Archie Hamilton: «Το rave είναι μια μορφή διαλογισμού»

Ο Βρετανός DJ/παραγωγός που εμφανίζεται το Σάββατο 25/2 στο «Room», μας μιλάει για τη μουσική του, το clubbing στο Λονδίνο και τον ήχο που του άλλαξε τη ζωή.

Archie Hamilton: «Το rave είναι μια μορφή διαλογισμού»

Έχοντας τις ρίζες του στο dancefloor, ο Archie Hamilton μεταφέρει στη μουσική του την παλιά ζωτικότητα του clubbing, αλλά και διατηρεί old school συνήθειες όπως τα «ανώνυμα βινύλια» (στο project Arkityp) ή τα έξτρα tracks μόνο στις εκδόσεις βινυλίου. Οι δισκογραφικές δουλειές που του έδωσαν μεγάλη ώθηση ήταν το «Works on Sunday EP» και το «Troublemaker EP» (το 2016 βρέθηκε στην 70η θέση του δημοψηφίσματος του Resident Advisor), ενώ ως DJ έχει την τύχη να ανήκει στο δυναμικό της πλατφόρμας Fuse London, η οποία έχει επεκταθεί στην Ίμπιζα και βραβεύτηκε στα βραβεία Best of British ως το καλύτερο club event.





Στην Αθήνα τον Archie Hamilton φέρνει για πρώτη φορά η ομάδα Believe Athens του Jonn Basklavanis, η οποία συμμερίζεται τις απόψεις του φιλοξενούμενού της για το clubbing: με τα parties της, η ομάδα μας προτρέπει να πιστέψουμε στη δύναμη της μουσικής, στον εαυτό μας και σ’ αυτούς που μας περιβάλλουν, στην έννοια της κοινότητας και στα όνειρα. Με την πρόσκληση στον Archie Hamilton (προηγούμενη στον Zlatnichi από τη Βοσνία) η Believe κάνει τα πρώτα της βήματα παρακολουθώντας προσεκτικά τον underground ήχο, ξεχωρίζοντας ανερχόμενους καλλιτέχνες και πιστεύοντας στο ταλέντο και τις προοπτικές τους για το μέλλον – ό,τι δηλαδή πρέπει να κάνει κάθε ομάδα για να εκπαιδεύσει εμάς τους clubbers.

Archie Hamilton: «Το rave είναι μια μορφή διαλογισμού» - εικόνα 1

Πού σε πετυχαίνουμε αυτό τον καιρό; Ποια είναι τα σχέδιά σου για τους επόμενους μήνες και το καλοκαίρι;
Περιοδεύω στην Ευρώπη και τον Απρίλιο θα είμαι για δύο εβδομάδες στην Κολομβία. Στη συνέχεια ξεκινάει το καλοκαίρι! Θα επιστρέψω στην Ίμπιζα, σε συστηματική βάση πλέον. Οριστικοποιούμε τώρα τα σχέδια, οπότε θα έχετε σύντομα νέα. Δισκογραφικά, δουλεύω πάνω σε πρωτότυπο υλικό, έπειτα από μερικούς μήνες που ασχολιόμουν μόνο με ρεμίξ. Το «Driven EP» στη Fuse London κυκλοφορεί στις 27/2 και μια συνεργασία με τον Enzo Siragusa στο δικό μου label, τη Moscow Records, στο τέλος Μαρτίου. Με τον Subb-an ετοιμάζουμε ένα EP για τη Fuse London, για το οποίο είμαι πολύ ενθουσιασμένος. Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί στην Parliamnt το ρεμίξ μου στο «Stella» των Terence :Terry: & Hanfry Martinez, ενώ μερικά ακόμη ρεμίξ θα κυκλοφορήσουν σύντομα.



Μπορείς να μου μιλήσεις για το project Arkityp;
Με τον Rossko παίζουμε μαζί εδώ και μερικά χρόνια. Έχουμε μια σχεδόν μεταφυσική σύνδεση και επικοινωνία όταν επιλέγουμε tracks! Σκεφτήκαμε, λοιπόν, ότι θα ήταν καλή ιδέα να μπούμε στο στούντιο μαζί. Ολοκληρώσαμε τα τρία tracks της πρώτης κυκλοφορίας της Arkityp σε τρεις μέρες. Το label ήταν το λογικό βήμα μετά τη σειρά από ομώνυμα events στην Ίμπιζα.



Αξίζει ακόμη τον κόπο η Ίμπιζα;
Ασφαλώς! Μπορεί να έχει αλλάξει σε σύγκριση με τα παλιά χρόνια, αλλά έτσι είναι η ζωή, τίποτα δεν μένει ίδιο. Διοργανώνονται ακόμη σπουδαία parties, αρκεί να ξέρεις πού να τα αναζητήσεις. Από την πρόσφατη εμπειρία μου, τα Hyte στο «Amnesia» ήταν εκπληκτικά. Η ατμόσφαιρα στον κεντρικό χώρο τον οποίο είχε αναλάβει το Fuse ήταν ηλεκτρισμένη. Μου θύμισε περασμένες εποχές.

