FASMA Festival: Boutique φεστιβάλ-βιτρίνα της αθηναϊκής urban κουλτούρας

Στην τρίτη του διοργάνωση (7-9/4), το φεστιβάλ προσκαλεί ξένους guests σε δημιουργική φόρμα και αναδεικνύει τη δυναμική της local σκηνής.

FASMA Festival: Boutique φεστιβάλ-βιτρίνα της αθηναϊκής urban κουλτούρας

Ισορροπώντας ανάμεσα στον πειραματικό ηλεκτρονικό ήχο και την dance κουλτούρα, η τρίτη διοργάνωση του συνεπούς φεστιβάλ προσκαλεί ξένους guests σε δημιουργική φόρμα αλλά και αναδεικνύει τη δυναμική της local σκηνής. Το τριήμερο 7-9/4, το FASMA Festival χαράσσει μια urban διαδρομή στους χώρους με φρέσκους ήχους και εκπλήξεις ώστε να συναντηθούν οι διαφορετικές «φυλές» της πόλης.

FASMA Festival: Boutique φεστιβάλ-βιτρίνα της αθηναϊκής urban κουλτούρας - εικόνα 1
Ο Actress στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική μουσική Resident Advisor συμπεριέλαβε το φετινό FASMA Festival στο top-10 με τα προτεινόμενα φεστιβάλ ανά τον κόσμο για τον Απρίλιο, κι αυτό είναι ένα μικρό αλλά ενθαρρυντικό βήμα για την καθιέρωση της Αθήνας ως προορισμού για εξειδικευμένα μουσικά events. Στην τρίτη του διοργάνωση, το τριήμερο 7-9/4, το FASMA παραμένει συνεπές στους αρχικούς στόχους του: δηλαδή, να συνενώσει το κοινό του πειραματικού ηλεκτρονικού ήχου και τους clubbers, να αναδείξει μια ελληνική σκηνή DJs και παραγωγών που δημιουργούν σταδιακά χαρακτηριστικό «αθηναϊκό ήχο» κι έχουν αρχίσει να τον εξάγουν στο εξωτερικό, να καθιερωθεί ως ένα boutique φεστιβάλ με πιστό πυρήνα επισκεπτών που να επιστρέφουν κάθε χρονιά, αλλά και να συμβαδίζει με τις νέες τάσεις. «Όσο φρέσκο είναι το εγχείρημα, άλλο τόσο φρέσκο προσπαθούμε να είναι το line-up, αποφεύγοντας τα απαρχαιωμένα bookings», μου λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του FASMA Γιώργος Παπαγεωργόπουλος (και συνδιοργανωτής με τον Αντώνη Καζάκο).

FASMA Festival: Boutique φεστιβάλ-βιτρίνα της αθηναϊκής urban κουλτούρας - εικόνα 2
Ο Ολλανδός Unit Moebius, «η ευρωπαϊκή απάντηση στην Underground Resistance»

Ο συνιδιοκτήτης του label Modal Analysis, που θα ανέβει και στα decks ως Kondaktor, διευκρινίζει για το lineup και τους στόχους του φεστιβάλ: «Παρακολουθώ τη μουσική επικαιρότητα και προσπαθώ να συμβαδίσω μ’ αυτή, βάζοντας ωστόσο και τη δική μας πινελιά. Αυτό που κάνει το FASMA να ξεχωρίζει από τα φεστιβάλ του εξωτερικού είναι το ελληνικό στοιχείο, η ανάδειξη της local σκηνής και των χώρων όπου κινείται. Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε μια massive και απρόσωπη διοργάνωση, αλλά να προσκαλέσουμε το κοινό, το ντόπιο και το ξένο, σ’ έναν περίπατο στο κέντρο της πόλης και σε μια γνωριμία με την αστική κουλτούρα όπως αυτή διαμορφώνεται στα clubs και σε εναλλακτικούς χώρους.»

FASMA Festival: Boutique φεστιβάλ-βιτρίνα της αθηναϊκής urban κουλτούρας - εικόνα 3
Η ρωσική κολεκτίβα Phurpa είναι ένα από τα πολυαναμενόμενα ονόματα του FASMA Festival

Αυτός ο περίπατος θα οδηγήσει τους επισκέπτες του FASMA στο «Six D.O.G.S.», στο «Ρομάντσο», στο «Βυρσοδεψείο», στο «Astron» και στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου, δημιουργώντας μια πλουραλιστική και απολύτως σύγχρονη urban διαδρομή. Πάνω σ’ αυτή θα συνυπάρξουν αρμονικά ο πειραματισμός και η dance κουλτούρα, από την τελετουργική μουσική και τους λαρυγγισμούς της ρωσικής κολεκτίβας Phurpa που βασίζονται στη θιβετιανή παράδοση Bon (ένα live στην αγγλικανική εκκλησία που περιμένουμε με ανυπομονησία) μέχρι τον Unit Moebius, στον οποίο οφείλει πολλά η ολλανδική techno σκηνή. Τα δύο αυτά ονόματα επισκέπτονται για πρώτη φορά τη χώρα μας, ενώ άλλα επιστρέφουν τη στιγμή που βρίσκονται σε μια πολύ καλή φάση δημιουργικότητας.

