Whisky Cocktails: επιστροφή στα βασικά

Η μόδα των cocktails πατάει συνέχεια τα κουμπιά back και forward. Υπάρχει, όμως, μια κατηγορία mixing ποτών, αυτή που έχει σε κεντρική role play διανομή το whisky, που βρίσκεται σε συνεχόμενο… pause.

Whisky Cocktails: επιστροφή στα βασικά

Για την ιστορία, τα classic whisky cocktails παραμένουν αλώβητα, από έντονα twists και διατηρούν αναλλοίωτο, το ενδιαφέρον των connoisseurs ή των whisky cocktail lovers -βλέπετε Old Fahioned, Manhattan, Whisky Sour, Rob Roy…και η λίστα είναι πλούσια. Ειδικά στις μέρες μας, κάτι παίζει και είναι πολύ στα πάνω τους. Καλή αφορμή, καθώς τα τσεκάρουμε γευστικά, να « ξεσκονίσουμε» ή να εμπλουτίσουμε τη γνώσεις μας, για την ιστορία και την σύνθεση τους.

Εισαγωγή στα Whisky Cocktails

Whisky Cocktails: επιστροφή στα βασικά - εικόνα 1

Έχουν τη φήμη των masculine cocktails και τη χάρη να βγάζουν κάτι το επιβλητικό, το δυναμικό, το μυστηριώδες και ελκυστικό. Τα κλασικά Whisky Cocktails, δεν είναι φλύαρα, δεν έχουν πολλές φιοριτούρες, σερβίρονται συνήθως σε χαμηλά στιβαρά old fashioned ποτήρια, αποτελούν σταθερή αξία στο χρηματιστήριο της βιομηχανίας των spirits και καταλαμβάνουν αρκετές θέσεις στα περισσότερα cocktail menu των bars ανά τον κόσμο. Αν τα αποκωδικοποιήσουμε, ιδανικές βάσεις είναι τα αρωματικά blended Scotch- για να έχετε μια γεύση, θυμηθείτε το Cutty Sark, που γεννήθηκε γι αυτό το σκοπό- που επιδεικνύουν εξαιρετικές επιδόσεις ως παρτενέρ, με φρέσκους χυμούς, βερμούτ, λικέρ, bitters και πολλά ακόμα υλικά.

Whisky Cocktails Tour

Whisky Cocktails: επιστροφή στα βασικά - εικόνα 2

Κάνουμε μια γύρα στα πιο βασικά, ή αλλιώς σε αυτά που αποτελούν στο χώρο του bartending success stories και παίζουν σήμερα πολύ δυνατά στη διεθνή bar σκηνή. Κάτι παίζει με τα Whisky cocktails, μέσα από τα shaker των bartenders, μας ταξιδεύουν στον χωροχρόνο και μας βάζουν σε ρετρό διάθεση, που μας αρέσει πολύ…

Whisky Sour

Whisky Cocktails: επιστροφή στα βασικά - εικόνα 3

Aναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1862, στο βιβλίο του Jerry Thomas "The Bartenders Guide", αγαπήθηκε πολύ στην Αμερική, έκανε την περιοδεία του σε όλη την Ευρώπη και στις μέρες μας, περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, σερβίρεται παντού. Κάνοντας μια βουτιά σε περισσότερες λεπτομέρειες: ξεκίνησε τη καριέρα του απλά, προτείνοντας το ουίσκι μαζί με νερό, ζάχαρη και κάποιο κιτρικό στοιχείο, συνήθως λεμόνι. Αργότερα, εξελίχθηκε ελαφρά από τον Dale Degroff, με την προσθήκη του αβγού.