Πώς θα περιέγραφες τον ήχο σου;
Αυτή είναι πάντα μια ερώτηση που με δυσκολεύει! Μου αρέσει η μουσική που σε κάνει να σκέφτεσαι αλλά και να χορεύεις ταυτόχρονα – πάντα πίστευα ότι το rave είναι μια μορφή διαλογισμού. Είναι μουσική για το μυαλό και το σώμα.

Είναι η πρώτη φορά νομίζω που κάνω αυτή την ερώτηση σε έναν ιδιοκτήτη δισκογραφικού label. Γιατί ονόμασες το δικό σου Moscow Records;
Το ξεκινήσαμε με έναν πολύ καλό φίλο, τον ρωσικής καταγωγής Alex Harris, ο οποίος τώρα τρέχει το μουσικόφιλο bar «Behind This Wall». Από τον παππού του είχε κληρονομήσει ένα μικρό χρηματικό ποσό, το οποίο επενδύσαμε στις πρώτες κυκλοφορίες. Θα μπορούσες να πεις, λοιπόν, ότι δώσαμε αυτό το όνομα στο label προς τιμήν του.

Είσαι μέλος του Fuse, οπότε έχεις μια καθαρή εικόνα για το clubbing στο Λονδίνο. Ποια είναι η κατάσταση τώρα;
Περάσαμε μερικά δύσκολα χρόνια στο Λονδίνο. Θρυλικά clubs έκλεισαν από επιτροπές και τοπικές αρχές στο όνομα της ανάπτυξης και για χάρη του κέρδους. Είναι λυπηρό να βλέπεις να εξαφανίζονται ένας προς έναν θεσμοί μέσα στους οποίους μεγάλωσες. Με χαροποιεί όμως ότι ανοίγουν νέα clubs, όπως το «Printworks», το οποίο έχει χωρητικότητα 5.000 ατόμων και καταπληκτικό μουσικό πρόγραμμα. Όσο για το Fuse, επιβιώσαμε και αυτό είναι άλλη μια απόδειξη για το πόσο δυνατή είναι η σκηνή στο Λονδίνο!

Όταν ήσουν έφηβος πήγαινες στο «Fabric». Πώς αισθάνθηκες για όλη αυτή την ιστορία;
Λυπήθηκα πάρα πολύ. Δεν έπεσα όμως από τα σύννεφα. Το τοπικό συμβούλιο είχε ανοίξει βεντέτα με το «Fabric» και προσπαθούσε εδώ και χρόνια λυσσαλέα να το κλείσει. Οι λόγοι που επικαλούνταν δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με τα πραγματικά κίνητρα. Η ίδια ιστορία σ’ όλη την πόλη… Ο «εξευγενισμός» των περιοχών. Η επαναλειτουργία του «Fabric» ήταν μια τεράστια νίκη όχι μόνο για την επιχείρηση, αλλά και για όλους τους νέους ανθρώπους στο Λονδίνο. Αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο στο clubbing. Διεκδικήσαμε τα δικαιώματά μας απέναντι σε μεγάλα συμφέροντα και κερδίσαμε. Αυτή η νίκη είναι μια τεράστια δήλωση.

Ποια είναι η ομορφότερη ανάμνηση απ’ όταν ήσουν raver;
Όταν άκουσα για πρώτη φορά τον ήχο από το σύστημα του The End και του Room 1 στο «Fabric», άλλαξε η ζωή μου!

Μεταφέρεις αυτό το old school συναίσθημα στη μουσική σου;
Το ελπίζω, γιατί από το dancefloor ξεκίνησα κι εγώ! Στη μουσική μου ανακατεύω καινούργια και παλιά στοιχεία. Το βασικότερο ωστόσο είναι ότι στους καιρούς που ζούμε είναι εξαιρετικά σημαντικό να μένουμε εμείς οι επαγγελματίες πιστοί στις αρχικές αξίες του clubbing.

Έρχεσαι για πρώτη φορά στην Αθήνα. Τι γνωρίζεις για την ελληνική σκηνή;
Είμαι τυχερός που έχω συνεργαστεί με ανθρώπους όπως ο Bengoa, ο Echonomist και ο Stathis Lazarides, οπότε ανυπομονώ να πάρω από κοντά μια γεύση της σκηνής σας.

Believe Carnival Edition w/ Archie Hamilton στο «Room» (Ιάκχου 22, Γκάζι), το Σάββατο 25/2. Support από τους Jonn, Mackenzie Felix, Antony PL και Stath. Είσοδος 10€ (με μπίρα ή energy drink), φιάλη 80€ (απλή) και 120€ (σπέσιαλ).



Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/04/2024

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.

'Paradiso': Sustainability σε ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου

Το εμβληματικό σποτ της Βαρκελώνης βλέπει σε μια πιο βιώσιμη μπάρα μέσω (και) του Paradiso Sustainability Summit.

Ο DJ Ravin για ένα τελευταίο ανοιξιάτικο session στο "Athenee"

Ο διάσημος DJ από το Παρίσι αναμένεται να μάς ταξιδέψει ξανά με τις μουσικές του επιλογές στα κορυφαία μπαρ για τα οποία η πόλη φημίζεται.