5 νέα μπαρ για fine drinking

Η Αθήνα υποδέχεται τον καινούργιο χρόνο με ακόμη μερικές προτάσεις για fine drinking σε διαφορετικά σκηνικά και συνθήκες, επηρεασμένα είτε από μια παλιά Αθήνα είτε από άλλες κουλτούρες.

5 νέα μπαρ για fine drinking

Η Αθήνα υποδέχεται τον καινούργιο χρόνο με ακόμη μερικές προτάσεις για fine drinking σε διαφορετικά σκηνικά και συνθήκες, επηρεασμένα είτε από μια παλιά Αθήνα είτε από άλλες κουλτούρες.

5 νέα μπαρ για fine drinking - εικόνα 1
Στην μπάρα του «Omu Kitchen Cocktails»

Μόλις ανοίγεις τη γυάλινη πόρτα που οδηγεί στο Οmu Kitchen Cocktails (Δηλιγιάννη 54, Κηφισιά, 2108018516), στον πρώτο όροφο του «Oozora», αντικρίζεις έναν πίνακα με παπαγάλους: «οmu» σημαίνει «παπαγάλος» στα γιαπωνέζικα, γι’ αυτό το πολύχρωμο πτηνό είναι ένα διακοσμητικό μοτίβο που επαναλαμβάνεται στο χώρο – φυσικά καταλαμβάνει και μια θέση στον ανατρεπτικό πίνακα που απεικονίζει έναν «ζωικό» Μυστικό Δείπνο. Το «Οmu» είναι ένα υβριδικό εγχείρημα, ένα bar-restaurant που κλαμπίζει για ένα 30+ κοινό το οποίο θέλει να φάει χαλαρά, να συνεχίσει με cocktails και να χορέψει με mainstream anthems (με την αναλογία ξένων από τα ’80s-’90s κι ελληνικών να γέρνει στα πρώτα).

Ο Γιώργος Παντελούκας εμπνεύστηκε το στήσιμο και τις αποχρώσεις του χώρου από την αρχοντική ταυτότητα του κτιρίου, χρησιμοποιώντας ζεστά χρώματα, custom made έπιπλα ετερόκλητου στιλ και πολλούς καναπέδες αλλά και δια­τηρώντας την ογκώδη μαρμάρινη μπάρα που δεσπόζει σχεδόν στο κέντρο του χώρου και σκεπάζεται από ένα φωτεινό λαβύρινθο. Η φιλοσοφία του executive chef ­Γιώργου Βενιέρη (operation chef ο Σήφης Μανουσέλης) και το απαλλαγμένο από αυστηρότητα concept του «Omu» σε προτρέπουν να δοκιμάσεις το streetfood με τα χέρια: έτσι ευχαριστηθήκαμε τη νοστιμότατη πίτσα Duckgonzola (με μοτσαρέλα, γκοργκοντζόλα και πάπια φούρνου) και το Spicy Crab Burger (με καβουρόψιχα, ομελέτα και πράσινη πιπεριά).

Τα cocktails, που έχει επιμεληθεί ο executive bartender Σπύρος Κερκύρας, είναι απολύτως ισορροπημένα (π.χ. ο spicy χαρακτήρας στο Take Care ή ο φρουτώδης στο Berry Punch), κάνουν άνετα παιχνίδι με το φαγητό κι εκτελούνται με αγάπη από τον Φώτη Μέξη – θα το αισθανθείς όταν σου πει ότι αγοράζει λουλούδια καθ’ οδόν προς τη σχολή για να χρησιμοποιήσει τα πέταλα στη διακόσμηση του ποτηριού.