Την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης δεν είχε τη δυνατότητα να κρύβει την κακή ποιότητα της βάσης, έτσι μπήκε για λίγο στο περιθώριο, έκανε μια guest εμφάνιση στα 60ς και επέστρεψε πλέον θριαμβευτικά στα 90ς. Πολλοί bartenders πειραματίστηκαν, όχι τόσο με τη σχέση του ουίσκι με το λεμόνι όσο με την γλυκύτητα και προέκυψαν συνταγές με μαρμελάδες και σιρόπια. Η μόνη που κατάφερε να επικρατήσει και ακολουθεί το Whisky Sour, είναι το Gold Rush, με ουίσκι, χυμό λεμονιού και σιρόπι μελιού.

Manhattan

Whisky Cocktails: επιστροφή στα βασικά - εικόνα 4

Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο Manhattan Club, στη Νέα Υόρκη, κάπου στις αρχές του 1870, από τον Iain Marshall για μια ειδική περίσταση: η μητέρα του Ουίνστον Τσώρτσιλ διοργάνωνε συμπόσιο για να τιμήσει τον τότε υποψήφιο πρόεδρο Samuel J. Tilden. Το ποτό που σερβιρίστηκε για το καλωσόρισμα ήταν το πρωτοεμφανιζόμενο Manhattan. H επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη, που έγινε το αγαπημένο drink μεταξύ των ισχυρών κύκλων της πόλης. Σήμερα, διατηρεί την αριστοκρατική αύρα του και αποτελεί μια σταθερή upper class επιλογή.

Rob Roy

Whisky Cocktails: επιστροφή στα βασικά - εικόνα 5

Γεννήθηκε το 1894 στο Manhattan, με έμπνευση την οπερέτα του συνθέτη Reginald De Koven, βασισμένη στον Σκωτσέζο φολκλορικό ήρωα Robert Roy Mac Gregor. To cocktail έχει πολλές κοινές βάσεις με το Manhattan. Στην πράξη, αποτελείται αυστηρά από σκωτζέσικο ουίσκι, βερμούτ και δόσεις Angostura. Στην κλασική εκδοχή του έχει γλυκές νότες και σερβίρεται με φλούδα πορτοκαλιού ή κερασάκι.

Old Pal

Ένας παλιός φίλος γίνεται νέος, στις σύγχρονες μπάρες. Το Old Pal, με βασικά το rye whisky και το γαλλικό βερμούτ, έκανε το ντεμπούτο του το 1922. Το 1927, έκανε τη δεύτερη εμφάνισή του στο βιβλίο του MacElhone’s Barflies και Cocktails, με bourbon αντί για rye, (με το όνομα Boulevardier) και το 1930 την τρίτη, στο διάσημο βιβλίο "The Savoy" του Harry Craddocks, ενός από τους καλύτερους bartenders της εποχής.

Rusty Nail

Whisky Cocktails: επιστροφή στα βασικά - εικόνα 6

Ένα ακόμα classic cocktail, που γύρισε τις μπάρες του κόσμου, το Rusty Nail με super star το σκωτσέζικο. Τα credits για τη δημιουργία του ανήκουν στους bartenders του γνωστού 21 club του Manhattan, κάπου στο 1960.

God Father

Μας βάζει με τη μια στην ατμόσφαιρα της κλασικής ταινίας. Το ομώνυμο cocktail, που ανακατεύει στα ίσα το σκωτσέζικο ουίσκι με το Amaretto, ήταν το αγαπημένο ποτό του πρωταγωνιστή Marlon Brando.

Old Fashioned

Whisky Cocktails: επιστροφή στα βασικά - εικόνα 7

Για το φινάλε, ένα whisky cocktail, που δεν έχει σημασία αν είναι oldy, κάνει έτσι και αλλιώς πάταγο. Η ιστορία του είναι απλή: η συνταγή του βρέθηκε γραμμένη σε μια εφημερίδα της Νέας Υόρκης το 1806. Μετά, όλα πήραν το δρόμο τους, ο Jerry Thomas το συμπεριέλαβε στο βιβλίο του How to mix drinks και από τον 19o αιώνα μέχρι τώρα αποτελεί σύμβολο κομψότητας, στυλ και δείγμα Fine Drinking. Δεν είναι τυχαίο, ότι πολλά bars κρίνονται από το old fashioned που σερβίρουν. To ίδιο αποτελεί σχολή, με συστατικά το ουίσκι, τη ζάχαρη, τα bitters και την club soda, σερβιρισμένο πάντα σε σκαλιστό χαμηλό ποτήρι (που έχει πάρει και το όνομά του από το κοκτέιλ) με ένα μεγάλο πάγο.

