Συνέντευξη

Υποδεχθήκαμε την ΛΟΑΤΚΙ+ πτήση της Air France

Από -

Περήφανη για τις καινοτόμες δράσεις της και το υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον που προσφέρει στα ΛΟΑΤΚΙ+ μέλη της, η Air France ύψωσε χθες την πολύχρωμη σημαία της στον ουρανό. Με στόχο την προώθηση της διαφορετικότητας, του σεβασμού και της ισότητας όλων των ατόμων στο εργασιακό περιβάλλον, αλλά και την ευαισθητοποίηση των επιβατών και κατά συνέπεια όλων των πολιτών, η Air France πραγματοποιεί κάθε χρόνο πτήσεις την συγκεκριμένη ημέρα από Παρίσι προς Σαν Φρανσίσκο και φέτος προς την Αθήνα, μιλώντας για την σημασία της ημέρας στους επιβάτες αλλά και την διαφορά που σταδιακά επιτυγχάνεται.

Βρεθήκαμε στην πύλη για να γνωρίσουμε και να μιλήσουμε με την υπεύθυνη καμπίνας Lou Andréa Colliaux, την πρώτη transgender αεροσυνοδό της εταιρείας. Η κα. Colliaux, πρέσβειρα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και leader στην κατηγορία Lgbt+ της Autre Cercle 2020, είναι αρκετά δημοφιλής στην Γαλλία καθώς έχει γράψει δύο βιβλία για το ταξίδι της ζωής της. Η συζήτηση μαζί της, αν και σύντομη, ήταν πολύ διαφωτιστική και η ίδια μίλησε ανοιχτά για τις καινοτομίες της αεροπορικής όπου εργάζεται.

Ποια είναι η σημασία της ξεχωριστής αυτής πτήσης;
Καταρχάς να σας πω ότι είμαι η πρώτη transgender αεροσυνοδός στην Air France, από 20 χρόνια πριν, και σήμερα αντιπροσωπεύω την trans ταυτότητα στην πτήση. Όλο το πλήρωμα αποτελείται από Lgbt άτομα ή είναι ανοιχτό σε αυτά. Μέσα στην εταιρεία δεν υπάρχει καμία ανοχή για οποιαδήποτε διάκριση. Η 17η Μαΐου είναι πολύ σημαντική για εμάς, καθώς η εταιρεία μας στηρίζει την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και όλοι οι επιβάτες οποιασδήποτε ταυτότητας είναι καλοδεχούμενοι: όλοι έχουν την θέση τους σε αυτή την εταιρεία. Γι αυτό κάνουμε δύο πτήσεις, μία στην Αθήνα και μία στο Σαν Φρανσίσκο. Είμαστε πάντα πολύ χαρούμενοι να καλωσορίζουμε στις πτήσεις κάθε είδους άνθρωπο, όποιοι κι αν είναι.

Πώς ήταν η εμπειρία σας δουλεύοντας σε αυτή την αεροπορική εταιρεία ως transgender άτομο;
Όπως είπα και πριν, ήμουν η πρώτη transgender αεροσυνοδός στην εταιρεία 20 χρόνια πριν. Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο και δούλευα πολύ σκληρά με όλα τα άτομα στην εταιρεία προκειμένου να έχουμε σήμερα την ευκαιρία να είμαστε ελεύθεροι, να είμαστε on board και να κάνουμε αυτήν την πολύ ξεχωριστή Lgbt πτήση. Είμαι πολύ χαρούμενη και πολύ περήφανη, γιατί σήμερα (σσ. στις 17 Μαΐου) είναι ένα μεγάλο event για αυτή την μάχη που δίνω εδώ και 20 χρόνια.

banner

Πιστεύετε στο μέλλον τα μέλη της Lgbt κοινότητας θα αποκτήσουν τα ίσα δικαιώματα τους στον χώρο εργασίας;
Αυτό κάνουμε στην Air France. Σήμερα η CEO μας Anne Regail παρευρίσκεται σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί για το προσωπικό της Air France και άλλων μελών των ενώσεων l’Autre Cercle και Personnailes. Έτσι, νομίζω ότι το ζήτημα εξελίσσεται με καλό τρόπο και ελπίζω ότι στο μέλλον όλοι θα έχουν την δυνατότητα να είναι οι εαυτοί τους και να μην ντρέπονται για αυτό που είναι, εννοώ λεσβίες, γκέι, τρανς ή οτιδήποτε. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και η εταιρεία μας το προωθεί πολύ.

Ξεκινήσατε την καριέρα σας στο τωρινό σας φύλο;
Όχι, ξεκίνησα την καριέρα μου 28 χρόνια πριν και ήμουν αγόρι, αεροσυνοδός, και άλλαξα φύλο 20 χρόνια πριν. Είμαι αρκετά διάσημη στην Γαλλία γιατί έχω γράψει 2 βιβλία για την ιστορία μου.

Όταν αλλάξατε πώς το κάνατε; Το συζητήσατε με την εταιρεία;
Όταν τους το είπα, με ρώτησαν τι θα ήθελα να κάνω μετά και απάντησα ότι θα ήθελα να επιστρέψω ως γυναίκα αεροσυνοδός, όπως και έκανα και εδώ είμαι σήμερα.

Επαγγελματικά, πιστεύετε ότι κάποιος πρέπει να το συζητήσει με τους προϊστάμενούς του πριν το κάνει;
Φυσικά. Είμαστε το πλήρωμα της διαφορετικότητας στην Air France και κάθε φορά που υπάρχει κάποιος που θέλει να επιχειρήσει ένα τέτοιο βήμα όπως η αλλαγή φύλου, έχουμε ένα ειδικό πρόσωπο που είναι εκεί για να τους βοηθήσει για να το κάνουν υπό τις καλύτερες συνθήκες. Και η Air France είναι η πρώτη αεροπορική που το κάνει αυτό.

Γιατί διαλέξατε την Αθήνα ως τον προορισμό σας για αυτή την πτήση;
Γιατί η Ελλάδα είναι ένα πολύ φιλικό μέρος, θα πάω στην Μύκονο για τις διακοπές μου, για παράδειγμα, θα είμαι εκεί σε 2 εβδομάδες. Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι ένα πολύ ανοιχτόμυαλο μέρος για να έρθουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Αυτός είναι και ο λόγος που την διαλέξαμε.