Clubbing ’14-’15: Το τέλος του extra large

Η χειμερινή σεζόν ξεκινά με νέα δεδομένα και το «α» καταγράφει τα clubs που συμμαχούν ή συρρικνώνονται, τα dance clubs που επιμένουν και τις νέες αφίξεις που ανυπομονεί να επισκεφθεί.

Clubbing ’14-’15: Το τέλος του extra large

Η χειμερινή σεζόν ξεκινά με νέα δεδομένα και το «α» καταγράφει τα clubs που συμμαχούν ή συρρικνώνονται, τα dance clubs που επιμένουν και τις νέες αφίξεις που ανυπομονεί να επισκεφθεί.

Clubbing ’14-’15: Το τέλος του extra large - εικόνα 1

Με πιο μετρημένα­ βήματα και χωρίς τις υπερβολές και τη μεγαλομανία του παρελθόντος, το clubbing του φετινού χειμώνα προσαρμόζεται­ καλύτερα στο απλούστερο στιλ εξόδου που τείνει να κυριαρχήσει­. Για την ώρα μόνο η συμμαχία ανάμεσα στο «Ακρωτήρι» και το «Dream City» στο χώρο του «Baraonda» (opening στις 10/10) καθώς και το γιγάντιων διαστάσεων «Spell» (που μόλις εγκαταστάθηκε στο χώρο του «Dream City» στην Ιερά­ Οδό και αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα των μικρότερων χώρων) δείχνουν ότι έχουν τα φόντα και τη διάθεση να διατηρήσουν το glam τους σε περιβάλλον μεγάλου, λαμπερού club.
Από την άλλη, άνθρωποι της διασκέδασης που έχουν επιτύχει στο παρελθόν ως club owners (βλ. Βασίλης Τσιλιχρήστος, Johnny Gerontakis) τηρούν φέτος στάση αναμονής κι ετοιμάζουν concept parties χωρίς να διατηρούν το δικό τους club. Κατά τα άλλα, η mainstream δια­σκέδαση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, τα οποία θέλουν τους μεγάλους χώρους να έχουν τον… αγέμιστο.
Δείτε για παράδειγμα­ τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στο Γκάζι. Τη στιγμή που επιβλητικοί­ χώροι της Ιεράς Οδού και της Πειραιώς δεν σχεδιάζουν να λειτουργήσουν, μόλις σε λίγα τετράγωνα μια σειρά από bars στην ουσία («Matchbox», «Boiler Room», «Voodoo», «Dabbous», «Liv», «Χημείο», «Maccau», «Soho», «Millenium», «Why Sleep», «Socialista», «Υοο» κ.ά.) κάνουν θόρυβο στα στενά γύρω από το μετρό μετατρέποντας το lifestyle clubbing σε μπαρότσαρκα τσέπης. Μικρογραφίες και παραλλαγές του ίδιου σκηνικού σε Γλυφάδα και Νέα Ερυθραία τονίζουν –εκτός από την έντονη τάση της αποκέντρωσης– την απλοποίηση της νυχτερινής εξόδου, η οποία μπορεί πλέον να γίνεται με το ίδιο κέφι, αλλά χωρίς πολλά δήθεν, πορτιέρηδες κέρβερους και μετρ θεούς.

Clubbing ’14-’15: Το τέλος του extra large - εικόνα 2

Σε αντίθεση με τα mainstream clubs, πάντως, η dance σκηνή δείχνει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα κι επιμονή. Όχι μόνο επειδή το συγκεκριμένο είδος της μουσικής μπορεί να αναδειχτεί αποκλειστικά σε περιβάλλον club αλλά κι επειδή οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό έχουν μερακλίδικη σχέση με το αντικείμενο. Και άρα δεν παύουν να δημιουργούν και να ελίσσονται, έστω και σε μικρομεσαίους χώρους.
Και όταν υπάρχει κάποιος μεγάλος guest, δεν θα λείψουν τα one-off parties σε συναυλιακά­ venues όπως το «Gazi Music Hall», το «Gotham» και το «Stage Volume 1». Σε ό,τι αφορά τους χώρους που θα λειτουργήσουν συστηματικά ως dancefloors για την αθηναϊκή σκηνή, τo ανανεωμένο club «Pixi» έχει διαμορφώσει φέτος ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με πλήθος μετακλήσεων και διαφορετικών στιλ, ενώ το «Dybbuk» ετοιμάζεται να ξανανοίξει στις 16/10, στον απόηχο μιας εξαιρετικά επιτυχημένης πρώτης χρονιάς στην οδό Λουκιανού. Την ίδια εβδομάδα ανοίγει και το υπόγειο stage του «Bonzer» στην οδό Σκουφά με γνωστούς DJs της house να εναλλάσσονται στα decks.
Το «Vice Versa» στο Γκάζι μετατράπηκε ήδη σε dance stage και προσκαλεί πλέον τακτικά ονόματα από τη διεθνή dance κοινότητα, το «Loft» μεταφέρθηκε από το «Γκαζάκι» στον πιο ευρύχωρο­ και πιο όμορφο πρώτο όροφο του «Yoo» με parties κάθε Σάββατο­ βράδυ και Κυριακή απόγευμα, ενώ στον Κηφισό, το «Battery X» ονομάζεται πλέον «Section X» κι ετοιμάζεται να ανακοινώσει δυνατά house parties αρχής γενομένης από το Νοέμβριο. Dance κατεύθυνση θα έχουν όμως και οι Παρασκευές στο gay club «The Apartment» στο Μεταξουργείο. Στα επίσης ανανεωμένα «Six D.O.G.S.» και «Ρομάντσο» αλλά και στο λιλιπούτειο «Astron» στήνονται και φέτος εκλεκτικά clubnights με guests από τις πιο προωθημένες περιοχές της ηλεκτρονικής χορευτικής σκηνής.

