Νέα

Το εργαστήριο του Γιάννη Παππά μετατρέπεται σε φυτώριο νέων καλλιτεχνών από το Μουσείο Μπενάκη

Μια υπέροχη πετρόχτιστη κατοικία μοναδικής ταυτότητας κρυμμένη στου Ζωγράφου, η οποία περικλείεται από κήπο με λιόδεντρα, οπωροφόρα και αγάλματα, ενώ το εσωτερικό της έχει τέτοια διαρρύθμιση ώστε να μπαίνει γενναία το φως και να εξυπηρετεί ως ατελιέ, ανοίγει τις πόρτες της στο νέο αίμα της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής. Είναι το Εργαστήριο του Γιάννη Παππά, το μέρος δηλαδή όπου έζησε ως τη δεκαετία του ’60 και φιλοτέχνησε τα πιο διάσημα έργα του ο σπουδαίος εικαστικός, καθηγητής και πρύτανης της ΑΣΚΤ, ενώ ύστατη επιθυμία του ήταν, όπως εκείνος υποδεχόταν τους φοιτητές του εκεί, έτσι στο μέλλον άλλοι ακαδημαϊκοί να υποδέχονται το νέο αίμα των καλλιτεχνών, με ζέση να τους μεταδώσουν τη γνώση τους.

Έχοντας παραχωρηθεί από χρόνια στο Μουσείο Μπενάκη, το κτίριο λειτουργεί ως επισκέψιμος εκθεσιακός χώρος, όπου τα έργα και τα ίχνη του ενοίκου τους δένονται αρμονικά σε μια σπάνια (και δωρεάν) εμπειρία, ενώ μόλις ανακοινώθηκε ότι μια επιπλέον χρήση προστίθεται με έντονη δυναμική: από τον Νοέμβριο, το Εργαστήριο Γιάννη Παππά υποδέχεται σπουδαστές κάθε ηλικίας και επιπέδου, εξελισσόμενο σε ένα φυτώριο νέων καλλιτεχνών, το οποίο θα λειτουργεί σε σύνδεση με την ΑΣΚΤ. Τα μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής θα παραδίδει ο Θοδωρής Μπαργιώτας, απόφοιτος του Γ΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ, με μεταπτυχιακές σπουδές αλλά και διδακτορικό στην Αγγλία, ο οποίος επίσης υπήρξε μαθητής του Γιάννη Παππά.

Στο εργαστήριο θα γίνεται προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις στις Σχολές Καλών Τεχνών, αλλά ευπρόσδεκτοι είναι και μαθητές που δεν στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς τα μαθήματα θα ρυθμίζονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά (οι τιμές ξεκινάνε από € 100 ανά μήνα). Σε κάθε περίπτωση, χρήσιμη θα είναι η δικτύωση του εργαστηρίου με τους κύκλους της σχολής, στην οποία θα συμβάλλουν και οι περιοδικές εκθέσεις που προγραμματίζονται στο χώρο με έργα τριτοετών και τεταρτοετών φοιτητών της ΑΣΚΤ.

banner

Εγγραφές γίνονται όλον τον χρόνο. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2107773946 και 6972603137 ή στο ergastiriopappa@benaki.org.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό