Νυχτερινή Αθήνα: στάσεις και τάσεις επί χάρτου

Κοιτάμε από ψηλά το χάρτη της Αθήνας και εντοπίζουμε τα openings, τα ονόματα και τις τάσεις που θα διαμορφώσουν τα φετινά μας νυχτερινά δρομολόγια.

Νυχτερινή Αθήνα: στάσεις και τάσεις επί χάρτου

Πού θα χτυπάει η καρδιά του clubbing; Ποιες περιοχές βάζουν υποψηφιότητα για να χαρακτηριστούν το... επόμενο εμπορικό τρίγωνο; Κι αντέχει ακόμη το εμπορικό τρίγωνο; Πού θα φτάσει το έντεχνο τραγούδι αλλά και τα ελληνάδικα; Κοιτάμε από ψηλά το χάρτη της Αθήνας και εντοπίζουμε τα openings, τα ονόματα, τα μαγαζιά under construction και τις τάσεις που θα διαμορφώσουν τα φετινά νυχτερινά δρομολόγια.

Νυχτερινή Αθήνα: στάσεις και τάσεις επί χάρτου - εικόνα 1
Στιγμιότυπο από party του Blend

Το Γκάζι στο επίκεντρο Η περιοχή που λατρεύουμε να μισούμε όταν δεν μπορούμε να περπατήσουμε στο πεζοδρόμιο και το EDM τρυπάει τ’ αφτιά μας από εκατό μεριές. Κι όμως, ακόμη κι αν δεν είσαι πλέον 20 ώστε να πας στα mainstream «Spell», «Akanθus» (στο «Gazoo») και «Dream City» (ετοιμάζει μεγάλη επιστροφή λίγο παραπέρα στο παλιό «Can Can»), εδώ θα κατέβεις για clubbing. Εδώ επίσης θα κάνεις χάζι τη νεανική λαοθάλασσα πηγαίνοντας σε μια πίστα/μουσική σκηνή ή κάνοντας την απαραίτητη στάση για street food, θ’ ανέβεις στην ταράτσα του «Gazarte», που θα σκεπαστεί για να φιλοξενήσει επιλεγμένα live, ή θα ταξιδέψεις στο Μεξικό μέσα από το pop up bar «Palmitas» (στο «Acro» από την ομάδα του «The Clumsies»).

Clubbing στο downtown Η καρδιά του χτυπάει στο Γκάζι. Το επιβεβαιώνουν όχι μόνο τα one-off events που θα στεγαστούν στο «Gazi Music Hall», στο «Βυρσοδεψείο» και στην «Ιερά Οδό» (μέχρι να λειτουργήσει με μουσικό πρόγραμμα στο περσινό ύφος) αλλά και τα openings. Καινούργια dancefloors για να ιδρώσεις θα βρεις στο «Room 22», στο «Steam» (Ευρυμέδοντος 3), στο «The Apartment» και στο «Under» που ετοιμάζεται κάτω από το «Terraza». Σ’ αυτά θα συναντήσεις δικούς μας DJs, ενώ για ξένους guests εγγύηση αποτελεί το Blend, που θα προκαλέσει πανικό στην «Ιερά Οδό» με Chris Liebing και Nicole Moudaber (7/11), Maceo Plex και Marcel Dettmann (21/11). Σ’ αυτό το τελευταίο event θα βάλει το χέρι του και το «Six D.O.G.S», το οποίο συνεχίζει σταθερά με τα underground DJ events του το παρασκευοσάββατο. Μαζί με το «Dybbuk» (Λουκιανού 6, Κολωνάκι), που κάνει εγκαίνια την Πέμπτη 15/10, είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον γκαζιώ­τικο clubbing κανόνα.

Νυχτερινή Αθήνα: στάσεις και τάσεις επί χάρτου - εικόνα 2
Mixology στην μπάρα του «The Clumsies», που επιλέχθηκε ως ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου

Πιάτσες νέες και παλιές Ενός καλού μύρια έπονται, κι αυτό σημαίνει ότι το «Madama» στον Πειραιά (από την ομάδα του «Gazi College»), το νέο «Tailor Made» στην –πολύβουη αλλά όχι υπερτοπική– Νέα Σμύρνη (25ης Μαρτίου 11) και το «Barrett» στου Ψυρρή (Πρωτογένους 11) μπορεί να δώσουν ώθηση για ελκυστικά projects σε περιοχές οι οποίες είτε δεν πρόσφεραν σοβαρούς λόγους για να κάνεις το «ταξίδι» είτε είχαν χάσει την αίγλη τους.

