φρεσκάδα.

Τι σημαίνει κάθε παράγοντας; Πρώτος και πολύ σημαντικός η αναλογία καφέ και νερού καθορίζει την γεύση. Στη περίπτωση που έχουμε περισσότερο καφέ το αποτέλεσμα είναι πολύ πικρό, ενώ αντίθετα αν υπερτερεί πολύ το νερό ο καφές είναι αδύναμος και νερωμένος. Οι ειδικοί των Starbucks μας προτείνουν δυο κουταλιές της σούπας καφέ για 180ml νερό, όσον αφορά την παρασκευή καφέ με γαλλική πρέσα. Το νερό όπως βλέπουμε αποτελεί το βασικό συστατικό του ροφήματος επομένως πρέπει να είναι φρέσκο, δροσερό και για να μην αλλοιώνει τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ να είναι φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο.

Πέντε διαφορετικοί τρόποι εκχύλισης καφέ - εικόνα 8

Όσον αφορά το άλεσμα των κόκκων πρέπει να θυμόμαστε ότι οι πολύ λεπτοκομμένοι καφέδες δίνουν πικρό καφέ ενώ οι πολύ χοντροκομμένοι αρκετά ξινό. Πρέπει λοιπόν ή να έχουμε κάτι ενδιάμεσο ή να διαλέξουμε το κατάλληλο άλεσμα σύμφωνα με τον εκάστοτε τρόπο εκχύλισης. Για παράδειγμα, για γαλλική πρέσα το κατάλληλο άλεσμα είναι χοντροκομμένο, ενώ καφετιέρες με κωνοειδή φίλτρα θέλουν λεπτοκομμένο άλεσμα.

Πέντε διαφορετικοί τρόποι εκχύλισης καφέ - εικόνα 9

Σεμινάριο εκχύλισης καφέ

Πέντε διαφορετικοί τρόποι εκχύλισης καφέ - εικόνα 10

Όσο πιο βαθιά μπαίνει κανείς στην φιλοσοφία του καφέ τόσο περισσότερο μαγεύεται και καταλαβαίνει ότι πρόκειται για υψηλή τέχνη, που φλερτάρει με τις γευστικές αισθήσεις και μας ανεβάζει την διάθεση. Ταυτόχρονα τόσο περισσότερο αποκτά το μικρόβιο και θέλει να μάθει και άλλα. Ετοιμαστείτε λοιπόν για ένα εκπληκτικό σεμινάριο.

25 τυχεροί αναγνώστες του Αθηνοράματος θα έχουν την ευκαιρία να παραβρεθούν σε ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι Coffee Masters των Starbucks, θα παρουσιάσουν πέντε διαφορετικούς τρόπους εκχύλισης καφέ. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 12 Οκτωβρίου στις 19:00 στο κατάστημα Starbucks Κοραή 4, στο κέντρο της Αθήνας.

Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στη σελίδα του διαγωνισμού, απαντήστε σωστά σε μία ερώτηση και μπείτε στην κλήρωση για να συμμετάσχετε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.

'Paradiso': Sustainability σε ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου

Το εμβληματικό σποτ της Βαρκελώνης βλέπει σε μια πιο βιώσιμη μπάρα μέσω (και) του Paradiso Sustainability Summit.