Κεριά από υπολείμματα espresso, βρώσιμα μυρμήγκια και οικολογία στο ελληνικό World Class

Ο Παναγιώτης Κανατσούλης τού «The Clumsies» είναι ο bartender που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό του πιο απαιτητικού διαγωνισμού ποτών.

Κεριά από υπολείμματα espresso, βρώσιμα μυρμήγκια και οικολογία στο ελληνικό World Class

Το περασμένο διήμερο πραγματοποιήθηκε στο Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών ο ελληνικός τελικός του World Class, του πιο απαιτητικού ίσως διαγωνισμού ποτού στον κόσμο. Δώδεκα bartenders την Τρίτη 16 Μαΐου και από αυτούς τρεις την Τετάρτη 17 Μαΐου πέρασαν τη μία δοκιμασία μετά την άλλη, πάντα με βάση τα Reserve Brands της Diageo, ώστε να φτάσουμε στην ανάδειξη του Παναγιώτη Κανατσούλη ως Έλληνα World Class Bartender του 2017. O bartender του «The Clumsies», που πέρυσι έφτασε μέχρι την τελική τετράδα, θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον παγκόσμιο τελικό στην Πόλη του Μεξικού.

Κεριά από υπολείμματα espresso, βρώσιμα μυρμήγκια και οικολογία στο ελληνικό World Class - εικόνα 1
Ο Παναγιώτης Κανατσούλης με τον περσινό Έλληνα World Class Bartender, Αλέξη Σιμωνίδη

Την πρώτη μέρα του διαγωνισμού, οι δώδεκα bartenders διαγωνίστηκαν σε μια δοκιμασία ταχύτητας, κλήθηκαν να αναγνωρίσουν την ποσοστιαία αναλογία των πέντε ουίσκι σε ένα blend και παρουσίασαν ένα signature cocktail με οικολογική θεματική (ανακύκλωση, βιολογικά προϊόντα, χρήση υπολειμμάτων, αποφυγή χρήσης πλαστικού και χαρτιού). Σε αυτή, την πιο ενδιαφέρουσα δοκιμασία, είδαμε τον Αναστάση Βιζυηνό από τη Θεσσαλονίκη να χρησιμοποιεί καφέ αγορασμένο κατευθείαν από την οικογένεια στη Βραζιλία που τον παράγει, αλλά και ένα ιαπωνικό σκεύος από συγκολλημένα κομμάτια πορσελάνης, τον Αντώνη Τσακίρη από τη Δράμα να βάζει στο cocktail του υλικά σχεδόν αποκλειστικά από τον τόπο του και τον Λυκούργο Χριστοθανόπουλο από το «Hide & Seek» να εκμεταλλεύεται το αμυλούχο νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών.

Κεριά από υπολείμματα espresso, βρώσιμα μυρμήγκια και οικολογία στο ελληνικό World Class - εικόνα 2
από αριστερά: Θάνος Ιωάννου, Παναγιώτης Κανατσούλης, Αλέξανδρος Στεπτσένκο

Ο Κανατσούλης στο fine dining σερβίρισμα του Phoenix, με το οποίο έκανε μια επίδειξη τεχνικών fat washing, απόσταξης και ανθράκωσης, χρησιμοποίησε μυρμήγκια, ο Θάνος Ιωάννου από το «Odori» συνόδευσε το δικό του σερβίρισμα με John Coltrane, μίλησε με επιστημονικά δεδομένα για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και άναψε κεριά κατασκευασμένα από τον ίδιο από τα υπολείμματα παρασκευής του espresso, ενώ ο Αλέξανδρος Στεπτσένκο, επίσης από το «Odori», μίλησε για την αναγκαιότητα πρόληψης της καταστροφής του περιβάλλοντος καθώς και για τη συμπόρευση με τη φύση «αρωματίζοντας» το πολύ ευχάριστο cocktail του με ελιές, δεντρολίβανο, μαντζουράνα και μαύρο σκόρδο.

Οι τρεις τελευταίοι, που προέρχονται από τα αδελφά bars «The Clumsies» και «Odori», τα οποία έχουν ως μία από τις σταθερές προτεραιότητές τους την εξωστρέφεια, πέρασαν στην τελική δοκιμασία της Τετάρτης, τη δημιουργία ενός pop up bar μέσα στο Παλαιό Χρηματιστήριο. Ο Κανατσούλης έφερε την άνοιξη στην μεξικάνικη χασιέντα του, ο Ιωάννου μας έκανε μέλη ενός πριβέ club και ο Στεπτσένκο έστησε ένα αιγαιοπελαγίτικο σκηνικό και φόρεσε με τους βοηθούς του μαρινιέρες.

Ο ελληνικός τελικός του World Class ήταν και φέτος άλλη μια απόδειξη ότι οι Έλληνες bartenders είναι δημιουργικοί, πεισματάρηδες και φιλόδοξοι να μπουν σε μια εκλεκτή διεθνή ομάδα bartenders.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Τα μπαρ του φθινοπώρου: Πού και τι πίνουμε φέτος;

Νέα και παλιά μπαρ, φεστιβάλ και όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε bar aficionado της αθηναϊκής σκηνής για το επόμενο διάστημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
24/09/2022

Το "The Foundry Rooftop" ανεβάζει εντάσεις με τον Άγγελο Πεντάρη

Red Hot Chili Peppers, Arctic Monkeys και 2Pac συναντούν Taylor Swift, Dua Lipa και Lizzo, σε μια βραδιά με διασκευές και remixes κορυφαίων επιτυχιών των τελευταίων δεκαετιών, από τον νεαρό drummer με τη συναρπαστική ιστορία ζωής.

Στο "Λοκάλι" για λίγο ακόμη καλοκαίρι

Επέκταση θερινής και γευστικής ραστώνης σε αυλή και ταράτσα, στου Ψυρρή.

Ο Γιώργος Φακίνος resident DJ στο LouLou Is Present

Για ένα Σάββατο του μήνα θα μοιράζεται τα decks με τους καλύτερους local και διεθνείς DJs.

Μα πού πήγε η σαμπάνια;

Τελειώνει όντως η σαμπάνια από την αγορά; Μην αγχώνεσαι, ο εκλεκτός αφρώδης οίνος θα παραμείνει στον αφρό των οινικών εξελίξεων.

'Athens Wine & Art Festival': Tο μεγαλύτερο φεστιβάλ κρασιού και τέχνης στην Ελλάδα επιστρέφει

Στις 8 και 9 Οκτωβρίου, στο χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Το "Angelo et Manolo" αγαπά το κρασί και τους ανθρώπους

Όταν ο Εμμανουήλ Καραλής δεν πετά στους αιθέρες, σερβίρει φίνα κρασιά στην Μητροπόλεως, μαζί με τον γιο της Φωτεινής Παντζιά του "By The Glass".