Clubbing ’14-’15: Το τέλος του extra large - εικόνα 3

Καλά μέχρις εδώ. Εκτός όμως από αυτά που ήδη γνωρίζουμε λίγο πολύ, ετοιμάζονται και αρκετές νέες αφίξεις και concepts που θα συζητηθούν. Το «Saint Solange» του Ντένη­ Παπαγεωργίου («Rakkan») και του Πέτρου Σουσανιάν (The Rolling Stone party) είναι το όνομα με το οποίο θα ξαναλειτουργήσει ως club το «Interni» της οδού Ερμού ύστερα από 14 ολόκληρα χρόνια. Ετοιμάζεται να ανοίξει στις αρχές Νοεμβρίου και θα παίζει ξένη εμπορική χορευτική μουσική, με θεματικά parties που το θέλουν να είναι φουτουριστικό κάθε Παρασκευή και θεατράλε κάθε Σάββατο.
Στο κολωνακιώτικο υπόγειο που οι παλιότεροι θυμούνται ως «Dragoste» (και οι νεότεροι­ ως «Dybbuk») ανοίγει στις 16/10 το dance club «Νid» από τους Δημήτρη Παππά, Tζο Κωστοπούλου, Πάνο Σκαρπέλη και τους DJs Jojo και Duke.
Ο Γιάννης­ Ρούσσος με την ομάδα του «Mamacas» και την ομάδα Playground ετοιμάζονται να λανσάρουν στις αρχές Νοέμβριου το νέο τους concept σε έναν ιστορικό χώρο του Γκαζιού­ (και δεν εννοούμε χώρο του «Mamacas» στην Περσεφόνης).
Τέλος, η ομάδα του «Τώρα Κ44» η οποία αποχώρησε από το Γκάζι, μετακομίζει με διάθεση για party κάθε παρασκευοσάββατο στο χώρο του εστιατορίου «Far East», ψηλά στη Σταδίου, ο οποίος θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Περισσότερες πληροφορίες

Ρομάντσο

Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Boiler

Βλαχάβα 9, Μοναστηράκι
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Ο DJ Ravin για ένα τελευταίο ανοιξιάτικο session στο "Athenee"

Ο διάσημος DJ από το Παρίσι αναμένεται να μάς ταξιδέψει ξανά με τις μουσικές του επιλογές στα κορυφαία μπαρ για τα οποία η πόλη φημίζεται.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/04/2024

Οι KAS:ST ξανά στην Αθήνα με ένα εντυπωσιακό audio-visual πρότζεκτ

Το SEDS Lifestyle παρουσιάζει ένα εκρηκτικό lineup στο "Universe Warehouse".

5.475 ημέρες 'Baba Au Rum': Ένα μπαρ για τον κόσμο

Δημιουργικότητα και fun, ρούμια και κοκτέιλ, προσωπικότητα και έξω καρδιά. Ένα από τα πιο επιδραστικά μπαρ της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα της παγκόσμιας μπάρας, κλείνει μία δεκαπενταετία ζωής.

Στις αθηναϊκές παμπ πριν και μετά την St. Patrick's Day

Το αντίστοιχο του ιταλικού εστιατορίου σε μπαρ, είναι η παμπ. Ευτυχώς, υπάρχουν και στην πόλη αρκετά από εκείνα ακριβώς τα μέρη με τη χαλαρή ατμόσφαιρα, τις ένοχα απολαυστικές λιχουδιές και τη μονίμως ρέουσα μπύρα.

Μετά το 'Line', έρχεται το 'Walk In Athens'

Η ομάδα του πρωτοποριακού αθηναϊκού μπαρ παρουσιάζει προσεχώς ένα ακόμη πολύ ιδιαίτερο ολοήμερο κόνσεπτ.

Ο Αλέξανδρος Χριστόπουλος αναβιώνει το "Studio 54" στο "Athenee"

Ο Αλέξανδρος Χριστόπουλος φέρνει τον μύθο του νεοϋορκέζικου κλαμπ στην καρδιά της Αθήνας, για ένα one night only event

Ένα 'Μεταφυσικό' wine bar μόλις εμφανίστηκε στην πλατεία Μαβίλη

Μία καινούρια οινική γωνιά εμφανίστηκε στην πόλη, αυτή τη φορά στους χώρους του 'Metaphor Athens'.