Νέα

Το «Φιλί» του Ηλία Παπαηλιάκη έγινε τοιχογραφία και «ασπάζεται» όσους περνούν απ’ την Πλατεία Αυδή

© Studio On - Stelios Tzetzias
© Studio On - Stelios Tzetzias

Δύο φιγούρες που ενώνουν τα χείλη τους σε ένα τρυφερό «Φιλί», παραδομένες στις αισθήσεις και με κλειστά τα μάτια, ξεπηδούν από το ομώνυμο έργο του Ηλία Παπαηλιάκη, με τη χαρακτηριστική σχεδιαστική λιτότητα που διακρίνει τα τελευταία χρόνια της πορείας του. Το εντυπωσιακά λαλίστατο μέσα στην απλότητά του έργο επιλέχθηκε για να εγκαινιάσει τη σειρά παρεμβάσεων «OnAthens» του Ιδρύματος Ωνάση και, μεταμορφωμένο σε τοιχογραφία ύψους 22 μέτρων, κοσμεί πλέον τον μπεζ τοίχο της πολυκατοικίας στην οδό Γιατράκου στο Μεταξουργείο κι «ασπάζεται» εγκάρδια όσους περνούν απ’ την Πλατεία Αυδή.

«Το έργο εκφράζει μια ιδιαίτερη και μοναδική στιγμή δύο ανθρώπων – ο έρωτας, η επιθυμία, η τρυφερότητα, η εγγύτητα, η αναγνώριση του άλλου είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύομαι με λίγες γραμμές», σημειώνει ο Παπαηλιάκης, «η παρουσίαση του έργου στον δημόσιο χώρο στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου για μια πόλη πρόσφορη στη συνεύρεση και στη συνάντηση, μια πόλη με συναισθήματα».

banner

Το μεγάλο mural εντάσσεται ήσυχα στο χώρο παρά το αντικειμενικό του εκτόπισμα, αποπνέοντας με ποιητική, θα λέγαμε, χάρη το μήνυμα της μέθεξης και της επαφής στον καιρό της απομόνωσης. Υλοποιήθηκε από την έμπειρη ομάδα UrbanΑct που προωθεί σταθερά την street art απ’ το ’98 και έγινε σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ. Ο ιστορικός τέχνης του οργανισμού Χριστόφορος Μαρίνος, ο οποίος είχε επιμεληθεί και την αναδρομική παρουσίαση του Παπαηλιάκη μερικούς μήνες πρωτύτερα αναφέρει: «Το φιλί που παριστάνει αυτή η τοιχογραφία είναι μια εικόνα οικουμενική, με την οποία μπορούν να ταυτιστούν όλοι, ανεξαιρέτως φύλου, ηλικίας και εθνικότητας. Ο δημόσιος χώρος της Αθήνας εμπλουτίζεται με ένα σημαντικό έργο τέχνης που προωθεί τον διάλογο, τη συντροφικότητα, την ιδέα της συνεύρεσης και της συνύπαρξης».

Στο προσεχές μέλλον θα αποκαλυφθούν κι οι επόμενες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της σειράς «OnAthens», σε ανάθεση και παραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση. Θα είναι έργα σύγχρονων, αναγνωρισμένων εικαστικών, τα οποία «δίνουν διάρκεια στη στιγμή που το βλέμμα μας πέφτει πάνω τους και μας ξανασυστήνουν την πόλη που αγαπάμε, μια πόλη με συναισθήματα», όπως αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο του Ιδρύματος.