Χρήστος Τεντόμας: «Είναι κατάκτηση για το κέντρο της Αθήνας να συνδυάζει αρμονικά τον εμπορικό και ψυχαγωγικό του χαρακτήρα»

Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ με αφορμή τη συνδιοργάνωση από τον Oργανισμό του Athens Fine Drinking. 

Χρήστος Τεντόμας: «Είναι κατάκτηση για το κέντρο της Αθήνας να συνδυάζει αρμονικά τον εμπορικό και ψυχαγωγικό του χαρακτήρα»

Γιατί το mixology είναι μία μορφή πολιτισμού; Ποια είναι η νέα εικόνα του εμπορικού τριγώνου και γιατί μπορεί να θεωρείτε «επιτυχία»; Πώς μπορούν να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα σε άλλες περιοχές της Αθήνας; Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων είναι συνδιοργανωτής του καινούργιου θεμσού Athens Fine Drinking και με αυτή την αφορμή ο πρόεδρός του κ. Χρήστος Τεντόμας μιλάει στο «α».

Χρήστος Τεντόμας: «Είναι κατάκτηση για το κέντρο της Αθήνας να συνδυάζει αρμονικά τον εμπορικό και ψυχαγωγικό του χαρακτήρα» - εικόνα 1

Πώς αποφασίσατε να γίνει ο ΟΠΑΝΔΑ συνδιοργανωτής του Athens Fine Drinking;
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας αποτελεί τον μεγαλύτερο θεσμικό φορέα Πολιτισμού στην Αθήνα, που απευθύνεται μέσω των δράσεών του στους πολίτες κάθε ηλικίας. Γι’ αυτό και στηρίζει κάθε εκδήλωση που σέβεται και υποστηρίζει τους σκοπούς του. Θεωρήσαμε, λοιπόν, πως μέσω του Athens Fine Drinking όλοι οι κάτοικοι της Αθήνας και των ευρύτερων περιοχών, καθώς και οι επισκέπτες της, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τη σύγχρονη κουλτούρα του πόλης. Τον σύγχρονο Πολιτισμό της, που περικλείει ανεξάντλητες έννοιες. Διότι ο Πολιτισμός έχει δυναμική. Αναπτύσσεται δε, και παράλληλα συμπυκνώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που μας διαπλάθουν και μας καλλιεργούν. Και το Athens Fine Drinking, υπό το πρίσμα διάφορων δραστηριοτήτων και πρωτότυπων σεμιναρίων για την τέχνη του mixology, θα μας μυήσουν στην κουλτούρα και την φιλοσοφία του fine drinking.

Τα τελευταία χρόνια ο χαρακτήρας του εμπορικού τριγώνου έχει αλλάξει με τη λειτουργία πολλών μπαρ. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για τη νέα αυτή εικόνα της περιοχής;
Πράγματι, το εμπορικό τρίγωνο της πόλης μας έχει αλλάξει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηνών. Σήμερα, λοιπόν, παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα, που το καθιστά ίσως ως το μοναδικό κέντρο ευρωπαϊκής πρωτεύουσας με τόσο ενδιαφέροντα χαρακτήρα. Το πρωί βλέπεις ανθρώπους να κάνουν τα ψώνια τους στα εκατοντάδες εμπορικά καταστήματα και αργότερα να κάθονται σε κάποιο από τα μαγαζιά της περιοχής για να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν. Το βράδυ αυτά, τα ίδια μαγαζιά, μεταμορφώνονται σε καλαίσθητα μπαρ δίνοντας ζωντάνια στην περιοχή μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Και μάλιστα μπαρ με διεθνή αναγνώριση και ανθρώπους με διεθνείς διακρίσεις, που προσελκύουν όχι μόνο τους περιοίκους και όσους ταξιδεύουν την πόλη μας για πρώτη φορά, αλλά και ανθρώπους που έρχονται συγκεκριμένα γι’ αυτά – για να γνωρίσουν νέες, ξεχωριστές γεύσεις. Είναι κατάκτηση, λοιπόν, για το κέντρο της πόλης μας να συνδυάζει αρμονικά τον εμπορικό και ψυχαγωγικό του χαρακτήρα. Κι αυτό από μόνο του αποτελεί επιτυχία για την πόλη μας.

Είστε θαμώνας κάποιων από τα μπαρ του κέντρου;
Προτιμώ να πηγαίνω σε μέρη όπου μπορώ να χαλαρώσω με καλούς φίλους, καλό ποτό και ωραία μουσική.

