Συνέντευξη

Updated | Το νέο project του μουσείου Μπενάκη βάζει την Αθήνα σε insta story

Από -

Update: Η τελική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων παρατείνεται έως 15 Νοεμβρίου.

Αν είχες μονάχα ένα λεπτό για να αποτυπώσεις την Αθήνα, τι θα βιντεοσκοπούσες; Τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη διοργανώνουν τον ανοικτό διεθνή διαγωνισμό «Ένα λεπτό Αθήνα» και σε προσκαλούν να πεις τη δική σου αθηναϊκή ιστορία με ένα σύντομο βίντεο, μέγιστης διάρκειας ενός λεπτού, χωρίς ήχο και σε κάθετο πλάνο, τραβηγμένο από ένα απλό κινητό. Τα επιλεγμένα βίντεο, μάλιστα, πρόκειται να προβληθούν στο πλαίσιο ημερίδας και έκθεσης, τον προσεχή Δεκέμβριο στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138. Με την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προτάσεων να αφήνει χρόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο κριτικός κινηματογράφου και επιμελητής της έκθεση Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος μας μιλάει για το χρονικό του project, το σκεπτικό του μονόλεπτου και το δικό του «Ένα λεπτό Αθήνα».

Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος

«Το Μουσείο Μπενάκη θέλησε να δώσει μια δημιουργική εξωστρέφεια στα αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής και απευθύνθηκε σε μένα, γιατί προέρχομαι από έναν άλλον χώρο, με την ελπίδα να συνδυάσουμε την ιδέα της κινηματογραφικής υφής με την αρχιτεκτονική τους περιουσία. Η εμπλοκή του κόσμου που ζει στην Αθήνα, τη γνωρίζει, την αγαπά και κυρίως έχει κάτι να πει και να δείξει από αυτήν. Μου φάνηκε η πιο οργανική πρόταση για την προσέγγιση κόσμου που ενδεχομένως δεν συχνάζει σε μουσεία σε έναν οργανισμό που διατηρεί τη μνήμη της πόλης, σε όλες τις εκφάνσεις της, στο μουσείο Μπενάκη.

Το σύνθημα είναι «Ένα λεπτό Αθήνα» και το κάλεσμα αφορά όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο μοναδικός όρος στο περιεχόμενο είναι το βίντεο που θα στείλουν οι συμμετέχοντες να έχει αρχιτεκτονική ματιά, οπουδήποτε επιλέξει να το τραβήξει. Στην εποχή του μονόλεπτου, αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι το βλέμμα με αθηναϊκό θέμα, πάντα με έμφαση στο τί σημαίνει αρχιτεκτονική στην Αθήνα. Μπορεί να είναι μια λεπτομέρεια, ένα μικρό σύνολο που να συνιστά σύντομη αφήγηση, ακόμη και μια συρραφή εικόνων που κατά κάποιον τρόπο ρέουν (όχι μια απλή φωτογραφία).

Η επιλογή χώρου είναι ελεύθερη: από πάρκα και πλατείες, το παραλιακό τόξο, το κέντρο φυσικά, μνημεία κλασσικά και σύγχρονα, τοίχοι ή κολώνες, τυχαία κτήρια που αξίζει να αναδειχθούν, σε γειτονιές από τον Πειραιά μέχρι τα άκρα της πόλης. Πόση Αθήνα χωρά σε ένα λεπτό; Αρκετή, και σημαντική, αν ο διαγωνιζόμενος έχει μια ιστορία να αφηγηθεί, κάνοντας μια μικρή παρένθεση από τον κανόνα των προσωποκεντρικών insta stories.

Προτιμήσαμε το πλάνο να είναι κάθετο για να είναι πιο εστιασμένο και όχι περιγραφικό ή γενικό, και την απουσία ήχου για να αποφύγουμε την προφορική αφήγηση αλλά και τον πειρασμό της παρουσίας προσώπων που θα υποδύονται, θα «παίζουν», αντί να δείχνουν. Όσοι μας μεταδώσουν την αγάπη τους ή την υπέροχη εμμονή τους, με βάση αυτά τα κριτήρια, θα δουν τα μέχρι ενός λεπτού βίντεο τους, μονοπλάνα ή μονταρισμένες συνθέσεις, ατόφια ή χρωματικά ενισχυμένα ή «πειραγμένα», να προβάλλονται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αν υποθέσουμε πως λάμβανα μέρος, θα στόχευα στις αντιθέσεις στην καρδιά της πόλης. Ή θα επέλεγα ταράτσες με χαρακτήρα. Και, κόντρα σε όλα αυτά, δέκα προσόψεις πολυκατοικιών σε διαφορετικές περιοχές, που ωστόσο μοιάζουν τρομερά, σαν αντίγραφα, στα υλικά και την εμφάνιση, με τις οδούς στις οποίες βρίσκονται να κάνουν τη διαφορά (δείγμα, ακριβώς, μιας εργοστασιακής γραμμής διαβίωσης). Ή, παλιά πλακόστρωτα και καινούριους πεζοδρόμους, φτιαγμένους ανάλογα με την εποχή και την περιοχή.»


i Υποβάλλετε τη συμμετοχή σας συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα συμμετοχής εδώ, ανεβάστε το βίντεό σας μαζί με τη φόρμα συμμετοχής σε διαδικτυακή υπηρεσία μεταφοράς αρχείων (πχ WeTransfer, google docs, FTP site κλπ) και στείλτε το link στο [email protected]

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης