Ρεπορτάζ

«Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου»: Για ένα μήνα δωρεάν εκδηλώσεις έρχονται στον Πειραιά

Από -

Ένας μήνας και μερικές μέρες απομένουν για την ολοκλήρωση της ετήσια διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» και η σκυτάλη περνάει στον Πειραιά. Το μοντέλο της διασποράς απανωτών εκδηλώσεων σε διαφορετικά σημεία του χάρτη που χαρακτηρίζει το βιβλιοφιλικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων –και ανατρέχοντας στα νούμερα έχει χαρίσει περίπου 500 δράσεις στο αθηναϊκό κοινό με συνεργασίες εκατοντάδων φορέων και πολιτών– καταφτάνει στον παραλιακό δήμο, συντονίζοντας Αθήνα και Πειραιά στον ίδιο παλμό. Πώς ενώνει τις δύο πόλεις το βιβλίο; Ένας παραφουσκωμένος από δωρεάν εκδηλώσεις μήνας δίνει την απάντηση.

«Τόσο η Αθήνα όσο και ο Πειραιάς είναι πόλεις ανοικτές, ζωντανές, με κατοίκους και επισκέπτες», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Καμίνης, ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών, «πρόκειται για δύο πόλεις που συνδυάζουν την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία με τη σύγχρονη δημιουργία και την πρωτοπορία». Γεφυρώνοντας τη γεωγραφική τους απόσταση, το πρόγραμμα «Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου: Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη» ξεκινά την Τρίτη 19 του μηνός και στοιχειοθετεί μια σειρά από αφορμές για να περιδιαβούμε την Πειραϊκή ακτογραμμή: πρωτόγνωρες ξεναγήσεις εν πλω στο λιμάνι, επισκέψεις στα καρνάγια και στα ναυπηγεία, γνωριμία με τοπόσημα του Πειραιά, μουσικά προγράμματα, ομιλίες κά.

«Ενεργοποιώντας στοιχεία από τους δύο δήμους προκύπτει μια πρόταση ανάγνωσης της σχέσης των δύο πόλεων μέσα από το λιμάνι», σχολίασε ο Νίκος Διαμαντής, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, μιλώντας για το πρόγραμμα που προέκυψε από δική του πρωτοβουλία και υλοποιείται σε συνδιοργάνωση με το «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Είναι η τέταρτη φορά στο πλαίσιο της βιβλιοφιλικής χρονιάς που κάθονται στο ίδιο τραπέζι Δήμος Αθηναίων και δήμος Πειραιά. Ύστερα από την σύμπραξη στην εκθεσιακή τριλογία «Η Άγραφη Βιβλιοθήκη» που τρέχει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα «Ποίηση on the road» και τη δράση «Επικίνδυνες λέξεις», η νέα πολυήμερη συνδιοργάνωση αναδεικνύει το λιμάνι της πόλης ως θέατρο αλλαγής, στου οποίου το σώμα έχουν χαραχτεί οι ιστορικές εξελίξεις.

«Με τη συνεργασία μας με τον Πειραιά στο πρόγραμμα αυτό, επιδιώκουμε να ανιχνεύσουμε στο παρόν, στο ιστορικό παρελθόν και στο μέλλον, τις συνάφειες που ενώνουν, ενίοτε χωρίζουν, αλλά τελικά οδηγούν σε πορεία σύγκλισης τις δύο πόλεις», είπε χαρακτηριστικά η Εριφύλη Μαρωνίτη, διαχειρίστρια έργου του ετήσιου βιβλιοφιλικού προγράμματος, υπογραμμίζοντας την αξία της συνεργασίας μεταξύ των δύο δήμων. Αν ξεφυλλίσει κανείς το πρόγραμμα, το οποίο μετρά περίπου είκοσι εκδηλώσεις (δύο εκ των οποίων πραγματοποιούνται στην Αθήνα), βρίσκει αρκετά πρωτότυπες προτάσεις όπως μια περιήγηση στη γραμμή του τρένου Κηφισιά-Πειραιάς με ξεναγό τον Πέτρο Μάρκαρη («Η Αθήνα της μια διαδρομής», 14/4), έξι ξεναγήσεις που ξετυλίγουν διαφορετικές χρονικές περιόδους του λιμανιού και ενώνονται σε μια εν πλω ξενάγηση (13/4) ή το Open House στην Ιχθυόσκαλα Πειραιά που αναδεικνύει το ρόλο της στην πόλη ολοκληρώνοντας τις δράσεις του «Το λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου: Αθήνα – Πειραιάς, μια σχέση αμφίδρομη».

Όποια δράση/-εις κι αν διαλέξουμε, το ζήτημα είναι πως ήρθε η ώρα «να δούμε το λιμάνι σαν ένα θέατρο που πάνω του διαδραματίζεται η ιστορία σε στρώματα», όπως ανέφερε στο τέλος της συνέντευξης Τύπου ο Βάσιας Τσοκόπουλος που συμμετέχει στις ομιλίες του προγράμματος – κάτι που μοιάζει ακόμη πιο επιτακτικό αν αναλογιστεί κανείς τις αλλαγές ιδιοκτησίας που πλανώνται πάνω από τον κομβικό λιμένα.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Άνοιγμα