Νέα

Τον Ιούνιο ανοίγει το πρώτο μέρος από το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Συνεχίζεται η μαραθώνια διαδικασία της μετεγκατάστασης και αναβάθμισης του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στο Μοναστηράκι, για την οποίαν χρειάστηκαν δύο φάσεις γενναίας χρηματοδότησης από τον ΠΕΠ Αττικής (2007-2013 & 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ), με ορίζοντα το τέλος του 2023 να παραδοθεί ως επισκέψιμο έκθεμα μια ολόκληρη γειτονιά, αναλλοίωτη απ’ τα οθωμανικά χρόνια, με δεκαοκτώ κτίρια και μνημεία στο εσωτερικό της, όπου θα πρωταγωνιστεί η λαϊκή τέχνη. Καθώς η απόδοση θα γίνει τμηματικά, πρώτη γεύση απ’ το νέο μουσείο θα πάρουμε στις 17 Ιουνίου, ημερομηνία στην οποία οριστικοποιήθηκαν τα θυρανοίξια για το Κτίριο Κ, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

banner

«Είναι ένα σύγχρονο, ξεχωριστό και πρωτότυπο μουσείο, το οποίο υπό μια έννοια αναβιώνει την “αυλή των θαυμάτων” και αναδεικνύει εκτός από την νεώτερη πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας, την αρχιτεκτονική και το φυσικό περιβάλλον», ανέφερε η υπουργός στη δήλωσή της, «μια ολόκληρη γειτονιά της παλιάς Αθήνας, άριστα διατηρημένη και συνδεδεμένη με μορφές όπως του Νικόλαου Πλανά, με κτήρια όπως το εκκλησίδιο του Αγίου Ελισσαίου στο οποίο έψαλε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, η οικία Δραγούμη αλλά και το Τζαμί Τζισταράκη, περιμένει τους επισκέπτες να την ανακαλύψουν».

Από το συγκρότημα που εκτείνεται μεταξύ των οδών Άρεως, Κλάδου, Βρυσακίου και Αδριανού έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του μικρού ναού του Αγίου Ελισσαίου, σε τελική φάση βρίσκονται τα κτίρια Γ (1+2), το Τζαμί Τζισταράκη και το κτήριο Ε, παράλληλα με τις εργασίες για τη μόνιμη έκθεση του μουσείου – μια μοναδική στο είδος της συλλογή από 25.000 αντικείμενα από τα μέσα του 17ου αιώνα έως και τον 20ο, που μέσα από την καθημερινή ζωή αποτυπώνει σφαιρικά την νεότερη ελληνική ταυτότητα.

Τα εγκαίνια του πρώτου τμήματος του μουσείου θα συνοδεύσει μια περιοδική έκθεση, στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών, με τίτλο «Αντίδωρα του ’21: Ήρωες και σύμβολα»: αντικείμενα από τις συλλογές του μουσείου και προσωπικά αντικείμενα της Βασίλισσας Όλγας από τις Συλλογές του Τατοΐου θα παρουσιαστούν σε διάλογο με έργα δύο καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, του ζωγράφου Γιάννη Αδαμάκη και του ποιητή Μιχάλη Γκανά. Τον σχεδιασμό της έκθεσης υπογράφει η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη.

banner