Οι υπόλοιπες πιάτσες διατηρούν το χαρακτήρα τους και μάλλον θα επιβάλουν τους κανόνες τους στους επιχειρηματίες: το Κουκάκι, όπως έδειξε και η πρόσφατη άφιξη του «Κινονό», θα προσελκύει τους alternative τύπους, το Χαλάνδρι και ο Χολαργός τους casual, η Κηφισιά τους κοσμικούς. Στάσιμα παραμένουν τα πράγματα στη Γλυφάδα, που δείχνει προτίμηση στα bar restaurants (κάτι ακούγεται όμως για αναβίωση του μικρού «Mercedes» από τον Τσιλιχρήστο). Το Κολωνάκι, από την άλλη, κάνει ανοίγματα, είτε με ελληνάδικα («Thema» κι ένα καινούργιο που ετοιμάζεται από την ομάδα του Γιάννη Μωράκη στη Λεβέντη) είτε με την επαναλειτουργία του music restaurant «Αθηναία».

Η σταθερά του εμπορικού τριγώνου Το ερώτημα για τη δυναμική του απαντήθηκε την περασμένη βδομάδα, όταν το «The Clumsies» βρέθηκε στην 22η θέση των 50 καλύτερων bars του κόσμου. Αλλά και ο κόσμος, που συνεχίζει να το κατακλύζει, του δίνει ψήφο εμπιστοσύνης ακόμη κι αν έχει να επιλέξει ανάμεσα σε πολλές διαφορετικές πιάτσες σε όλη την πόλη. Εδώ πίνεις, όπως πάντα, μερικά από τα καλύτερα κοκτέιλ της πόλης και σύντομα θα δοκιμάσεις το νέο all day «Charlie», που θα δώσει έμφαση στο κρασί.

Η καρδιά του clubbing χτυπάει στο Γκάζι. Το επιβεβαιώνουν όχι μόνο τα one-off events αλλά και τα openings: Καινούργια dancefloors για να ιδρώσεις θα βρεις στο «Room 22», στο «Steam», στο «The Apartment» και στο «Under» που ετοιμάζεται κάτω από το «Terraza».

Νυχτερινή Αθήνα: στάσεις και τάσεις επί χάρτου - εικόνα 3
Ασταμάτητο το κοσμικό πηγαινέλα στο «Acro» με οικοδεσπότη για τρίτη χρονιά τον Γιώργο Σαμπάνη

Η επέκταση του έντεχνου Με επίκεντρο τον «Σταυρό του Νότου», το έντεχνο τραγούδι κάνει κύκλους σ’ όλη την πόλη, συνεχίζοντας μια αποκέντρωση που ξεκίνησε με τον «Ρυθμό» και το –σιωπηλό μέχρι αυτή την ώρα– «PassPort», καταλαμβάνοντας νέους χώρους και αλλάζοντας τη χρήση άλλων, όπως ο «Βοτανικός» (Ελευθερία Αρβανιτάκη και Νίκος Πορτοκάλογλου), καθώς και προτείνοντας ιντριγκαδόρικες συνεργασίες (Βελεσιώτου-Ζουγανέλη στην «Ακτή Πειραιώς»). Σ’ αυτή την εξάπλωση νέοι σταθμοί θα είναι το «Ίλιον Plus Πατησίων» στην Κοδριγκτώνος και μια νέα μουσική σκηνή που ετοιμάζεται στο Μαρούσι. Εναλλακτική πρόταση οι μικροί χώροι κυρίως στο κέντρο («Μπαράκι της Διδότου», «Ρότα», «Ακροβάτης», το νέο «Τρίχορδο» στα Εξάρχεια), με λιγότερο γνωστά ονόματα και πιο προσιτό προϊόν.

Η ομπρέλα του live clubbing Αν και ο Διονύσης Σχοινάς θα σου έλεγε ότι το live clubbing είναι ένας τεχνικός όρος που φτιάχτηκε για να περιγράψει την αλληλεπίδραση ενός τραγουδιστή μ’ έναν DJ (επιστρέφει μ’ αυτό το concept στο «4711», που μετακομίζει πίσω απ’ το κτίριο του ΟΤΕ στην Κηφισίας), κάτω απ’ αυτή την ομπρέλα στριμώχνονται: πρώην ονόματα της πίστας αναβαπτισμένα στην κολυμπήθρα του late vintage και των ξένων διασκευών (π.χ. η Έλλη Κοκκίνου και ο Λάμπης Λιβιεράτος, που θα μοιραστούν το τετραήμερο στο «Cabaret» ή ο Ηλίας Βρεττός στο «Apotheke» στο υπόγειο του παλιού «Wild Rose»)· αναπάντεχες συνεργασίες όπως αυτή του Λευτέρη Πανταζή με τον Νίνο στο «Gotham»· το κοσμικό party του Γιώρ­γου Σαμπάνη στο «Acro» (φέτος με Ευρυδίκη και Τάμτα από τις 23/10)· η Άννα Βίσση, που θα είναι πάντα και rock και clubber και θα το αποδείξει στο «Hotel Ερμού»· και, φυσικά, οι Μέλισσες (στο πρώην «W» με τους Playmen) και οι Onirama (μαζί με τον Σάκη Ρουβά). Σημείωσε επίσης ότι «Gotham», «4711» και «Αυτοκίνηση» (όπου θα εμφανίζεται ο Στέλιος Ρόκκος) φτιάχνουν ένα πολύ δυνατό «βόρειο» τρίγωνο.