#Cuttypaizei tip

Whisky Cocktails: επιστροφή στα βασικά - εικόνα 8

Στην πόλη μιξάρονται πολλά Whisky Cocktails, σε πολλά διαφορετικά spots. Δοκίμασε επίσης το Blood και Send, συνταγή του 1920, με βάση το whisky και παρτενέρς το κόκκινο βερμούτ, το λικέρ κεράσι και το πορτοκάλι και το The Thistle, του Harry Craddock, που έσκιζε στο Savoy, το 1925, με ουίσκι, βερμούτ και bitters.

Kλείσε θέση στο www.urbanadventures.gr και ζήσε for free την εμπειρία ενός Whisky Urban Adventures Τour. Ανακάλυψε ό,τι πιο retro vintage «κρύβεται» στην πόλη…από δισκάδικα γεμάτα επιτυχίες άλλων δεκαετιών, μέχρι retro κουρεία για το πιο vintage look, κι από pre-owned έπιπλα μέχρι dance halls που μαθαίνουν φιγούρες οι Swing dancers, το crew του Cutty Sark σου υπόσχεται ότι μετά από αυτό θα δεις την Αθήνα με άλλο μάτι. Άσε που μετά από κάθε tour ακολουθεί party, όπου θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις μοναδικά ένα από το classis whisky cocktails με Cutty Sark, ή κάποιο με ένα Cutty twist cocktails και dj sets! Ψήθηκες, έτσι;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/04/2024

'Paradiso': Sustainability σε ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου

Το εμβληματικό σποτ της Βαρκελώνης βλέπει σε μια πιο βιώσιμη μπάρα μέσω (και) του Paradiso Sustainability Summit.

Ο DJ Ravin για ένα τελευταίο ανοιξιάτικο session στο "Athenee"

Ο διάσημος DJ από το Παρίσι αναμένεται να μάς ταξιδέψει ξανά με τις μουσικές του επιλογές στα κορυφαία μπαρ για τα οποία η πόλη φημίζεται.

Οι KAS:ST ξανά στην Αθήνα με ένα εντυπωσιακό audio-visual πρότζεκτ

Το SEDS Lifestyle παρουσιάζει ένα εκρηκτικό lineup στο "Universe Warehouse".

5.475 ημέρες 'Baba Au Rum': Ένα μπαρ για τον κόσμο

Δημιουργικότητα και fun, ρούμια και κοκτέιλ, προσωπικότητα και έξω καρδιά. Ένα από τα πιο επιδραστικά μπαρ της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα της παγκόσμιας μπάρας, κλείνει μία δεκαπενταετία ζωής.

Στις αθηναϊκές παμπ πριν και μετά την St. Patrick's Day

Το αντίστοιχο του ιταλικού εστιατορίου σε μπαρ, είναι η παμπ. Ευτυχώς, υπάρχουν και στην πόλη αρκετά από εκείνα ακριβώς τα μέρη με τη χαλαρή ατμόσφαιρα, τις ένοχα απολαυστικές λιχουδιές και τη μονίμως ρέουσα μπύρα.

Μετά το 'Line', έρχεται το 'Walk In Athens'

Η ομάδα του πρωτοποριακού αθηναϊκού μπαρ παρουσιάζει προσεχώς ένα ακόμη πολύ ιδιαίτερο ολοήμερο κόνσεπτ.