5 νέα μπαρ για fine drinking - εικόνα 2
Ιαπωνικής φιλοσοφίας drinking στο «Red Door»

Στο υπόγειο της Τσακάλωφ 6 μια κόκκινη πόρτα κρυμμένη πίσω από πυκνές φτέρες σε οδηγεί στο… Red Door (2103647712), το νέο εγχείρημα του Χρήστου Σουρλίγκα, ο οποίος μετά το success story των «Koi» μεταφέρει την αγάπη του για την ιαπωνική κουλτούρα του φαγητού και του ποτού σε ένα bar-restaurant με αέρα λονδρέζικου πριβέ club και μινιμαλιστική νηφαλιότητα. Στη μία πλευρά αυτού του υπογείου, του πρώτου που φέρνει στην Αθήνα την ιεροτελεστία του yakiniku (σημαίνει «ψήνω κρέας» στα γιαπωνέζικα), υπάρχουν επτά υπόσκαφα τραπέζια όπου κάθεσαι έχοντας βγάλει τα παπούτσια σου (φοράς σοσονάκια μιας χρήσης) και ψήνεις το κρέας της επιλογής σου – το μενού, που περιλαμβάνει επίσης ramen soup, dim sum, τεμπούρα και σαλάτα κίμτσι, το έχει επιμεληθεί ο Alsi Sin της Wolves of the Kitchen.

Απέναντι, στην εντυπωσιακή μπάρα, συναντάς τον Γιάννη-Πέτρο Πετρή, εκπαιδευμένο στην απλότητα και την καθαρότητα του ιαπωνικού bartending. Στο φωτιζόμενο λευκό μάρμαρο της μπάρας ακουμπάς τον κατάλογο από ρυζόχαρτο και ξεκινάς από τα Japanese Gin & Tonic (εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποιο από τα τέσσερα!) και συνεχίζεις με ένα Tokyo Spritz, μια πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική του γνωστού aperitivo, ένα στιβαρό BBQ Old Fashioned και μια Yuzu Margarita, που ταίριαξε ιδανικά με ένα πιάτο καλαμάρι τεμπούρα.

Τα G&T κοστίζουν € 8,50 και τα υπόλοιπα cocktails € 9,50, κάτι που διευκολύνει την εξερεύνηση του απωανατολίτικου fine drinking.

5 νέα μπαρ για fine drinking - εικόνα 3
Comfort παλιομοδίτικη ατμόσφαιρα στο κομψότατο «Quartier d’Athènes»

Στην Πλατεία Αγίων Θεοδώρων, στο γωνιακό σημείο όπου βρισκόταν το κλασικό μαγειρείο «Άλπεις», το Quartier d’Athènes (2155003850) είναι το café-bistrot που θεωρούμε ότι καλύπτει ένα μεγάλο κενό στο αθηναϊκό downtown για όσους αναζητούν έναν κομψό, προσεγμένο και προσιτό στις τιμές χώρο, ανάμεσα στα πιο θορυβώδη bars της περιοχής ή σε πιο εστιατορικές επιλογές.

Η ανάγλυφη ανθική ταπετσαρία που καλύπτει έναν τοίχο, η τεχνοτροπία στις κολόνες, το σκούρο ξύλο που καλύπτει την κουζίνα, τα custom made φωτιστικά παλαιού τύπου, το πράσινο μάρμαρο στην μπάρα, τα βιε­νέζικα καθίσματα έξω στην πλατεία και οι δερμάτινοι καναπέδες σε βαθυπράσινο χρώμα, όλα δημιουργούν μια comfort παλιομοδίτικη ατμόσφαιρα που ενισχύεται από τη ζωηρή jazz μουσική και τη συμπεριφορά του προσωπικού. Στην ολοήμερη λειτουργία του, το «Quartier d’Athènes» προσφέρει πρωινό (μεταξύ άλλων, ζυμωτό ψωμί με καπνιστό σολομό ή νούμπουλο), all day μενού ελληνικού και μεσογειακού προσανατολισμού, wine list με προτίμηση στον ελληνικό αμπελώνα (και κάποιες ετικέτες από τον διεθνή) και μια λίστα με cocktails που ακολουθεί κλασική γραμμή – από Pimm’s Cup μέχρι perfect Gin & Tonic.

