Νέα

Τον Ιούνιο ανοίγει η «Πύλη» στο Καπνεργοστάσιο: Ανακοινώθηκαν οι πρώτες πληροφορίες

Λίγες ημέρες αφότου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης και ανακαίνισης στο πρώην Καπνεργοστάσιο επί της λεωφ. Λένορμαν από τον οργανισμό ΝΕΟΝ –εργασίες οι οποίες αφορούν σε 6.500 τ.μ. του κτιρίου και χώρους που παρέμεναν κλειστοί (βόρεια πτέρυγα ισογείου, αίθριο και πρώην τελωνείο)–, ανακοινώνονται οι πρώτες πληροφορίες για την μεγάλη έκθεση «Πύλη» που είναι μια από τις πιο πολυαναμενόμενες της χρονιάς: από 11 Ιουνίου, ένα πλούσιο «μπουκέτο» σύγχρονης τέχνης που ναι μεν αφορμάται από την επέτειο της Επανάστασης αλλά απαντά στο εδώ και τώρα της διεθνούς (πανδημικής) πραγματικότητας, αναμένει όποιον επισκεφθεί το εμβληματικό κτίριο, με 59 καλλιτέχνες από 27 χώρες να είναι στο πρόγραμμα.

banner

Εγκαταστάσεις, γλυπτά, ζωγραφικά έργα, φωτογραφίες και περφόρμανς θα προσεγγίσουν τους θεματικούς άξονες της έκθεσης (σε επιμέλεια της διευθύντριας του Οργανισμού ΝΕΟΝ, Ελίνας Κουντούρη, και της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Σικάγο, Mάντλιν Γκρίζντιν), οι οποίοι άξονες είναι η Κίνηση, το Κοινό Βίωμα, η Σύνδεση και το Σπίτι. Ανάμεσα στα έργα βρίσκονται και δεκαπέντε νέες αναθέσεις σε σημαντικά ονόματα της εγχώριας και της διεθνούς σκηνής, όπως η Αναστασία Δούκα, ο Πάνος Κοκκινιάς κι ο Αλέξανδρος Τζάννης, ο Μπρένταν Φερνάντες, ο Γκλεν Λιγκόν κι η Τερέσα Μαργκόλες, μεταξύ άλλων.

Adam Pendleton, Our Ideas #2, 2018. Ευγενική παραχώρηση από Pendleton Studio, © Adam Pendleton
Adam Pendleton, Our Ideas #2, 2018. Ευγενική παραχώρηση από Pendleton Studio, © Adam Pendleton
banner
Απόστολος Γεωργίου, Untitled, 2020. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και γκαλερί Rodeo, © Στάθης Μαμαλάκης
Απόστολος Γεωργίου, Untitled, 2020. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και γκαλερί Rodeo, © Στάθης Μαμαλάκης

Ζητήματα συλλογικότητας, πολιτιστικής κατανόησης της ιστορίας και της πολιτικής, τα όρια του δημόσιου και του ιδιωτικού, του προσωπικού και του συλλογικού παρελθόντος πρόκειται να διαμορφώσουν το πνεύμα της έκθεσης, υπό το πρίσμα της μεταβατικής φάσης στην οποία επήλθαμε διεθνώς λόγω της πανδημίας. Κεντρική πρόθεση είναι να διαμορφωθεί ένας ανοιχτός κι ευπρόσδεκτος τόπος, ένα πλαίσιο φροντίδας και ενότητας, σε μια προσπάθεια επούλωσης των τραυμάτων που δεχθήκαμε συλλογικά ως κοινωνία.

Η έκθεση «Πύλη» θα περιλαμβάνει προγράμματα σχετικά με το κτίριο του Καπνεργοστασίου και την ιστορία του, που θα αναπτυχθούν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Βουλής, ενώ θα υλοποιηθούν παράλληλες δράσεις όπως συζητήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης, θα είναι διαθέσιμη μια εφαρμογή του ΝΕΟΝ για κινητά, με την οποία το κοινό θα μπορεί να περιηγηθεί στην έκθεση, να δει εικόνες και να πάρει πληροφορίες για τα έργα ή τις παράλληλες δράσεις, καθώς και να προγραμματίσει την επίσκεψή του στο χώρο με ασφάλεια.