FASMA Festival: Boutique φεστιβάλ-βιτρίνα της αθηναϊκής urban κουλτούρας - εικόνα 4
Source Direct: ένας... Metalhead από τα παλιά

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο ο Βρετανός Actress, ένας αντισυμβατικός μουσικός που φιλοδοξεί να δηλώνει ότι φτιάχνει «κλασική μουσική για τη νέα γενιά» και πρόσφατα παρουσίασε το project «Momentum» με τη London Contemporary Orchestra στο «Barbican». Επίσης, ο conceptual Jesse Osborne-Lanthier, που αμφισβητεί την κατεστημένη μουσική χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της, ο Lee Gamble, ο οποίος μεταπηδώντας από την drum & bass στην techno δίνει σ’ αυτή μια abstract μορφή, και ο Source Direct, ένας από τους βετεράνους της drum & bass, που η εμφάνισή του στο lineup μάς έκανε να ξεθάψουμε παλιά βινίλια του στη Metalheadz. Όσο για τη local σκηνή, για την οποία συμφωνούμε με τον Γιώργο ότι ανεβαίνει πολύ τα τελευταία χρόνια με labels και πάρτι, μερικά από τα ονόματα που θα την εκπροσωπήσουν είναι η Giganta (που θα μας θυμίσει τις καλές μέρες της UK Garage), ο Miltiades (με deep techno ήχο) και οι Insom και Yinka σε ένα drum & bass session.

Η ελληνική σκηνή δίνει το «παρών»

FASMA Festival: Boutique φεστιβάλ-βιτρίνα της αθηναϊκής urban κουλτούρας - εικόνα 5

Mohammad
Η μουσική δύο γνωστών πειραματιστών της ελληνικής electronica, του Νίκου Βελιώτη και του Ilios, είναι μονολιθική, σκοτεινή και ατμοσφαιρική, κι έχει αποσπάσει επαίνους από διεθνή μέσα με βάση τις κυκλοφορίες τους στην PAN και την Antifrost. (Πέμπτη 7/4 στην αγγλικανική εκκλησία)

FASMA Festival: Boutique φεστιβάλ-βιτρίνα της αθηναϊκής urban κουλτούρας - εικόνα 6

Endlec
Η techno ακριβώς όπως μας αρέσει! Ο Θεσσαλονικιός με τις σωστές βάσεις (βλ. Jeff Mills κ.λπ.) και τις εντυπωσιακές κυκλοφορίες στη Mord θα μας δείξει την industrial και σκοτεινή πλευρά του πιο ενδιαφέροντος μουσικού είδους της εποχής. (Σάββατο 9/4 στο «Βυρσοδεψείο»)

FASMA Festival: Boutique φεστιβάλ-βιτρίνα της αθηναϊκής urban κουλτούρας - εικόνα 7

K.atou
Με την Κατερίνα Μόρτζου θα μπορούσες να μιλάς για ώρες για την αμερικανική house και την techno πάνω από τη μεγάλη συλλογή δίσκων που χτίζει από την εφηβεία της. Θα τη συναντήσεις να παίζει σε αθηναϊκά clubs και events στο εξωτερικό. (Παρασκευή 8/4 στο «Astron»)

Το πρόγραμμα του FASMA Festival αναλυτικά:

Πέμπτη 7/4

Αγγλικανική εκκλησία Αγίου Παύλου (αποκλειστική είσοδος στους κατόχους των 3ήμερων εισιτηρίων)
Phurpa (live)/Mohammad (live)

Παρασκευή 8/4

«Six D.O.G.S.»

Where To Now? Showcase
Jesse Osborne-Lanthier (live)/Nicola Ratti (live)/Kondaktor

«Ρομάντσο»

Live: Unit Moebius Anonymous/June/Archaic Space
DJ set: Virginia/Umwelt/Lee Douglas/Paul Bennett/Chevy/Zorz

«Astron Bar»

K.atou/Mr. Roussos

Σάββατο 9/4

«Βυρσοδεψείο»

Live: Ancient Methods/An-i/Claudio PRC/Coward/Endlec/Giganta/Miltiades
DJ set: Actress/Lee Gamble/Source Direct/Benton/Sawf/Insom & Yinka/MCMXC

Προπώληση εισιτηρίων για το FASMA Festival: www.viva.gr, www.residentadvisor.net, και στα καταστήματα Public, Ιανός, Seven Spots, Reload, Media Markt.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ και σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό φορέα SAE Athens θα πραγματοποιηθούν δύο workshops το Σάββατο 9/4 στο «Ρομάντσο». Στο Arcade DIY Synths Seminar, ο Κώστας Αγγελίδης θα δείξει πώς παιχνιδομηχανές και υπολογιστές από το παρελθόν μπορούν να μετατραπούν σε μουσικό όργανο (11:30-13:30, με ελεύθερη είσοδο). Στη συνέχεια, στο Built your own analog drone synthesizer, ο digital artist Tomash Ghz θα καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες στη δημιουργία DIY συσκευών ήχου. Ο αριθμός συμμετεχόντων σε αυτό το τεχνικό εργαστήριο είναι είναι περιορισμένος στα 10 άτομα, η διάρκεια του είναι τετράωρη (14:00-18:00) και το κόστος είναι 60€ (στην τιμή συμπεριλαμβάνονται τα εξαρτήματα). Δηλώσεις συμμετοχής στο info@fasmafestival.com, με θέμα «I want my own custom Fasma synth», με το ονοματεπώνυμό σας και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Περισσότερες πληροφορίες

Six D.O.G.S.

Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι
  • Bars

Astron

Τάκη 3, Ψυρρή
  • Clubs

Ρομάντσο

Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.