Πώς θα μπορούσε να υποστηριχτεί η λειτουργία αυτών των μπαρ (π.χ. διαμόρφωση της περιοχής) ώστε να γίνει το αθηναϊκό κέντρο μόνιμος πόλος έλξης επισκεπτών από όλη την πόλη;
Όσο περισσότερο στηρίξουμε εμείς οι ίδιοι το σπίτι μας, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα το επισκέπτονται σε μόνιμη βάση. Εκδηλώσεις πολιτιστικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα, που είναι κυρίαρχες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως επίσης και διοργανώσεις όπως το Athens Fine Drinking και το Athens Gardens Festival συμβάλλυν καθοριστικά σ’αυτήν την προσπάθειά μας. Φυσικά, όπως εξήγησα και παραπάνω, όλη η περιοχή έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο ανοιχτή και πιο φιλική προς στους θαμώνες της, κατοίκους και επισκέπτες. Σ’ αυτό έχει συντελέσει θετικά η πεζοδρόμηση πολλών τμημάτων της, δίνοντας την ευκαιρία στους πεζούς να απολαμβάνουν τη βόλτα τους, κάθε ώρα της ημέρας.

Διακρίνετε δυναμική ανάπτυξης και σε άλλες περιοχές του Δήμου, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, και πώς θα μπορούσε να αναδειχθεί αυτή η δυναμική με συγκεκριμένες δράσεις;
Από πλευράς μας κάνουμε διαρκείς προσπάθειες με εκδηλώσεις και δράσεις Πολιτιστικού, αθλητικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου για την ανάδειξη κάθε γειτονιάς της Αθήνας. Αν επισκεφτεί κανείς το site του Οργανισμού μας, θα διαπιστώσει πως κάθε εβδομάδα διοργανώνουμε και υποστηρίζουμε δεκάδες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την πόλη. Υπάρχουν όμως περιοχές στην Αθήνα οι οποίες έχουν περιθώρια ανάπτυξης. Προκειμένου μάλιστα να αναδειχθούν, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα πρέπει να στηρίξουμε τις συνέργειες ιδιωτικού και δημοσίου φορέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού, η συνεργασία μας με το World Class για τη διοργάνωση του «Athens Fine Drinking», που αποδεικνύει πως καθετί σπουδαίο γίνεται ακόμη σπουδαιότερο αν συμβάλουμε όλοι από κοινού.

Athens Fine Drinking, Athens Gardens Festival, Art Athina… Ποιες άλλες δράσεις έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει στο άμεσο μέλλον ο ΟΠΑΝΔΑ;
Ετοιμάζουμε το πρόγραμμά μας Καλοκαίρι στην Αθήνα, το οποίο θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Απευθύνεται σε όλους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης μας και περιλαμβάνει τα τρία Φεστιβάλ του Οργανισμού, στο θέατρο του Αττικού Άλσους, στο θέατρο του Κολωνού και σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Στόχος μας να προβάλουμε τα ξεχωριστά, και πολλές φορές κρυφά, πλεονεκτήματά της Αθήνας και να κινητοποιήσουμε ακόμα περισσότερους κατοίκους να συμμετάσχουν και φέτος σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Η μόνη προϋπόθεση είναι η όρεξη και η ανάγκη για δημιουργική ψυχαγωγία, σε μια πόλη που συνεχίζει να προσφέρει ελπίδα και τρόπους διαφυγής από τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

'Paradiso': Sustainability σε ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου

Το εμβληματικό σποτ της Βαρκελώνης βλέπει σε μια πιο βιώσιμη μπάρα μέσω (και) του Paradiso Sustainability Summit.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
08/04/2024

Ο DJ Ravin για ένα τελευταίο ανοιξιάτικο session στο "Athenee"

Ο διάσημος DJ από το Παρίσι αναμένεται να μάς ταξιδέψει ξανά με τις μουσικές του επιλογές στα κορυφαία μπαρ για τα οποία η πόλη φημίζεται.

Οι KAS:ST ξανά στην Αθήνα με ένα εντυπωσιακό audio-visual πρότζεκτ

Το SEDS Lifestyle παρουσιάζει ένα εκρηκτικό lineup στο "Universe Warehouse".

5.475 ημέρες 'Baba Au Rum': Ένα μπαρ για τον κόσμο

Δημιουργικότητα και fun, ρούμια και κοκτέιλ, προσωπικότητα και έξω καρδιά. Ένα από τα πιο επιδραστικά μπαρ της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα της παγκόσμιας μπάρας, κλείνει μία δεκαπενταετία ζωής.

Στις αθηναϊκές παμπ πριν και μετά την St. Patrick's Day

Το αντίστοιχο του ιταλικού εστιατορίου σε μπαρ, είναι η παμπ. Ευτυχώς, υπάρχουν και στην πόλη αρκετά από εκείνα ακριβώς τα μέρη με τη χαλαρή ατμόσφαιρα, τις ένοχα απολαυστικές λιχουδιές και τη μονίμως ρέουσα μπύρα.

Μετά το 'Line', έρχεται το 'Walk In Athens'

Η ομάδα του πρωτοποριακού αθηναϊκού μπαρ παρουσιάζει προσεχώς ένα ακόμη πολύ ιδιαίτερο ολοήμερο κόνσεπτ.

Ο Αλέξανδρος Χριστόπουλος αναβιώνει το "Studio 54" στο "Athenee"

Ο Αλέξανδρος Χριστόπουλος φέρνει τον μύθο του νεοϋορκέζικου κλαμπ στην καρδιά της Αθήνας, για ένα one night only event