Νυχτερινή Αθήνα: στάσεις και τάσεις επί χάρτου - εικόνα 4
Φουλ της λαϊκής διασκέδασης στο «Frangelico»

Δώσε πόνο σε πίστες και ελληνάδικα Μερικά πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ και η λαϊκή μουσική δεν θα χάσει ποτέ το κοινό της, που ανάλογα με το βαλάντιό του θα κατευθυνθεί είτε σε μια «παραδοσιακή» πίστα είτε σε ένα ελληνάδικο. Ονόματα όπως ο Μαζωνάκης με τον Καρρά («Έναστρον»), η Πάολα με τον Αργυρό («Teatro»), ο Βέρτης («Κέντρο Αθηνών»), ο Αντύπας με τον Μενιδιάτη («Frangelico») και ο Ρέμος με τον Νικολόπουλο («Διογένης») αναμένεται να τρελάνουν τα GPS. Όσο για την επιτυχία των ελληνάδικων, δεν έχεις παρά να παρατηρήσεις τι γράφει ο μετρητής εισερχομένων στην πόρτα του «Voodoo»! Αυτός ο χαμός γίνεται όπου υπάρχει πάρτι με εξωφρενικό όνομα (π.χ. Greekz Do It Better) και μπόλικο Παντελίδη, από τη «Β΄ Παθολογική» (μετακομίζει μετά την πυρκαγιά στην Περσεφόνης) μέχρι το «Φροντιστήριο» στη Δάφνη.

Περισσότερες πληροφορίες

Σταυρός του Νότου

Φραντζή & Θαρύπου 37, Νέος Κόσμος
  • Night Life

Σταυρός του Νότου Plus

Φραντζή & Θαρύπου, Νέος Κόσμος

Gazarte

Βουτάδων 32-34, Γκάζι
  • Bars

Σταυρός του Νότου Club

Φραντζή & Θαρύπου 37, Νέος Κόσμος
  • Night Life

Clumsies (The)

Πραξιτέλους 30, κέντρο
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Οι Fideles "φέρνουν" το καλοκαίρι στο "Bolivar"

Το ιδιαίτερα δημοφιλές ντούο της melodic techno έρχεται στα εγκαίνια του "Bolivar" σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας εκρηκτικής σεζόν.

18/04/2024

Γνωρίστε περισσότερες από χίλιες μπίρες στο "World of Beer Festival"

Ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με άφθονη μπίρα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, μουσικές, συναυλίες, games, free beer tastings και stand up comedy show.

'Paradiso': Sustainability σε ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου

Το εμβληματικό σποτ της Βαρκελώνης βλέπει σε μια πιο βιώσιμη μπάρα μέσω (και) του Paradiso Sustainability Summit.

Ο DJ Ravin για ένα τελευταίο ανοιξιάτικο session στο "Athenee"

Ο διάσημος DJ από το Παρίσι αναμένεται να μάς ταξιδέψει ξανά με τις μουσικές του επιλογές στα κορυφαία μπαρ για τα οποία η πόλη φημίζεται.

Οι KAS:ST ξανά στην Αθήνα με ένα εντυπωσιακό audio-visual πρότζεκτ

Το SEDS Lifestyle παρουσιάζει ένα εκρηκτικό lineup στο "Universe Warehouse".

5.475 ημέρες 'Baba Au Rum': Ένα μπαρ για τον κόσμο

Δημιουργικότητα και fun, ρούμια και κοκτέιλ, προσωπικότητα και έξω καρδιά. Ένα από τα πιο επιδραστικά μπαρ της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα της παγκόσμιας μπάρας, κλείνει μία δεκαπενταετία ζωής.

Στις αθηναϊκές παμπ πριν και μετά την St. Patrick's Day

Το αντίστοιχο του ιταλικού εστιατορίου σε μπαρ, είναι η παμπ. Ευτυχώς, υπάρχουν και στην πόλη αρκετά από εκείνα ακριβώς τα μέρη με τη χαλαρή ατμόσφαιρα, τις ένοχα απολαυστικές λιχουδιές και τη μονίμως ρέουσα μπύρα.