Νέα

Το AIDS στην Αθήνα του 1980 στην επί covid διαδικτυακή συζήτηση του Πανεπιστημίου της Κολούμπια

Σε μέρες που οι συζητήσεις για επιδημίες και ιούς του παρελθόντος μοιάζουν αναγκαστικά πιο επίκαιρες, η τρέχουσα πανδημία ανανέωσε το ενδιαφέρον για τους τρόπους με τους οποίους τα μέλη των ΛΟΑΤΚ κοινοτήτων αντιμετώπισαν την αβεβαιότητα και τη σιωπή που επικράτησαν κατά την πρώτη φάση της επιδημίας του AIDS. Υπό αυτό το πρίσμα, πραγματοποιείται την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου η διαδικτυακή εκδήλωση «Ένα βράδυ στο Παγκράτι: Επανεξετάζοντας την επιδημία του AIDS στην Αθήνα του 1980».

Όταν οι γονείς των σημερινών millennials και της Generation Ζ κάνουν εκείνη την (κατά πολλούς γονείς) άβολη συζήτηση περί σεξ -που στην εποχή του διαδικτύου είναι ομολογουμένως λιγότερο απαραίτητη- λόγω ίσως ακριβώς του ότι το γεγονός σημάδεψε την εποχή τους, αλλά και επειδή από υγειονομικής απόψεως είναι απαραίτητο, η κουβέντα περιλαμβάνει αναγκαστικά τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Το AIDS είναι το αποκορύφωμα στη διήγηση των ερωτικών κινδύνων και κατά την περιγραφή του φόβου, της αβεβαιότητας και της δυσπιστίας που απειλούσε και τιθάσευε στανικά τα ερωτικά ένστικτα την εποχή που η σεξουαλική απελευθέρωση ήταν πλέον γεγονός, η φωνή σπάει. Στους μικρότερους οι διηγήσεις σήμερα μοιάζουν συχνά ως και υπερβολικές. Όταν όμως και οι νεότερες γενιές ήρθαν αντιμέτωπες με το social distancing σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικότητας και όχι μόνο στις ερωτικές σχέσεις, αναθεώρησαν την αξία των αφηγήσεων και συμφώνησαν πως η γνώση και η νηφάλια λήψη αποφάσεων είναι αξιόπιστα μέσα για την αντιμετώπιση αόρατων πλην απειλητικών εχθρών.

Στην εκδήλωση που διοργανώνεται από την Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος του Πανεπιστημίου Κολούμπια (SNFPHI), ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής Δημήτρης Ξανθούλης και ο συγγραφέας και κινηματογραφιστής Παναγιώτης Ευαγγελίδης αφηγούνται τις αναμνήσεις τους από μία συνάντηση των μελών του Απελευθερωτικού Κινήματος Ομοφυλόφιλων Ελλάδας (ΑΚΟΕ) ένα βράδυ στις αρχές της δεκαετίας του 1980, προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για τον νέο ιό και να οργανώσουν την κοινότητα των ομοφυλόφιλων. Η ψηφιακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά στις 7μ.μ. και η αφήγηση προμηνύεται καταιγιστική. Η συνέχεια επί της οθόνης του υπολογιστή μας.

i «Ένα βράδυ στο Παγκράτι: Επανεξετάζοντας την επιδημία του AIDS στην Αθήνα του 1980» | Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020 | 7μ.μ.| Ο σύνδεσμος της συζήτησης είναι διαθέσιμος στην ενότητα «Εκδηλώσεις» εδώ