5 νέα μπαρ για fine drinking - εικόνα 4
Αναβαθμισμένη cocktail list στο «RockFellas Excelsior»

Στον Πειραιά ο Γιάννης Σεμιτέκολο ανακαίνισε το αμερικανικού τύπου bar του «RockFellas», του έδωσε πιο elegant χαρακτήρα με δερμάτινους καναπέδες, απλίκες και μαρμάρινα stands και το ξανάνοιξε πριν από ένα μήνα ως RockFellas Excelsior (Μαρίνα Ζέας, 2104184440). Ο Johnny Cash εξακολουθεί να παρακολουθεί τα δρώμενα πίσω από την μπάρα, ωστόσο τα εξώφυλλα του «Rolling Stone» αντικαταστάθηκαν με τα ευφυή illustrations των εξωφύλλων του «New Yorker» και το χρώμα από μαύρο έγινε royal blue.

Η αισθητική αλλαγή είναι το ένα σκέλος, το βασικότερο όμως είναι η στροφή στο αθηναϊκών προδιαγραφών fine drinking (παίζουν και guest bartendings), κάτι το οποίο δεν προσφέρεται πουθενά αλλού στον Πειραιά. Ο head bartender Γιάν­νης Γεωργακάκης μαζί με τους Θάνο Ξύκη και Αλέξανδρο Τζαλακώστα θα σου φτιάξουν 15 signature cocktails ή όποιο κλασικό επιθυμείς και θα σε καθοδηγήσουν σε μια spirit list με πάνω από 100 ετικέτες (περιλαμβάνει μέχρι και γιαπωνέζικα ουίσκι και μεσκάλ). DJs σε rotation παίζουν από την Τρίτη μέχρι και την Κυριακή (οι ημέρες λειτουργίας του bar) swing, disco, bossa nova, rock ’n’ roll και rock, σε χαμηλότερη ένταση τις καθημερινές, για να μην ξεχνάς ποτέ ότι η πρώτη αποστολή του bar είναι να σε κοινωνικοποιεί.

5 νέα μπαρ για fine drinking - εικόνα 5
«Moriarty» στην Πλατεία Καρύτση

Στην Πλατεία Καρύτση, εκεί όπου βρισκόταν η «Πρίζα», ο ηθοποιός­ Πάνης Καλοφωλιάς άνοιξε το Moriarty (Χρ. Λαδά 1, 2130406763), συνεπαρμένος από τον χαρακτήρα του ήρωα του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ αλλά και νοσταλγώντας ένα bar όπως παλιά, όπου η μουσική συνοδεύει τις κουβέντες και οι θαμώνες φτιάχνουν το προφίλ του μαγαζιού. Η αγάπη του για τη βρετανική και τη σκοτσέζικη κουλτούρα ξεπετάγεται πότε με το καρό ύφασμα που ντύνει ένα σκαμπό, πότε με το ρόπαλο του κρίκετ στην μπάρα και πότε με τα ονόματα των cocktails (Picadilly, Mrs Peel από τους «Εκδικητές»). Στην μπάρα και στα πάσα από βερνικωμένο μαύρο ξύλο, που θέλεις να το χαϊδεύεις, θα πιεις­ το straight ποτό σου ή μια μπίρα BrewDog ακούγοντας τις εκκεντρικές και αντισυμβατικές επιλογές των DJs.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/04/2024

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.

'Paradiso': Sustainability σε ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου

Το εμβληματικό σποτ της Βαρκελώνης βλέπει σε μια πιο βιώσιμη μπάρα μέσω (και) του Paradiso Sustainability Summit.

Ο DJ Ravin για ένα τελευταίο ανοιξιάτικο session στο "Athenee"

Ο διάσημος DJ από το Παρίσι αναμένεται να μάς ταξιδέψει ξανά με τις μουσικές του επιλογές στα κορυφαία μπαρ για τα οποία η πόλη φημίζεται.