Bonjour Athènes: Το new wave της French house στο «Gazi Music Hall»

Ο The Avener και οι Synapson πρωταγωνιστούν στο dance φεστιβάλ το Σάββατο 2/4, αποδεικνύοντας ότι η γαλλική σκηνή έχει ζωή και μετά τους Daft Punk.

Bonjour Athènes: Το new wave της French house στο «Gazi Music Hall»

Αν προτιμάς τη house γλυκιά και απαλή, αποκλείεται να μην έχεις λιώσει το «Fade out lines» του The Avener. Ο Γάλλος παραγωγός και DJ μας μιλάει για τη «νέα γενιά ιδιοφυών παραγωγών» της γαλλικής σκηνής, καθώς ετοιμάζεται μαζί με τους συμπατριώτες του Synapson να πρωταγωνιστήσουν στο dance φεστιβάλ Bonjour Athènes, το Σάββατο 2/4 στο «Gazi Music Hall».

Bonjour Athènes: Το new wave της French house στο «Gazi Music Hall» - εικόνα 1
The Avener

Στα τέλη των ’90s, οι Daft Punk οδηγούσαν ως σημαιοφόροι το κίνημα της French house: πίσω τους, ονόματα όπως οι Cassius, Motorbass, Étienne de Crécy, Dimitri from Paris και Justice κυριαρχούσαν στα dancefloors «φιλτράροντας» επιρροές από την disco, τη funk και την αμερικανική house. Οι Daft Punk φιγουράρουν ακόμη στην 69η θέση του top-100 του DJ Mag, αν και η αλήθεια είναι ότι δεν συντρέχει σοβαρός λόγος για να συμβαίνει αυτό. Η φινετσάτη γαλλική house σκηνή είχε βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο περιθώριο όχι μόνο εξαιτίας του έντονου ενδιαφέροντος για την techno αλλά και της «επιδημίας» που έχει σαρώσει την ευρωπαϊκή ήπειρο ξεκινώντας από την Ολλανδία, και ακούει στο όνομα EDM. Αυτό δεν σημαίνει ότι η γαλλική σκηνή έχει αποκοιμηθεί δημιουργικά. Όπως μου λέει ο The Avener, «υπάρχει μια νέα γενιά ιδιοφυών παραγωγών που δημιουργεί πολλές ελπίδες για την ανάπτυξη της γαλλικής dance σκηνής – ακόμη κι αν στο top-100 του DJ Mag βρίσκονται μόλις πέντε Γάλλοι DJs».

Bonjour Athènes: Το new wave της French house στο «Gazi Music Hall» - εικόνα 2
Ο The Avener σε δράση (©Titouan Massé)

Ο ίδιος ο The Avener, ο headliner του τρικολόρε dance φεστιβάλ Bonjour Athènes, είναι ένας απ’ αυτούς. Το πραγματικό του όνομα είναι Tristan Casara, η καταγωγή του από τη Νίκαια και τα πρώτα του βήματα ως DJ τα έκανε παίζοντας EDM. Αναφέροντας ως επιρροές τον Chopin και τους Daft Punk («Πώς είναι δυνατό να μην επηρεαστείς απ’ αυτούς;») στράφηκε στη μελωδική house. Έγινε γνωστός με το «Fade out lines», το rework ενός κομματιού των Phoebe Killdeer & The Short Straws, ανακινώντας ένα νέο κύμα ενδιαφέροντος για τη γαλλική house. Πατώντας στα smooth βήματα του St Germain, ο The Avener ακολούθησε την επιτυχία του «Fade out lines» με το άλμπουμ «The Wanderings of The Avener», όπου «πειράζει» κομμάτια ετερόκλητων ονομάτων όπως οι Kadebostany, ο John Lee Hooker και η Ane Brun. Γι’ αυτές τις instant ραδιοφωνικές επιτυχίες, μου αναφέρει ότι του αρέσει να κρατάει μια ισορροπία 50-50 ανάμεσα στο πρωτότυπο τραγούδι και τον ηλεκτρονικό ήχο. Το ότι είναι ένα ταλέντο που αξίζει να ακούσεις το επιβεβαιώνει η εμπιστοσύνη που του έδειξε η Γαλλίδα σούπερ σταρ Mylène Farmer για να της κάνει παραγωγή στον πρόσφατο δίσκο της – «η συνεργασία μαζί της ήταν εύκολη, γιατί είναι ειλικρινά ευγενική και σεμνή, κι έχει πολλές ιδέες». Όσο για το χτίσιμο του DJ set του, με προϊδεάζει ότι εξαρτάται από τη διάθεσή του κι ότι μπορεί να ετοιμάσει κάτι εντελώς καινούργιο ακόμη και πέντε λεπτά πριν ανέβει στα decks.

Το βίντεο του τραγουδιού «Fade out lines»:

Bonjour Athènes: Το new wave της French house στο «Gazi Music Hall» - εικόνα 3
Οι Synapson

Στην pop πλευρά της house κατατάσσονται και οι Synapson, το ντουέτο των Alexandre Chière και Paul Cucuron που έχει πάρει το όνομά του από την ελληνική λέξη «σύναψη» – ο The Avener τους κατατάσσει πρώτους ανάμεσα στα ελπιδοφόρα ονόματα της γαλλικής σκηνής. Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει δύο δίσκους, το «Stendhal syndrome» και το «Convergence», τα οποία σίγουρα έχεις αναζητήσει παρακινημένος από τα hit singles «Djon Maya Maï» (ριμέικ του κομματιού του Victor Démé από την Μπουρκίνα Φάσο), «All in you» με την Anna Kova και «Fireball» με τον Broken Back.

Το βίντεο του τραγουδιού «All in you»:

Έπειτα από μια αλλαγή στο αρχικό lineup, support στους headliners θα κάνουν ο electro swing Boogie Belgique («Forever & ever», «Once have I») και ο ραδιοφωνικός παραγωγός του Pepper, DJ Snatch.

Αναλυτικά το lineup:
20:15 DJ Snatch
21:30 Boogie Belgique
22:30 Synapson
24:00 The Avener (θα ακολουθήσει DJ που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες)

Τα εισιτήρια κοστίζουν 25€ στην προπώληση (στα ταμεία του «Gazarte», στο www.viva.gr, στο 11876 και στα καταστήματα Public, Ιανός, Seven Spots, Media Markt και Reload) και 29€ στην είσοδο του event.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.

Πρώτη ματιά στο 'Walk In Athens', το νέο μπαρ της Μαυρομιχάλη

Οι δημιουργοί του 'Line Athens' (Νο 12 στα The World's 50 Best Bars 2023) παρουσιάζουν ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον project, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στα Εξάρχεια.

Στο θεατρικό σουρεάλ του "L’ Alchimiste"

Όσο δεν παίρνει sui generis και ατμοσφαιρικό, αυτό το bistrot - cocktail bar των Carattoni αλλάζει τα δεδομένα στην πλατεία Καρύτση.

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.